Hoppa till huvudinnehåll

Frivilliga i Östnyland hjälper flyktingar som vill bort från asylboenden

Murtaza Ali kommer från Afganistan
Murtaza Ali har lärt sig flytande svenska på ett år. Nu vill han fortsätta studera för att bli bilmekaniker. Murtaza Ali kommer från Afganistan Bild: Yle/ Peik Henrichson flyktingar,Flykting,Borgå folkakademi,murtaza ali

Mottagningscentralen Poppel i Johannisberg, nära Borgå centrum, stängdes redan före årsskiftet, och fler nedläggningar är på kommande.

Men flera flyktingar, som tidigare var tvungna att lämna Poppel, söker sig tillbaka till Borgå där de trivdes bra.

Migrationsverket Migri beslutade redan 2016 att senast sommaren 2017 även stänga förläggningen i Strömfors bruk öster om Lovisa och asylboendet i det gamla havshotellet i Mogenpört i Pyttis.

Afghanska och finska ungdomar uppträder på församlingshemmet i Lovisa
Afghanska asylsökande från Mogenpört och finska ungdomar uppträder i Lovisa 2016. Församlingshemmet i Lovisa hann bli en kär plats för flera afghanska ungdomar. Afghanska och finska ungdomar uppträder på församlingshemmet i Lovisa Bild: Yle/ Peik Henrichson afghaner,flyktingar,Lovisa,församlingshem,församlingshemmet i lovisa

Borgå attraherar

Före sommaren kommer cirka 180 mottagningsplatser att ha försvunnit från Strömfors och Mogenpört.

En stor del av flyktingarna från Johannisberg placerades tidigare i Mogenpört, men nu då även Mogenpört stängs, söker sig många tillbaka till Borgå.

Borgå folkakademi (Akan) erbjuder en tröst för dem som redan tidigare lyckades rota sig i Borgå.

Akan har nämligen startat en helt ny grundutbildning för vuxna inflyttare, av vilka många kommer just från asylboendet i Pyttis. Tidigare har Akan ordnat grundutbildning för minderåriga, men årets nyhet är alltså en utbildning uttryckligen för vuxna inflyttare.

Catharina von Schoultz, som ansvarar för utbildningslinjen Svenska för invandrare, tyckte det var synd att de barnfamiljer som redan hade hunnit rota sig i Borgå, och som till och med har haft barn i stadens skolor, blev tvungna att flytta till Pyttis.

─ En del av dem hade dessutom kommit in i svenskspråkiga nätverk, vilket bröts när de tvingades flytta till Pyttis, säger Catharina von Schoultz.

Catharina von Schoultz och Jakob Simola från Akan startade en ny grundutbildning för flyktingar
Catharina von Schoultz och Jakob Simola startade en ny grundutbildning på svenska för flyktingar i Borgå. Catharina von Schoultz och Jakob Simola från Akan startade en ny grundutbildning för flyktingar Bild: Yle/ Peik Henrichson Borgå folkakademi,akan

von Schoultz berättar att det i Borgå finns många frivilliga som försöker ordna boende för de som vill flytta tillbaka till staden.

─ Det är ju inte nödvändigt att bo på ett asylboende som man inte gillar. Huvudsaken är att man som asylsökande registrerar sig någonstans.

Jakob Simola är lärare i svenska för de åtta asylsökande som den här veckan börjat på den nya grundutbildningen.

─ Jag försöker ge invandrarna en så god språklig grund att det blir praktiskt möjligt för dem att studera vidare på olika nivåer.

Flytande svenska på ett år

Murtaza Ali är en av invandrarna som studerar vid Borgå folkakademi. Han kommer ursprungligen från Afghanistan, men har också hunnit bo åtta år i Pakistan.

Murtaza Alis korrekta svenska är minst sagt imponerande med tanke på att han studerat språket bara ett år.

Att han är motiverad råder det inget tvivel om.

─ Just nu är mitt mål att lära mig ännu bättre svenska, säger Murtaza Ali. Efter det ska jag söka mig till en yrkesskola för att bli bilmekaniker. Det blir en lång utbildning eftersom jag blir tvungen att lära mig allt från grunden.

Isolerade inflyttare

Också i Lovisa finns ett nätverk av frivilliga som hjälper asylsökande att anpassa sig till Finland.

Stine Hellroos har till exempel regelbundet besökt mottagningscentralen i Mogenpört som ligger långt ute vid havet, rätt så isolerat från det övriga samhället.

I bland har det till och med varit svårt att få läkarhjälp i Mogenpört.

Stine Hellroos hjälper flyktingar i Lovisa
Stine Hellroos hjälper flyktingar i Lovisa Stine Hellroos hjälper flyktingar i Lovisa Bild: Yle/ Peik Henrichson Lovisa,flyktingar,flyktingarbete,kristine hellroos

─ Vi har regelbundet haft en så kallad torsdagsklubb för kvinnorna i Mogenpört. Där har vi handarbetat, gått på promenader och besökt olika ställen, berättar Stine Hellroos.

Hon säger att osäkerheten är stor bland de asylsökande då flera asylboenden stänger, men å andra sidan har ju många längtat bort just därifrån.

Omänsklig flyktingpolitik

Stine Hellroos har hjälpt en flyktingfamilj på åtta personer att komma bort från asylboendet i Mogenpört, och nu har familjen fått en bostad i Lovisa.

Hon säger att de verkar väldigt nöjda med sitt nya liv i Lovisa, men osäkerheten består i väntan på asylbeslut.

─ Regeringens flyktingpolitik är omänsklig, säger Stine Hellroos. Hur kan man skicka människor tillbaka till områden där krig och död sannolikt väntar en?

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland