Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning 12: Snapchat - så här kommer du i gång

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Digitreenit,digiträning

Facebook är out men Snapchat är in – åtminstone bland unga. De som snappar gör det så gott som hela tiden. En nybörjare ryggar kanske tillbaka då de öppnar Snapchat för första gången. Men då du snappat upp logiken vill du snappa hela tiden. Här är några steg för hur du kommer i gång med ditt snappande.

1. Ladda ner Snapchat-appen till din telefon

Om du har en iPhone går du till App Store och om du har en Android går du till Google Play Store. Du kan endast snappa på mobilen.

2. Skapa ett Snapchat-konto

Applikationen frågar efter ditt namn och födelsedatum. Efter att du fyllt i dessa uppgifter skapar du ett användarnamn och ett lösenord. Kom ihåg att dina vänner och bekanta ska känna igen dig genom användarnamnet. Du kan inte ändra ditt användarnamn efteråt.

För att du ska kunna registrera dig ska du ange antingen din e-post eller ditt mobilnummer. Snapchat skickar sedan ett bekräftelsemeddelande åt dig.


3. Sök kontakter på Snapchat

Om du gav appen ditt mobilnummer i samband med registreringen sållar den ut Snapchat-användarna bland dina kontakter. Du får sedan välja vilka personer du vill lägga till i Snapchat.

Du kan också lägga till Snap-kontakter genom att söka på personens användarnamn eller snapkod (En QR-kod). Koden fungerar så att du öppnar Snapchat och riktar kameran mot den persons profilbild som du vill lägga till i dina kontakter. Appen avläser sedan koden automatiskt.

Genom att klicka på Snapchat-logon som syns uppe på skärmen kan du lägga till vänner i din kontaktlista. I skärmens högra hörn finns det ett kugghjul som för dig till din profils inställningar. Här kan du byta ut din profilbild (som innehåller din personliga snapkod) eller ändra på andra inställningar i din profil.

Skärmdumpar från Snapchat.
Skärmdumpar från Snapchat. Digitreenit,digiträning

4. Att ta en snap

För att ta ett foto i Snapchat ska du trycka en gång på den stora runda cirkeln nere på skärmen. Om du håller i knappen en stund kan du ta video. Det finns flera filter i Snapchat med vilka du kan redigera den persons ansikte som du fotar. Filtren byts ut med jämna mellanrum.

För att ta i bruk filtren ska du trycka på ansiktet på mobilskärmen, då ploppar filtren upp och det är fritt fram att börja leka med dem. Testa och välj det filter du gillar bäst ta sedan fotot genom att trycka på den runda knappen nere på skärmen.

När du tagit fotot kan du ännu lägga till ett geofilter. Genom att svepa med fingret över bilden från höger till vänster får du fram olika alternativ.

Skärmdumpar från Snapchat.
Skärmdumpar från Snapchat. Digitreenit,digiträning

I skärmens nedre vänstra hörn kan du välja hur länge bilden är synlig för mottagaren. I skärmens övre hörn kan du lägga till text eller emojin. Vid det här skedet kan du välja att spara bilden i Snapchat memories (minnen) som är en arkiveringsfunktion.

5. Att skicka en snap

När du piffat upp ditt foto är du redo för att skicka din första snap. Tryck på den blå pilen i rutans nedre del. Nu kan du välja till vem du skickar snappen eller ifall du väljer att publicera den i din egen ”story” då syns bilden i 24 timmar.

6. Att få en snap

Om pratbubblan i mobilskärmens vänstra hörn är blå betyder det att du har osedda snaps. Klicka på pratbubblan för att kolla dina nyaste snaps.

Du kan titta på dina snaps endast en gång. Det går att se snappen en gång till om du klickar på den på nytt, men efter det försvinner den. Om du kollar snappen på nytt eller tar en skärmdump på den skickas det automatiskt ett meddelande till snappens sändare.

Skärmdumpar från Snapchat.
Skärmdumpar från Snapchat. Digitreenit,digiträning

7. Att kolla på en story

Du hittar dina kontakters storyn i Story-menyn. Dessa snaps kan du kolla på hur många gånger du vill under ett dygns tid. Du ser din egen och andras storyn genom att klicka på triangeln i högra nedre hörnet av rutan. Då det finns storyn du ännu inte sett blir triangeln lila.

Snapchat ordlista

Snap: En bild eller video som du kan skicka till dina vänner via Snapchat. Mottagaren ser bilden i 10 sekunder och max två gånger. Sändaren kan välja hur många sekunder bilden är synlig för mottagaren.

Min story: Du kan dela en snap med alla dina följare genom att lägga till den i din story. Bilden går att se i ett dygns tid och man kan titta på bilden så många gånger man vill. Din story kan vara helt offentlig eller synas bara för dina Snapchat kontakter. Det här kan du definiera i din profils inställningar.

Filter: Det finns flera filter som byts ut då appen uppdateras. Filtren ger dina bilder olika effekter. Du väljer ett filter innan du tar en snap. Med de flesta filter kan du ändra utseendet på ditt ansikte men det finns också filter som lägger till ljud eller animationer på en bild eller video.

Geofilter: Du kan lägga till ett geofilter i din snap. Du kan använda geofilter om du väljer att dela din platsinformation med Snapchat. Städer, stadsdelar eller större evenemang kan ha sina egna filter. Ett geofilter kan basera sig både på en plats eller en tid. Helgdagar och sportevenemang kan också ha sitt eget geofilter.

Chat: I Snapchat kan du kommentera snaps du fått eller annars bara chatta med folk.

Minnen: I vanliga fall försvinner dina snaps inom ett dygn men du kan välja att spara dem i dina minnen. Genom funktionen kan du också snappa bilder eller videor du sparat i din mobil.

Snapkod: Varje Snapchat-profil har en egen QR-kod. När du håller Snapchat öppet och visar din kompis snapkod för mobilens kamera lägger appen automatiskt till hen i dina kontakter. QR-koden fungerar samtidigt som din profilbild. Bilden syns i samma ruta där du också kan hantera dina kontakter eller ändra i din profils inställningar.

Kom i gång genom att följa dessa konton

Verkar det fortfarande flummigt? Då gör du bäst i att följa andra aktiva snappare. På snapchat kan du följa kändisar bakom kulisserna. Här är några konton du kan följa för att komma i gång:

Yle x3M: yle_x3m
Yle Kioski: ylekioski
Ted Urho: turho
Fredrika Lindholm: fredrikalindholm
Christoffer Strandberg: ctrandberg
Pernilla Karlsson: prillan90
Sara Forsberg: Helloimsaara
Saara Aalto: saaraaalto
Arman Alizad: arman.alizad
Skatteverket: verohallinto

Artikel är en översatt version av Sari Veikkolaines text på finska.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Vetamix

 • Abimix grafik för studentexamensproven i ryska

  Ryska, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i kort ryska.

  Studentexamensproven i kort ryska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i spanska

  Spanska, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i kort spanska

  Studentexamensproven i kort spanska våren 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i latin

  Latin, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i kort latin 2017 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 5: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 9: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 10: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 13: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Edith Södergran

  Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Still från programmet grymt härligt i norden.

  Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

  "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.

  Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • En bild med texten "rubriken har makten".

  En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Frivilliga hjälper barnen ur båten

  Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Vad betyder asyl?

  Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • En höna sitter på bordet bakom en skolbok och en penal.

  Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räv

  Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Europas största rovdjur

  Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Progamledaren Line Jansrud pekar på en ritning på en naken kvinnomage.

  Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

Nyligen publicerat - Vetamix

 • Abimix grafik för studentexamensproven i övriga språk

  Portugisiska, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i kort portugisiska våren 2016 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i ryska

  Ryska, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i kort ryska.

  Studentexamensproven i kort ryska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i latin

  Latin, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i kort latin 2017 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.