Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Säg hej med en emoji!

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Digitreenit

Emojier eller smilisar ger dina meddelanden ett personligare tonfall. Ställvis kan man till och med ersätta text med en emoji. Smidigt eller hur? Så här tar du i bruk emojierna på olika apparater.

Tro det eller inte men hela böcker är översatta till emoji-språket!

Emojier används främst på mobilapparater, på surfplattor och smarttelefoner. Man kan använda dem också på datorer (Mac och Windows 10).

På nya mobiler kan du direkt börja ”emojifiera” dina meddelanden. Om du har en äldre mobil krävs några steg innan du kan ta i bruk emojierna.

Om din kompis meddelanden ser konstiga ut eller ifall du själv inte kan använda smilisar när du skriver är det möjligt att din mobil saknar ett tangentbord som understöder emojier. Det går att installera i efterhand.

Så här kan du berätta att du hamnat på sjukhus med emojier.
Så här kan du berätta att du hamnat på sjukhus med emojier. Så här kan du berätta att du hamnat på sjukhus med emojier. Bild: Yle/Sari Veikkolainen emojier,smarttelefoner

Så här tar du i bruk emojier

Android

Välj Inställningar -> Språk och inmatning -> Standard-tangentbord -> Lägg sedan till det tangentbord du vill ha.

Skärmdumpar från en Android-telefon.
Skärmdumpar från en Android-telefon. Digitreenit,digiträning

Inställningsmenyn kan se olika ut i olika Android-apparater beroende på operativsystem och tillverkare. Till exempel har Samsung, LG och HTC egna emojier och så kan också termerna i menyn variera.

Android-versionerna 4.0 och nyare understöder emoji-tangentbord men i version 4.4. finns emojierna redan som en del av standard-tangentbordet. Man behöver alltså inte skilt installera emoji-tangentbordet till mobiler av version 4.4 eller nyare.

Om du är osäker på vilken version din mobils operativsystem är kan du kolla det så här: Inställningar (under fliken mer) -> Om enheten -> Android-version

emoji, axel,
emoji, axel, Bild: Skärmdump emoji

Du kan också ladda ner ett tangentbord som understöder emojier. Via appbutiken hittar du flera t.ex. Google Gboard, SwiftKey och Keyboard. Tangentborden innehåller andra egenskaper för textinmatning som du kan testa på.

Ladda ner den tangentapplikation du vill ha och ta i bruk den via mobilens inställningar.

I iOS 8.0 och nyare versioner av Apples telefoner kommer emojierna med på köpet och går att använda direkt. Den senaste versionen är 10.2.

Så här installerar du emoji-tangentbordet på en iPhone:

Inställningar -> Allmänt -> Tangentbord -> Tangentbord -> Lägg till tangentbord -> Emoji

Skärmdumpar från en iPhone.
Skärmdumpar från en iPhone. Digitreenit,digiträning

Lägg till emojier i dina meddelanden.

1. Då du skriver ett meddelande ska du välja bilden på smiley face-emojin
2. Välj den emoji du vill använda. (Genom att trycka på emojin längre får du fram olika färgalternativ)

Skärmdump från en iPhone.
Skärmdump från en iPhone. Digitreenit,digiträning
Ett sms som innehåller emojier.
Ett sms som innehåller emojier. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Emoji,SMS
På Apples apparater kan du ändra ord till emojier.

I den nyaste versionen av operativsystemet föreslår mobilen emojier i stället för text. Egenskapen fungerar endast då du skriver sms, inte till exempel i Whatsapp-meddelanden.

I versionen iOS 10 kan du normalt skriva ett meddelande och sedan trycka på emoji-knappen. Då blir de ord som kan ersättas med en emoji orangefärgade. Tryck på det orangefärgade ordet för att se vilken emoji mobilen föreslår att ersätta det med.

Ursprungsartikeln är skriven på finska av Joni Nieminen på Yle Oppiminen.

Läs också

Vetamix

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Tio skäl att sova tillräckligt

  Prioritera sömn - det är livsviktigt.

  Känner du dig trött? Slut? Totalt utmattad? Trötthet är det första tecknet på dålig eller otillräcklig sömn. Här är tio orsaker att prioritera sömn - det är inte bara tillåtet, utan direkt önskvärt.

 • Vet du hur man shoppar säkert på nätet?

  Testa dina kunskaper om nätshopping.

  Vi köper ett och annat på nätet: resor, kläder, konsertbiljetter, böcker, sportutrustning ... Gör vårt test och ta reda på om du shoppar smart på nätet!

Nyligen publicerat - Vetamix