Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Digitreenit,digiträning

Behöver du bilder till en publikation, men har inga egna som är lämpliga? Det finns massor med bilder på nätet som du kan använda, men med vissa restriktioner. När du känner till dessa principer kan du använda bilder som upphovsmannen (eller -kvinnan) har definierat som fria att använda.

Creative Commons är en internationell icke-kommersiell organisation, vars syfte är att befrämja kreativitet och informationsdelning.

Med en Creative Commons-licens (CC-licens) kan du dela och använda bilder, ljud, text, musik eller videomaterial. I den här artikeln går vi igenom fri användning av bilder, men samma principer gäller för innehåll i de andra formerna också.

Hitta bilder i bildbanker eller genom att googla

CC-licenserade bilder kan du söka med Googles bildsök eller från olika bildbanker.

Pixbay är en stor bildbank som endast innehåller CC0-licenserade bilder vilket betyder att användningen av deras bilder är trygg sett ur ett upphovsrättsligt perspektiv.
Pexels är en annan bildbank som också innehåller CC0-licenserade bilder.
Flickr innehåller många olika bilder delade med CC-licens.

I alla de ovannämnda bildbankerna kan du söka bilder utan att logga in.

Google är ett effektivt redskap för att söka CC-bilder. Välj "avancerad sökning i Google". I fönstret som öppnar sig väljer du i sökfältet med vilka licensvillkor du söker bilder. Efter det kan du skriva in sökordet i fältet och söka bilder.

När du väljer en bild är det bra att komma i håg källkritiken och försäkra dig om att sidan som delat bilden är tillförlitlig.

Skärmdumpar från Google.
Skärmdumpar från Google. Digitreenit,digiträning

Upphovsmannen bestämmer hur bilden får användas

Kopiosto är ett förbund för uppträdande konstnärer, fotografer och förlag som befrämjar och bevakar upphovsrätterna för skapande arbete. Licenschef Kirsi Salmela från Kopiosto påminner om att upphovsmannen alltid har upphovsrätt till sin bild trots att hen skulle ha delat den via en CC-licens.

Bilderna är inte upphovsrättsligt fria, även om man ofta säger så i talspråk. En CC-licens betyder att upphovsmannen har gett rätt att använda hans/hennes bilder.

Man som står bakom en kamera
Kontrollera alltid bildens licens, och nämn upphovsmannen. Man som står bakom en kamera Bild: Bombaert Patrick / Alam fotografer (bildkonstnärer),fotograf,kamera

En minneslista för användning av CC-bilder

Kirsi Salmela från Kopiosto listar tre viktiga punkter för användning av CC-bilder.
1. Nämn alltid vem som har upphovsrätten/vem som tagit bilden
2. Kolla användarrättigheterna för bilden från en ursprungssida där bilden är delad. Om sidan ser skum ut, låt bli att använda bilden!
3. Kontrollera med hurudan CC-licens du får använda bilden och nämn licensen i samband med upphovsmannen. Om licensmärkningen är oklar eller komplicerad, använd inte bilden.

Allra säkrast är det att använda bilder med CC0-licens. Med de här bilderna vill upphovsmannen inte förbehålla sig några rättigheter för bilden. Också gällande användning av sådana bilder är det god etikett att nämna upphovsmannen även om licensen inte skulle kräva det.

Det finns många olika slag av CC-licenser

En bild kan ha en eller flera licenser. Licensen är utmärkt med en symbol eller en bokstavsförkortning. Licensmärkningen borde vara tydligt synlig i samband med bilden som en symbol eller en utskriven bokstavsförkortning.

Innan du börjar använda CC-licenserade bilder så ska du försäkra dig om att du förstår vad de olika licenserna och deras eventuella kombinationer betyder. När du känner dig säker är du redo att att surfa omkring i de olika bildbankerna.

Namnet BY (By Attribution). BY-klassificerade bilder får du använda fritt och redigera eller bearbeta på det villkor att du nämner bildens ursprungliga upphovsman.

Icke kommersiell, NC (Non Commercial). Den här licensen ger dig också fria händer att använda bilden, kopiera den och dela den och också redigera den men endast i icke-kommersiella sammanhang. Utmaningen här är var gränsen mellan kommersiell och icke-kommersiell går. Kirsi Salmela rekommenderar att inte använda bilden i oklara fall och söka en annan bild med bredare användarrättigheter.

Inga förändringar, ND (No Derivates). Bilder märkta med ND får du använda fritt men inte redigera eller ändra. Du kan alltså använda bilden så som den är.
Det är till exempel inte tillåtet att beskära bilden på ett annat sätt. Beskärning räknas som redigering.

Dela lika, SA (Share Alike). SA-licenserade bilder kan du endast använda med samma användningsvillkor de har haft när de blivit publicerade.

Om upphovsmannen delar en bild med både BY- och SA-rättigheter så kan du inte publicera din redigerade bild med exempelvis ND-rättigheter. Du kan alltså inte skärpa användarrättigheterna för bilden.

Bilder på olika CC-licenser.
Bilder på olika CC-licenser. Bild: Progressor / Creative Commons CC0 / Pixabay Creative Commons,Digitreenit,digiträning

Bild: Progressor/ Creative Commons CC0/ Pixbay

Du kan träna dig genom att fundera på med vilka rättigheter bilderna som har används i den här artikeln har delats.

Skyddstiden på gamla bilder varierar

Att fixa upp gamla bilder kan vara roligt, men du måste vara försiktig. Bilder indelas i vanliga och "teos"-liknande bilder. Vanliga bilder har en skyddstid på femtio år. Det betyder att bilder äldre än så kan du bra använda. Kirsi Salmela uppmanar dock att vara extra noggrann eftersom teos-bilder har helt andra rättigheter. För dem är det fotografens livstid plus sjuttio år som gäller.

Att veta vilka gamla bilder som är vanliga eller teos-bilder är svårt. Om du är ens lite fundersam över om du får använda en bild eller inte så lönar det sig att lämna den oanvänd eller så skaffar du dig tillstånd att använda bilden av den som har upphovsrätten till bilden.

Hundvalp.
Hundvalp. Bild: Kenhsu / Creative Commons CC0 / Pixabay Digitreenit,hund,digiträning
En katt.
En katt. Bild: Mashhour / Creative Commons BY, SA / Wikimedia Commons Digitreenit,katt

Ursprungsartikeln skriven på finska av Sari Veikkolainen på Yle Oppiminen.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix