Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Så här håller telefonens batteri längre

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Bild: Yle/Tapio Kantele Digitreenit,digiträning

Du sätter dig på bussen och märker att telefonen endast har 20 % batteri kvar. Du har inte hunnit eller kommit ihåg att ladda telefonen och har ingen laddare med dig. Här får du tips på vad du kan göra så att batteriet håller längre.

1. Sänk skärmens ljusstyrka

Skärmens ljusstyrka påverkar batteriförbrukningen. Ett enkelt sätt att spara på batteriet är att sänka skärmens ljusstyrka. Detta gäller också andra apparater än telefonen.

På iPhone (iOS)- och Androidtelefoner kan du sänka ljusstyrkan i en snabbvalsmeny. På de flesta Androidtelefoner öppnar du menyn genom att svepa nedåt från skärmens överkant. På iPhone (iOS)-telefoner skall du svepa uppåt från nedre kanten.

I menyn finns även andra nyttiga funktioner som är värda att bekanta sig med.

Om du har en annan apparat kan du prova dig fram eller bekanta dig med bruksanvisningen.

Skärmdumpar från Android och iOS-mobiltelefoner.
Skärmdumpar från Android och iOS-mobiltelefoner. Digitreenit,digiträning

2. Aktivera energisparläget

I energisparläget begränsar telefonen hur ofta den söker ny e-post, uppdaterar applikationer och utför automatiska nerladdningar.

Energisparläget har ingen betydande inverkan på användningen av telefon och internet. Det kan hända att en del videor och animationer inte fungerar. För övrigt kan du använda telefonen normalt.

Så här aktiverar du energisparläget:
• iPhone (iOS): Inställningar - Batteri - Strömsparläge.
• Android: Inställningar - Batteri. Energisparläget kan också aktiveras i snabbvalsmenyn som öppnas då du sveper nedåt från skärmens överkant.

Flygplansläget förlänger batteriets hållbarhet, men begränsar användningen av telefonen. Väckarklockan är en av de funktioner som fungerar, så du kan använda flygplansläget på natten.

3. Stäng av det trådlösa nätverket (Wi-Fi)

Då Wi-Fi är aktiverat är telefonen hela tiden i beredskap och söker eventuella trådlösa nätverk eller upprätthåller kontakten till ett nätverk. Det här förbrukar hela tiden batteri.
Stäng alltså av Wi-Fi då du inte behöver nätkontakt. Stäng också av Bluetooth-kontakten om du inte använder den.

• iPhone (iOS): Inställningar - Wi-Fi eller Bluetooth.
• Android: Inställningar - Wi-Fi eller Bluetooth.

Du kan också aktivera flygplansläget så att telefonen varken sänder eller mottar signaler. I flygplansläget kan du inte ringa med telefonen men du kan använda applikationer så som spel eller väckarklocka.

4. Använd nätet sparsamt

Om du är rädd att batteriet tar slut skall du se upp hur du använder nätet. Sidor och applikationer som använder videor, animationer eller bilder använder mest batteri.

Det lönar sig alltså inte att se på videor i YouTube, spela Candy Crush eller använda Snapchat om batteriet håller på att ta slut.

5. Förvara apparaten i rumstemperatur

Om telefonen förvaras väldigt kallt eller varmt förbrukar den mera batteri. Det här är svårt att undvika under den finska vintern då man måste röra sig ute med apparaten.

Om du är rädd att batteriet tar slut skall du undvika att använda telefonen ute. Det lönar sig att förvara telefonen i jackans innerficka i stället för i väskan.

6. Stäng av platstjänsterna

Flera av telefonens grundfunktioner (väder, kamera, kartor) utnyttjar platstjänster.

Många applikationer använder också platstjänster om du ger tillstånd till det. Då fastställer telefonen hela tiden var du är, vilket förbrukar batteri.

Om du har ont om batteri lönar det sig att stänga av platstjänsterna:

• iPhone (iOS): Inställningar - Integritetsskydd - Platstjänster
• Android: Inställningar - Plats - Av

Du kan ladda telefonen lite och ofta eller låta batteriet bli tomt innan du laddar telefonen.

Ladda som du vill

Det finns många instruktioner och myter om laddning av telefoner.

– I normalt bruk, då telefonens livstid är 2–3 år, har laddningssättet ingen betydelse för batteriets hållbarhet berättar Andreas Bergqvist, produktchef för mobiltelefoner på Samsung i Norden.

Litiumbatterierna i nya smarttelefoner är så hållbara och effektiva att laddningssättet inte har betydelse för batteriets hållbarhet.

Du kan antingen ladda telefonen lite och ofta eller låta batteriet bli tomt innan du laddar telefonen. Gör alltså på det sättet som är lättast för dig.

Enligt Bergqvist avbryts laddningsprocessen då batteriet är fullt. Det gör alltså ingen skada att låta telefonen vara kopplad till laddaren en lång tid.

Inget av dessa tips räcker som enda åtgärd om du vill förbättra batteriets hållbarhet märkbart. Det är alltså bäst att använda sig av dem alla! Ta i alla fall i bruk de sätt som inte stör ditt sätt att använda telefonen.

Det lönar sig att ha med sig en laddare och ladda apparaten alltid då det är möjligt. Även en kort stund kan räcka, nya batterier laddas snabbt.

Om du behöver stor batterikapacitet kan du köpa ett batteripack (reservbatteri). De är speciellt populära bland aktiva mobilspelare.

Ursprungstexten är skriven på finska av Sari Veikkolainen

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix