Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Snapchat - så här kommer du i gång

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Digitreenit,digiträning

Facebook är out men Snapchat är in – åtminstone bland unga. De som snappar gör det så gott som hela tiden. En nybörjare ryggar kanske tillbaka då de öppnar Snapchat för första gången. Men då du snappat upp logiken vill du snappa hela tiden. Här är några steg för hur du kommer i gång med ditt snappande.

1. Ladda ner Snapchat-appen till din telefon

Om du har en iPhone går du till App Store och om du har en Android går du till Google Play Store. Du kan endast snappa på mobilen.

2. Skapa ett Snapchat-konto

Applikationen frågar efter ditt namn och födelsedatum. Efter att du fyllt i dessa uppgifter skapar du ett användarnamn och ett lösenord. Kom ihåg att dina vänner och bekanta ska känna igen dig genom användarnamnet. Du kan inte ändra ditt användarnamn efteråt.

För att du ska kunna registrera dig ska du ange antingen din e-post eller ditt mobilnummer. Snapchat skickar sedan ett bekräftelsemeddelande åt dig.


3. Sök kontakter på Snapchat

Om du gav appen ditt mobilnummer i samband med registreringen sållar den ut Snapchat-användarna bland dina kontakter. Du får sedan välja vilka personer du vill lägga till i Snapchat.

Du kan också lägga till Snap-kontakter genom att söka på personens användarnamn eller snapkod (En QR-kod). Koden fungerar så att du öppnar Snapchat och riktar kameran mot den persons profilbild som du vill lägga till i dina kontakter. Appen avläser sedan koden automatiskt.

Genom att klicka på Snapchat-logon som syns uppe på skärmen kan du lägga till vänner i din kontaktlista. I skärmens högra hörn finns det ett kugghjul som för dig till din profils inställningar. Här kan du byta ut din profilbild (som innehåller din personliga snapkod) eller ändra på andra inställningar i din profil.

Skärmdumpar från Snapchat.
Skärmdumpar från Snapchat. Digitreenit,digiträning

4. Att ta en snap

För att ta ett foto i Snapchat ska du trycka en gång på den stora runda cirkeln nere på skärmen. Om du håller i knappen en stund kan du ta video. Det finns flera filter i Snapchat med vilka du kan redigera den persons ansikte som du fotar. Filtren byts ut med jämna mellanrum.

För att ta i bruk filtren ska du trycka på ansiktet på mobilskärmen, då ploppar filtren upp och det är fritt fram att börja leka med dem. Testa och välj det filter du gillar bäst ta sedan fotot genom att trycka på den runda knappen nere på skärmen.

När du tagit fotot kan du ännu lägga till ett geofilter. Genom att svepa med fingret över bilden från höger till vänster får du fram olika alternativ.

Skärmdumpar från Snapchat.
Skärmdumpar från Snapchat. Digitreenit,digiträning

I skärmens nedre vänstra hörn kan du välja hur länge bilden är synlig för mottagaren. I skärmens övre hörn kan du lägga till text eller emojin. Vid det här skedet kan du välja att spara bilden i Snapchat memories (minnen) som är en arkiveringsfunktion.

5. Att skicka en snap

När du piffat upp ditt foto är du redo för att skicka din första snap. Tryck på den blå pilen i rutans nedre del. Nu kan du välja till vem du skickar snappen eller ifall du väljer att publicera den i din egen ”story” då syns bilden i 24 timmar.

6. Att få en snap

Om pratbubblan i mobilskärmens vänstra hörn är blå betyder det att du har osedda snaps. Klicka på pratbubblan för att kolla dina nyaste snaps.

Du kan titta på dina snaps endast en gång. Det går att se snappen en gång till om du klickar på den på nytt, men efter det försvinner den. Om du kollar snappen på nytt eller tar en skärmdump på den skickas det automatiskt ett meddelande till snappens sändare.

Skärmdumpar från Snapchat.
Skärmdumpar från Snapchat. Digitreenit,digiträning

7. Att kolla på en story

Du hittar dina kontakters storyn i Story-menyn. Dessa snaps kan du kolla på hur många gånger du vill under ett dygns tid. Du ser din egen och andras storyn genom att klicka på triangeln i högra nedre hörnet av rutan. Då det finns storyn du ännu inte sett blir triangeln lila.

Snapchat ordlista

Snap: En bild eller video som du kan skicka till dina vänner via Snapchat. Mottagaren ser bilden i 10 sekunder och max två gånger. Sändaren kan välja hur många sekunder bilden är synlig för mottagaren.

Min story: Du kan dela en snap med alla dina följare genom att lägga till den i din story. Bilden går att se i ett dygns tid och man kan titta på bilden så många gånger man vill. Din story kan vara helt offentlig eller synas bara för dina Snapchat kontakter. Det här kan du definiera i din profils inställningar.

Filter: Det finns flera filter som byts ut då appen uppdateras. Filtren ger dina bilder olika effekter. Du väljer ett filter innan du tar en snap. Med de flesta filter kan du ändra utseendet på ditt ansikte men det finns också filter som lägger till ljud eller animationer på en bild eller video.

Geofilter: Du kan lägga till ett geofilter i din snap. Du kan använda geofilter om du väljer att dela din platsinformation med Snapchat. Städer, stadsdelar eller större evenemang kan ha sina egna filter. Ett geofilter kan basera sig både på en plats eller en tid. Helgdagar och sportevenemang kan också ha sitt eget geofilter.

Chat: I Snapchat kan du kommentera snaps du fått eller annars bara chatta med folk.

Minnen: I vanliga fall försvinner dina snaps inom ett dygn men du kan välja att spara dem i dina minnen. Genom funktionen kan du också snappa bilder eller videor du sparat i din mobil.

Snapkod: Varje Snapchat-profil har en egen QR-kod. När du håller Snapchat öppet och visar din kompis snapkod för mobilens kamera lägger appen automatiskt till hen i dina kontakter. QR-koden fungerar samtidigt som din profilbild. Bilden syns i samma ruta där du också kan hantera dina kontakter eller ändra i din profils inställningar.

Kom i gång genom att följa dessa konton

Verkar det fortfarande flummigt? Då gör du bäst i att följa andra aktiva snappare. På snapchat kan du följa kändisar bakom kulisserna. Här är några konton du kan följa för att komma i gång:

Yle x3M: yle_x3m
Yle Kioski: ylekioski
Ted Urho: turho
Fredrika Lindholm: fredrikalindholm
Christoffer Strandberg: ctrandberg
Pernilla Karlsson: prillan90
Sara Forsberg: Helloimsaara
Saara Aalto: saaraaalto
Arman Alizad: arman.alizad
Skatteverket: verohallinto

Artikel är en översatt version av Sari Veikkolaines text på finska.

 • Lars Losvik: Att ha roligt är viktigt för att lyckas

  Att skapa positiva minnesspår i hjärnan är viktigt.

  Hur gör man konkret för att flytta sina gränser och nå sina drömmars mål? Och hur gör man för att hjälpa sina barn och inte stjälpa dem i deras ambitioner? Bland annat det här talar ledarskapskonsulten Lars Losvik om i sitt sommarprat.

 • En gång i veckan slåss hon som en viking

  Emelie Lytz har en vikingahobby.

  Vikingatiden och medeltiden har igen blivit populär tack vare serier som Game of thrones och Vikings, men vikingahobbyn är väldigt sällsynt i Finland. Närpesbon Emelie Lytz är en av de få som håller på med det.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix