Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Koppla datorn till nätet med telefonen

Bild med texten; Dela nät med telefonen.
Bild med texten; Dela nät med telefonen. smarttelefoner,bärbara datorer,nät,internet

Om du är på tåget, sommarstugan, eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet. På det sättet kan du dela nätuppkopplingen till andra apparater.

Förvånansvärt ofta hittar man sig själv i situationer där det inte finns fungerande Wi-Fi eller där nätet är överbelastat och långsamt. En snabb hjälp är att använda sig av sin telefon.

Mobiltelefonen är väldigt enkel att använda för att dela nätförbindelse till en bärbar dator, surfplatta eller någon annan apparat som kräver nät. Ju snabbare abonnemang du har i din mobil desto smidigare är nätförbindelsen.

Delning av nät via en iOS-telefon (iPhone)

1. Inställningar > Mobildata > Internetdelning
2. Knäpp på Internetdelning.
3. Öppna sedan din bärbara dator eller annan apparat som ska kopplas till nätet i Wi-Fi-inställningar och välj telefonens nätverk (namnet på nätverket ser du under inställningen Internetdelning)
4. Skriv in Wi-Fi-lösenordet för din telefon.
5. Apparaten är nu uppkopplad till nätet.

Skärmdumpar från en iPhone.
Skärmdumpar från en iPhone. Digitreenit,digiträning

Delning av nät via Androidtelefon

1. Inställningar > Mobil hotspot och internetdelning (notera att namnet på inställningarna av hotspot och internetdelning kan variera beroende på version av operativsystem)
2. Aktivera hotspot
3. Öppna din bärbara dators eller annan apparats Wi-Fi-inställningar och välj telefonens nät. (Namnet på nätet syns under inställningarna till hotspot)
4. Ge nätverkets lösenord som syns i din telefon.
5. Apparaten är nu kopplad till nätet.

Skärmdumpar från en mobiltelefon.
Skärmdumpar från en mobiltelefon. Digitreenit,digiträning
Du kan använda din telefon som vanligt medan du delar nätuppkopplingen.

Standardvalet av ditt nätverks lösenord kan du lätt ändra genom att "knacka" på ditt nuvarande lösenord. I Androidtelefoner av äldre modell kan du byta lösenord via menyknappen.

Med våra Digiträningar kan du öva dig på nyttiga digitala färdigheter på egen hand – du får tips på bättre sökfunktioner på nätet eller enkla tangentbordskommandon och mycket annat.
Här hitter du våra Digiträningar!

Den ursprungliga texten är skriven på finska av Sari Veikkolainen på Yle Oppiminen.

Digiträning

Vetamix

 • Spara pengar med cirkulär ekonomi – Tio frågor och tio svar

  Cirkulär ekonomi handlar om att ta tillvara och återanvända.

  Ett bra liv betyder inte längre att man bara producerar mer och mer varor. Du kan faktiskt spara pengar genom att dela, hyra och återanvända produkter. Det är det här som är kärnan i cirkulär ekonomi.

 • Tranan dansar in våren

  Tranplogar är ett säkert vårtecken.

  Då tranplogarna dyker upp i april kan ingen längre undvika att inse att våren är här. Plogarna är högljudda, väl synliga och rör sig långsamt framåt, så man hinner studera dem i lugn och ro. Många andra fåglar flyger också i plogformation, men tranplogarna är lätta att känna igen. Tranan är en stor fågel som flyger med både halsen och de långa benen utsträckta och slår lugnt med vingarna.

 • Tussilago, hästhov eller hosthäva

  Förr användes tussilago som hostmedicin.

  Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

Nyligen publicerat - Vetamix