Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning 11: Så här håller telefonens batteri längre

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Bild: Yle/Tapio Kantele Digitreenit,digiträning

Du sätter dig på bussen och märker att telefonen endast har 20 % batteri kvar. Du har inte hunnit eller kommit ihåg att ladda telefonen och har ingen laddare med dig. Här får du tips på vad du kan göra så att batteriet håller längre.

1. Sänk skärmens ljusstyrka

Skärmens ljusstyrka påverkar batteriförbrukningen. Ett enkelt sätt att spara på batteriet är att sänka skärmens ljusstyrka. Detta gäller också andra apparater än telefonen.

På iPhone (iOS)- och Androidtelefoner kan du sänka ljusstyrkan i en snabbvalsmeny. På de flesta Androidtelefoner öppnar du menyn genom att svepa nedåt från skärmens överkant. På iPhone (iOS)-telefoner skall du svepa uppåt från nedre kanten.

I menyn finns även andra nyttiga funktioner som är värda att bekanta sig med.

Om du har en annan apparat kan du prova dig fram eller bekanta dig med bruksanvisningen.

Skärmdumpar från Android och iOS-mobiltelefoner.
Skärmdumpar från Android och iOS-mobiltelefoner. Digitreenit,digiträning

2. Aktivera energisparläget

I energisparläget begränsar telefonen hur ofta den söker ny e-post, uppdaterar applikationer och utför automatiska nerladdningar.

Energisparläget har ingen betydande inverkan på användningen av telefon och internet. Det kan hända att en del videor och animationer inte fungerar. För övrigt kan du använda telefonen normalt.

Så här aktiverar du energisparläget:
• iPhone (iOS): Inställningar - Batteri - Strömsparläge.
• Android: Inställningar - Batteri. Energisparläget kan också aktiveras i snabbvalsmenyn som öppnas då du sveper nedåt från skärmens överkant.

Flygplansläget förlänger batteriets hållbarhet, men begränsar användningen av telefonen. Väckarklockan är en av de funktioner som fungerar, så du kan använda flygplansläget på natten.

3. Stäng av det trådlösa nätverket (Wi-Fi)

Då Wi-Fi är aktiverat är telefonen hela tiden i beredskap och söker eventuella trådlösa nätverk eller upprätthåller kontakten till ett nätverk. Det här förbrukar hela tiden batteri.
Stäng alltså av Wi-Fi då du inte behöver nätkontakt. Stäng också av Bluetooth-kontakten om du inte använder den.

• iPhone (iOS): Inställningar - Wi-Fi eller Bluetooth.
• Android: Inställningar - Wi-Fi eller Bluetooth.

Du kan också aktivera flygplansläget så att telefonen varken sänder eller mottar signaler. I flygplansläget kan du inte ringa med telefonen men du kan använda applikationer så som spel eller väckarklocka.

4. Använd nätet sparsamt

Om du är rädd att batteriet tar slut skall du se upp hur du använder nätet. Sidor och applikationer som använder videor, animationer eller bilder använder mest batteri.

Det lönar sig alltså inte att se på videor i YouTube, spela Candy Crush eller använda Snapchat om batteriet håller på att ta slut.

5. Förvara apparaten i rumstemperatur

Om telefonen förvaras väldigt kallt eller varmt förbrukar den mera batteri. Det här är svårt att undvika under den finska vintern då man måste röra sig ute med apparaten.

Om du är rädd att batteriet tar slut skall du undvika att använda telefonen ute. Det lönar sig att förvara telefonen i jackans innerficka i stället för i väskan.

6. Stäng av platstjänsterna

Flera av telefonens grundfunktioner (väder, kamera, kartor) utnyttjar platstjänster.

Många applikationer använder också platstjänster om du ger tillstånd till det. Då fastställer telefonen hela tiden var du är, vilket förbrukar batteri.

Om du har ont om batteri lönar det sig att stänga av platstjänsterna:

• iPhone (iOS): Inställningar - Integritetsskydd - Platstjänster
• Android: Inställningar - Plats - Av

Du kan ladda telefonen lite och ofta eller låta batteriet bli tomt innan du laddar telefonen.

Ladda som du vill

Det finns många instruktioner och myter om laddning av telefoner.

– I normalt bruk, då telefonens livstid är 2–3 år, har laddningssättet ingen betydelse för batteriets hållbarhet berättar Andreas Bergqvist, produktchef för mobiltelefoner på Samsung i Norden.

Litiumbatterierna i nya smarttelefoner är så hållbara och effektiva att laddningssättet inte har betydelse för batteriets hållbarhet.

Du kan antingen ladda telefonen lite och ofta eller låta batteriet bli tomt innan du laddar telefonen. Gör alltså på det sättet som är lättast för dig.

Enligt Bergqvist avbryts laddningsprocessen då batteriet är fullt. Det gör alltså ingen skada att låta telefonen vara kopplad till laddaren en lång tid.

Inget av dessa tips räcker som enda åtgärd om du vill förbättra batteriets hållbarhet märkbart. Det är alltså bäst att använda sig av dem alla! Ta i alla fall i bruk de sätt som inte stör ditt sätt att använda telefonen.

Det lönar sig att ha med sig en laddare och ladda apparaten alltid då det är möjligt. Även en kort stund kan räcka, nya batterier laddas snabbt.

Om du behöver stor batterikapacitet kan du köpa ett batteripack (reservbatteri). De är speciellt populära bland aktiva mobilspelare.

Ursprungstexten är skriven på finska av Sari Veikkolainen

Läs också

Vetamix

 • Earth Hour i Cali i Colombia

  Vad är syftet med Earth Hour?

  En klimatmanifestation - men vad uppnår man?

  Du har säkert hört talas om Earth Hour, evenemanget som ordnas en gång per år då alla uppmanas släcka lamporna samtidigt i en timmes tid. Men vad vill man egentligen uppnå med det?

 • Abimix grafik för studentexamensproven i kemi

  Kemi, studentexamensproven 2017

  Prov och modellsvar.

  Här hittar du studentexamensproven i kemi 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i hälsokunskap

  Hälsokunskap, studentexamensproven 2017

  Hälsokunskap, prov och modellsvar år 2017

  Här hittar du studentexamensproven i hälsokunskap 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i livsåskådning

  Livsåskådningskunskap, studentexamensproven 2017

  Livsåskådningskunskap. Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i livsåskådningskunskap 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 5: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 9: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 10: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 13: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Edith Södergran

  Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Still från programmet grymt härligt i norden.

  Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

  "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.

  Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • En bild med texten "rubriken har makten".

  En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Frivilliga hjälper barnen ur båten

  Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Vad betyder asyl?

  Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • En höna sitter på bordet bakom en skolbok och en penal.

  Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räv

  Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Europas största rovdjur

  Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Hjärt- och lungräddning.

  Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen!

  De här kunskaperna i första hjälpen kan rädda liv.

  Vet du vad man ska göra om en person plötsligt förlorar medvetandet? Hur återupplivar man en livlös person? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av de här tipsen.

 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Nyligen publicerat - Vetamix

 • Maria Sundblom Lindberg

  Maria Sundblom Lindberg: All you need is love

  "Kontakten mellan föräldrar och lärare måste bli bättre."

  Det pyser och mullrar mellan hem och skola för tiden är nu mogen för en 2.0 version, av dem båda. Det personliga, varma och tidskrävande bemötandet är djupt nödvändigt att lära sig, för både lärare och föräldrar.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i kemi

  Kemi, studentexamensproven 2017

  Prov och modellsvar.

  Här hittar du studentexamensproven i kemi 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i religion

  Evangelisk-luthersk religion, studentexamensproven 2017

  Evangelisk-luthersk religion. Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i evangelisk-luthersk religion 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i religion

  Ortodox religion, studentexamensproven 2017

  Provet i ortodox religion. Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i ortodox religion 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.