Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Digitreenit,digiträning

Behöver du bilder till en publikation, men har inga egna som är lämpliga? Det finns massor med bilder på nätet som du kan använda, men med vissa restriktioner. När du känner till dessa principer kan du använda bilder som upphovsmannen (eller -kvinnan) har definierat som fria att använda.

Creative Commons är en internationell icke-kommersiell organisation, vars syfte är att befrämja kreativitet och informationsdelning.

Med en Creative Commons-licens (CC-licens) kan du dela och använda bilder, ljud, text, musik eller videomaterial. I den här artikeln går vi igenom fri användning av bilder, men samma principer gäller för innehåll i de andra formerna också.

Hitta bilder i bildbanker eller genom att googla

CC-licenserade bilder kan du söka med Googles bildsök eller från olika bildbanker.

Pixbay är en stor bildbank som endast innehåller CC0-licenserade bilder vilket betyder att användningen av deras bilder är trygg sett ur ett upphovsrättsligt perspektiv.
Pexels är en annan bildbank som också innehåller CC0-licenserade bilder.
Flickr innehåller många olika bilder delade med CC-licens.

I alla de ovannämnda bildbankerna kan du söka bilder utan att logga in.

Google är ett effektivt redskap för att söka CC-bilder. Välj "avancerad sökning i Google". I fönstret som öppnar sig väljer du i sökfältet med vilka licensvillkor du söker bilder. Efter det kan du skriva in sökordet i fältet och söka bilder.

När du väljer en bild är det bra att komma i håg källkritiken och försäkra dig om att sidan som delat bilden är tillförlitlig.

Skärmdumpar från Google.
Skärmdumpar från Google. Digitreenit,digiträning

Upphovsmannen bestämmer hur bilden får användas

Kopiosto är ett förbund för uppträdande konstnärer, fotografer och förlag som befrämjar och bevakar upphovsrätterna för skapande arbete. Licenschef Kirsi Salmela från Kopiosto påminner om att upphovsmannen alltid har upphovsrätt till sin bild trots att hen skulle ha delat den via en CC-licens.

Bilderna är inte upphovsrättsligt fria, även om man ofta säger så i talspråk. En CC-licens betyder att upphovsmannen har gett rätt att använda hans/hennes bilder.

Man som står bakom en kamera
Kontrollera alltid bildens licens, och nämn upphovsmannen. Man som står bakom en kamera Bild: Bombaert Patrick / Alam fotograf,fotografer (bildkonstnärer),Kamera

En minneslista för användning av CC-bilder

Kirsi Salmela från Kopiosto listar tre viktiga punkter för användning av CC-bilder.
1. Nämn alltid vem som har upphovsrätten/vem som tagit bilden
2. Kolla användarrättigheterna för bilden från en ursprungssida där bilden är delad. Om sidan ser skum ut, låt bli att använda bilden!
3. Kontrollera med hurudan CC-licens du får använda bilden och nämn licensen i samband med upphovsmannen. Om licensmärkningen är oklar eller komplicerad, använd inte bilden.

Allra säkrast är det att använda bilder med CC0-licens. Med de här bilderna vill upphovsmannen inte förbehålla sig några rättigheter för bilden. Också gällande användning av sådana bilder är det god etikett att nämna upphovsmannen även om licensen inte skulle kräva det.

Det finns många olika slag av CC-licenser

En bild kan ha en eller flera licenser. Licensen är utmärkt med en symbol eller en bokstavsförkortning. Licensmärkningen borde vara tydligt synlig i samband med bilden som en symbol eller en utskriven bokstavsförkortning.

Innan du börjar använda CC-licenserade bilder så ska du försäkra dig om att du förstår vad de olika licenserna och deras eventuella kombinationer betyder. När du känner dig säker är du redo att att surfa omkring i de olika bildbankerna.

Namnet BY (By Attribution). BY-klassificerade bilder får du använda fritt och redigera eller bearbeta på det villkor att du nämner bildens ursprungliga upphovsman.

Icke kommersiell, NC (Non Commercial). Den här licensen ger dig också fria händer att använda bilden, kopiera den och dela den och också redigera den men endast i icke-kommersiella sammanhang. Utmaningen här är var gränsen mellan kommersiell och icke-kommersiell går. Kirsi Salmela rekommenderar att inte använda bilden i oklara fall och söka en annan bild med bredare användarrättigheter.

Inga förändringar, ND (No Derivates). Bilder märkta med ND får du använda fritt men inte redigera eller ändra. Du kan alltså använda bilden så som den är.
Det är till exempel inte tillåtet att beskära bilden på ett annat sätt. Beskärning räknas som redigering.

Dela lika, SA (Share Alike). SA-licenserade bilder kan du endast använda med samma användningsvillkor de har haft när de blivit publicerade.

Om upphovsmannen delar en bild med både BY- och SA-rättigheter så kan du inte publicera din redigerade bild med exempelvis ND-rättigheter. Du kan alltså inte skärpa användarrättigheterna för bilden.

Bilder på olika CC-licenser.
Bilder på olika CC-licenser. Bild: Progressor / Creative Commons CC0 / Pixabay Creative Commons,Digitreenit,digiträning

Bild: Progressor/ Creative Commons CC0/ Pixbay

Du kan träna dig genom att fundera på med vilka rättigheter bilderna som har används i den här artikeln har delats.

Skyddstiden på gamla bilder varierar

Att fixa upp gamla bilder kan vara roligt, men du måste vara försiktig. Bilder indelas i vanliga och "teos"-liknande bilder. Vanliga bilder har en skyddstid på femtio år. Det betyder att bilder äldre än så kan du bra använda. Kirsi Salmela uppmanar dock att vara extra noggrann eftersom teos-bilder har helt andra rättigheter. För dem är det fotografens livstid plus sjuttio år som gäller.

Att veta vilka gamla bilder som är vanliga eller teos-bilder är svårt. Om du är ens lite fundersam över om du får använda en bild eller inte så lönar det sig att lämna den oanvänd eller så skaffar du dig tillstånd att använda bilden av den som har upphovsrätten till bilden.

Hundvalp.
Hundvalp. Bild: Kenhsu / Creative Commons CC0 / Pixabay Digitreenit,digiträning,hund
En katt.
En katt. Bild: Mashhour / Creative Commons BY, SA / Wikimedia Commons Digitreenit,katt

Ursprungsartikeln skriven på finska av Sari Veikkolainen på Yle Oppiminen.

Läs också

Vetamix

 • Earth Hour i Cali i Colombia

  Vad är syftet med Earth Hour?

  En klimatmanifestation - men vad uppnår man?

  Du har säkert hört talas om Earth Hour, evenemanget som ordnas en gång per år då alla uppmanas släcka lamporna samtidigt i en timmes tid. Men vad vill man egentligen uppnå med det?

 • Koko Hubara

  En mörkhyad flicka får inte vara blåögd

  Essäer om etnicitet i Finland

  Ruskeat tytöt är en essäsamling med många dimensioner. Det genomgående temat är utanförskap baserat på etnicitet. Det är en intelligent diskussionsöppning som vi har all anledning att ta på allvar och uppmärksamma. Läs Ruskeat Tytöt så får du veta mera om det samhället du lever i.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i finska

  Finska, lång lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i lång finska

  Studentexamensproven i lång finska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i finska

  Finska, medellång lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i medellång finska

  Studentexamensproven i medellång finska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 5: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 9: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 10: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 13: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Porträttbild på Minna Levälahti.

  Språkkolumnen: Kejsarens nya språkkläder

  Vad lurar bakom det enkla och det komplicerade maktspråket?

  Till synes lättförståeliga ord kan ha en annan innebörd än du tror. Språkvårdaren Minna Levälahti uppmanar journalisterna att avslöja både det enkla och det komplicerade maktspråket.

 • Edith Södergran

  Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Still från programmet grymt härligt i norden.

  Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

  "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.

  Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • En bild med texten "rubriken har makten".

  En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Frivilliga hjälper barnen ur båten

  Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Vad betyder asyl?

  Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • En höna sitter på bordet bakom en skolbok och en penal.

  Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räv

  Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Europas största rovdjur

  Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Hjärt- och lungräddning.

  Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen!

  De här kunskaperna i första hjälpen kan rädda liv.

  Vet du vad man ska göra om en person plötsligt förlorar medvetandet? Hur återupplivar man en livlös person? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av de här tipsen.

 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Nyligen publicerat - Vetamix

 • Abimix grafik för studentexamensproven i matematik

  Matematik, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  Matematik, kort lärokurs. Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i kort matematik våren 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i matematik

  Matematik, lång lärokurs, studentexamensproven 2017

  Matematik, lång lärokurs.Prov och modellsvar 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i lång matematik våren 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Solflare.

  Vårdagjämningen och den fläckfria solen

  Ljuset besegrade mörkret, men solens beteende väcker frågor.

  Vårdagjämningen inträffade i dag klockan 10:28 på förmiddagen, den långa mörka vintern ligger alltså officiellt bakom oss. Men vad är på gång med solen just nu? Vi har två år kvar till solfläcksminimum men solen är redan nu uppseendeväckande fläckfri - solskivan har varit blank i två hela veckor.