Hoppa till huvudinnehåll

EU:s utrikeschef om Trumps politik: I Europa firar vi när murar rivs

Federica Mogherini
EU:s utrikeschef Federica Mogherini ifrågasätter Trumps inreseförbud. Federica Mogherini Bild: OLIVIER HOSLET/EPA eu:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik

EU:s kommissionär för utrikesfrågor Federica Mogherini ger USA:s president Donald Trump en känga för hans beslut att införa inreseförbud för människor från Syrien och sex övriga länder.

Mogherini säger att beslutet går stick i stäv med EU:s värderingar. Hon säger att EU fortsätter att samarbeta med de sju länder som berörs av beslutet.

- Vi (EU) har full respekt för mänskliga rättigheter och för människors lika värde oavsett vilken nationalitet, religion eller kön de har.

Mogherini konstaterade att EU och Europa tror på samarbete, inte på isolering.

- Vår historia har lärt oss att alltid när man bygger murar runt sig slutar det med att man lever som i ett fängelse. Vår historia och identitet bygger på att vi firar när murar rivs och broar byggs.

EU-kommissionen utreder vad inreseförbudet betyder för de EU-medborgare som också har ett pass från något av de länder som berörs av inreseförbudet till USA.

- Vi kommer att se till att EU-medborgare inte diskrimineras, konstaterade EU-kommissionens chefstalesperson Margaritis Schinas.