Hoppa till huvudinnehåll

"En terrorattack mot muslimer" - Sex döda i skjutning i Quebec

En polisbil och i bakgrunden flera räddningsfordon utanför en moské i Quebec, Kanada, där fem personer uppges ha dött i en skjutning.
En polisbil och i bakgrunden flera räddningsfordon utanför en moské i Quebec, Kanada, där fem personer uppges ha dött i en skjutning. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Alice Chiche brott,Polis,Quebec,dödsskjutning

Sex personer har dödats efter att beväpnade män öppnade eld under kvällsbönen på söndag kväll i en moské i Québec i Kanada. Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar dådet för "en terrorattack mot muslimer".

Trudeau fördömer terrordådet i ett uttalande och skriver också att mångfald är Kanadas styrka och att religiös tolerans värdesätts högt av kanadensare.

Polisen i Québec bekräftar att sex personer dödades och åtta sårades i attacken. Två personer har gripits misstänkta för skjutningen, och de är identifierade. På måndag kväll meddelade polisen att bara den ena mannen är misstänkt.

Skottlossningen började vid klockan åtta på kvällen, lokal tid. Ett ögonvittne uppgav för nyhetsbyrån Reuters att tre beväpnade män kom in i moskén efter att kvällsbönen hade börjat och öppnade eld mot de 40 människor som befann sig i lokalen.

Moskéns ledare Mohamed Yangui uppgav först att fem personer hade dödats i skottlossningen.

- Varför händer det här? Det är barbariskt, sade Yangui.

Han var inte själv inne i moskén under skottlossningen, men ska ha fått många desperata samtal från människor som var där.

Poliser och räddningsfordon utanför en moské i Quebec, Kanada, där fem personer uppges ha dött i en skjutning.
Poliser och räddningsfordon utanför en moské i Quebec, Kanada, där fem personer uppges ha dött i en skjutning. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Alice Chiche brott,Polis,Quebec,dödsskjutning

Både medier och privatpersoner har spridit videor på polisingripandet utanför kulturcentret Québec City Islamic Cultural Center, där moskén finns.

Den fransktalande staden Québec är huvudstad i provinsen med samma namn. Precis som i Frankrike har exempelvis niqaben - den ansiktsslöja som en del muslimska kvinnor bär - väckt hetsig debatt i staden.

I juni 2016, under fastemånaden ramadan, lämnade någon ett grishuvud utanför den nu aktuella moskén i Québec.

Landets premiärminister Justin Trudeau har profilerat sig med flyktingvänlig politik och under helgen välkomnade han de flyktingar som nu portas i USA till Kanada istället.

"Ikväll sörjer kanadensarna dem som dödades i en feg attack mot en moské i Québec. Mina tankar är hos offren och deras familjer" twittrade Trudeau genast efter attacken i Québec.

"Jag är inte speciellt överraskad"

Kanada beskrivs överlag som välkomnande för invandrare och flyktingar, men just i Québec har reaktionerna varit negativare än på andra håll.

François Deschamps leder en stödgrupp för flyktingar i Québec City och enligt honom är högerextrema grupper speciellt aktiva just i Québec.

- Jag är inte speciellt överraskad över den här händelsen, säger Deschaps till nyhetsbyrån AP.

Han säger sig ha utsatts för dödshot på grund av sin verksamhet bland flyktingar.

Karta över sydöstra Kanada, på bilden städerna Quebec och Montréal utmärkta.
Karta över sydöstra Kanada, på bilden städerna Quebec och Montréal utmärkta. Bild: Google Kanada,Quebec,kartor,karta