Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Digitreenit,digiträning

Behöver du bilder till en publikation, men har inga egna som är lämpliga? Det finns massor med bilder på nätet som du kan använda, men med vissa restriktioner. När du känner till dessa principer kan du använda bilder som upphovsmannen (eller -kvinnan) har definierat som fria att använda.

Creative Commons är en internationell icke-kommersiell organisation, vars syfte är att befrämja kreativitet och informationsdelning.

Med en Creative Commons-licens (CC-licens) kan du dela och använda bilder, ljud, text, musik eller videomaterial. I den här artikeln går vi igenom fri användning av bilder, men samma principer gäller för innehåll i de andra formerna också.

Hitta bilder i bildbanker eller genom att googla

CC-licenserade bilder kan du söka med Googles bildsök eller från olika bildbanker.

Pixbay är en stor bildbank som endast innehåller CC0-licenserade bilder vilket betyder att användningen av deras bilder är trygg sett ur ett upphovsrättsligt perspektiv.
Pexels är en annan bildbank som också innehåller CC0-licenserade bilder.
Flickr innehåller många olika bilder delade med CC-licens.

I alla de ovannämnda bildbankerna kan du söka bilder utan att logga in.

Google är ett effektivt redskap för att söka CC-bilder. Välj "avancerad sökning i Google". I fönstret som öppnar sig väljer du i sökfältet med vilka licensvillkor du söker bilder. Efter det kan du skriva in sökordet i fältet och söka bilder.

När du väljer en bild är det bra att komma i håg källkritiken och försäkra dig om att sidan som delat bilden är tillförlitlig.

Skärmdumpar från Google. Digitreenit,digiträning

Upphovsmannen bestämmer hur bilden får användas

Kopiosto är ett förbund för uppträdande konstnärer, fotografer och förlag som befrämjar och bevakar upphovsrätterna för skapande arbete. Licenschef Kirsi Salmela från Kopiosto påminner om att upphovsmannen alltid har upphovsrätt till sin bild trots att hen skulle ha delat den via en CC-licens.

Bilderna är inte upphovsrättsligt fria, även om man ofta säger så i talspråk. En CC-licens betyder att upphovsmannen har gett rätt att använda hans/hennes bilder.

Kontrollera alltid bildens licens, och nämn upphovsmannen. Man som står bakom en kamera Bild: Bombaert Patrick / Alam fotograf,fotografer (bildkonstnärer),Kamera

En minneslista för användning av CC-bilder

Kirsi Salmela från Kopiosto listar tre viktiga punkter för användning av CC-bilder.
1. Nämn alltid vem som har upphovsrätten/vem som tagit bilden
2. Kolla användarrättigheterna för bilden från en ursprungssida där bilden är delad. Om sidan ser skum ut, låt bli att använda bilden!
3. Kontrollera med hurudan CC-licens du får använda bilden och nämn licensen i samband med upphovsmannen. Om licensmärkningen är oklar eller komplicerad, använd inte bilden.

Allra säkrast är det att använda bilder med CC0-licens. Med de här bilderna vill upphovsmannen inte förbehålla sig några rättigheter för bilden. Också gällande användning av sådana bilder är det god etikett att nämna upphovsmannen även om licensen inte skulle kräva det.

Det finns många olika slag av CC-licenser

En bild kan ha en eller flera licenser. Licensen är utmärkt med en symbol eller en bokstavsförkortning. Licensmärkningen borde vara tydligt synlig i samband med bilden som en symbol eller en utskriven bokstavsförkortning.

Innan du börjar använda CC-licenserade bilder så ska du försäkra dig om att du förstår vad de olika licenserna och deras eventuella kombinationer betyder. När du känner dig säker är du redo att att surfa omkring i de olika bildbankerna.

Namnet BY (By Attribution). BY-klassificerade bilder får du använda fritt och redigera eller bearbeta på det villkor att du nämner bildens ursprungliga upphovsman.

Icke kommersiell, NC (Non Commercial). Den här licensen ger dig också fria händer att använda bilden, kopiera den och dela den och också redigera den men endast i icke-kommersiella sammanhang. Utmaningen här är var gränsen mellan kommersiell och icke-kommersiell går. Kirsi Salmela rekommenderar att inte använda bilden i oklara fall och söka en annan bild med bredare användarrättigheter.

Inga förändringar, ND (No Derivates). Bilder märkta med ND får du använda fritt men inte redigera eller ändra. Du kan alltså använda bilden så som den är.
Det är till exempel inte tillåtet att beskära bilden på ett annat sätt. Beskärning räknas som redigering.

Dela lika, SA (Share Alike). SA-licenserade bilder kan du endast använda med samma användningsvillkor de har haft när de blivit publicerade.

Om upphovsmannen delar en bild med både BY- och SA-rättigheter så kan du inte publicera din redigerade bild med exempelvis ND-rättigheter. Du kan alltså inte skärpa användarrättigheterna för bilden.

Bilder på olika CC-licenser. Bild: Progressor / Creative Commons CC0 / Pixabay Creative Commons,Digitreenit,digiträning

Bild: Progressor/ Creative Commons CC0/ Pixbay

Du kan träna dig genom att fundera på med vilka rättigheter bilderna som har används i den här artikeln har delats.

Skyddstiden på gamla bilder varierar

Att fixa upp gamla bilder kan vara roligt, men du måste vara försiktig. Bilder indelas i vanliga och "teos"-liknande bilder. Vanliga bilder har en skyddstid på femtio år. Det betyder att bilder äldre än så kan du bra använda. Kirsi Salmela uppmanar dock att vara extra noggrann eftersom teos-bilder har helt andra rättigheter. För dem är det fotografens livstid plus sjuttio år som gäller.

Att veta vilka gamla bilder som är vanliga eller teos-bilder är svårt. Om du är ens lite fundersam över om du får använda en bild eller inte så lönar det sig att lämna den oanvänd eller så skaffar du dig tillstånd att använda bilden av den som har upphovsrätten till bilden.

Hundvalp. Bild: Kenhsu / Creative Commons CC0 / Pixabay Digitreenit,digiträning,hund
En katt. Bild: Mashhour / Creative Commons BY, SA / Wikimedia Commons Digitreenit,katt

Ursprungsartikeln skriven på finska av Sari Veikkolainen på Yle Oppiminen.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Vetamix

 • Kalevala lade grunden till finländsk kultur

  Kalevala är Finlands nationalepos.

  Berättelser om hur världen blev till, om hjältar, skurkar och onda makter, om mytiska föremål och magiska skeenden - det är Kalevala. På Kalevaladagen firar vi den finska kulturens dag.

 • Vad vet du om Kalevala?

  Testa dina kunskaper om vårt nationalepos!

  Kalevala är en invecklad historia där hjältarna inte alltid är goda och döden inte nödvändigtvis är någon slutpunkt. Har du koll på Väinämöinen, Joukahainen och Iku-Turso? Hur mycket vet du om Finlands nationalepos?

 • Skidteknik för nybörjare

  Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

  Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

 • Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Extremrörelser kan manipulera sökmotorer

  Hur fungerar Google egentligen?

  Hur funkar sökmotorer egentligen? Varför kommer vissa resultat alltid högst upp? Enligt Benjamin Särkkä som arbetar med informationssäkerhet säger att sökmotorer ofta manipuleras av sidor med alternativ sanning.

 • Minna Canth kämpade för jämställdhet

  Om författarens liv, karriär och verk.

  Journalisten och författaren Minna Canth var en viktig samhällspåverkare som lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Hon etablerade realismen i den finska litteraturen och kallas även för den finländska feminismens moder. Idag firar vi hennes minne den 19 mars, som också är den officiella dagen för jämställdhet.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Introduktion till programmering

  Programmering för elever i årskurs 1-6

  I den här filmen presenteras tankar om hur man kan introducera dataprogrammering i de lägsta årskurserna med praktiska metoder. I och med LP 2016 ska dataprogrammering tas in som en del av matematikundervisningen. Filmen ska samtidigt inspirera till utomhusmatematik Varför programmering? Diskutera i klasserna varför man ska lära sig att programmera i skolan? Det handlar bl.a.

 • Övningar i logiskt tänkande

  Övningar i logiskt tänkande för barn i lågstadieålder.

  Nedan hittar ni 7 stycken videor med matematiska problem för barn i årskurs 1-9.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Kaj Kunnas: Det är ett val att vara positiv

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur?

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur? Bland annat det här frågade Nyhetsskolans reportrar årets mest positiva finländare Kaj Kunnas. Läs också Kunnas tips på hur du kan välja att vara positiv.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen!

  De här kunskaperna i första hjälpen kan rädda liv.

  Vet du vad man ska göra om en person plötsligt förlorar medvetandet? Hur återupplivar man en livlös person? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av de här tipsen.

 • Kroppen tar stryk av sprit

  Alkohol påverkar en växande kropp på många dåliga sätt.

  Det är inte bra att dricka mycket alkohol det vet de flesta. Men varför det är farligare att dricka som ung är kanske inte lika känt. Här är några av de största farorna med att dricka alkohol i tonåren.

 • Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Nyligen publicerat - Vetamix