Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Koppla datorn till nätet med telefonen

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Digitreenit,digiträning

Om du är på tåget, sommarstugan, eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet. På det sättet kan du dela nätuppkopplingen till andra apparater.

Förvånansvärt ofta hittar man sig själv i situationer där det inte finns fungerande Wi-Fi eller där nätet är överbelastat och långsamt. En snabb hjälp är att använda sig av sin telefon.

Mobiltelefonen är väldigt enkel att använda för att dela nätförbindelse till en bärbar dator, surfplatta eller någon annan apparat som kräver nät. Ju snabbare abonnemang du har i din mobil desto smidigare är nätförbindelsen.

Delning av nät via en iOS-telefon (iPhone)

1. Inställningar > Mobildata > Internetdelning
2. Knäpp på Internetdelning.
3. Öppna sedan din bärbara dator eller annan apparat som ska kopplas till nätet i Wi-Fi-inställningar och välj telefonens nätverk (namnet på nätverket ser du under inställningen Internetdelning)
4. Skriv in Wi-Fi-lösenordet för din telefon.
5. Apparaten är nu uppkopplad till nätet.

Skärmdumpar från en iPhone.
Skärmdumpar från en iPhone. Digitreenit,digiträning

Delning av nät via Androidtelefon

1. Inställningar > Mobil hotspot och internetdelning (notera att namnet på inställningarna av hotspot och internetdelning kan variera beroende på version av operativsystem)
2. Aktivera hotspot
3. Öppna din bärbara dators eller annan apparats Wi-Fi-inställningar och välj telefonens nät. (Namnet på nätet syns under inställningarna till hotspot)
4. Ge nätverkets lösenord som syns i din telefon.
5. Apparaten är nu kopplad till nätet.

Skärmdumpar från en mobiltelefon.
Skärmdumpar från en mobiltelefon. Digitreenit,digiträning
Du kan använda din telefon som vanligt medan du delar nätuppkopplingen.

Standardvalet av ditt nätverks lösenord kan du lätt ändra genom att "knacka" på ditt nuvarande lösenord. I Androidtelefoner av äldre modell kan du byta lösenord via menyknappen.

Den ursprungliga texten är skriven på finska av Sari Veikkolainen på Yle Oppiminen.

Vetamix

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Ätbara blommor: vilda och odlade

  Artikel om vilda blommor som kan ätas.

  Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

Nyligen publicerat - Vetamix