Hoppa till huvudinnehåll

Har Skam gett dig abstinensbesvär?

Rollbesättningen i Portkod 1321
Yle X3M listar serier som kan fylla tomrummet efter Skam. Den svenska serien Portkod 1321 är en av dem. Rollbesättningen i Portkod 1321 Bild: Svt Portkod 1321

Du har kollat den tredje säsongen av Skam. Nu vet du inte vad du ska göra med ditt liv. Här får du några förslag på nya serier.

Portkod 1321

Man kunde kalla Portkod 1321 för Skams svenska lillasyster. Portkod handlar om två plastsystrar som bor ensamma i staden under sommaren medan deras nyförälskade föräldrar semestrar. Portkod är mer såpopera och mindre realism än Skam, och riktar sig också till en lite yngre publik.

Det första avsnittet är tio minuter. Precis som vi vill ha det.

Läs mer om serien här.

Girls

Ifall du gillar Skam så älskar du Girls. Antagligen har du redan sett alla avsnitt. Om du inte har gjort det så har du något att se fram emot.

Den femte säsongen av Girls visas som bäst på Yle och givetvis kan du också se avsnitten på arenan. Den sjätte och sista säsongen har premiär i februari på HBO.

16

Svenskfinland var 20 år före Norge. Ungdomsserien 16 gjordes med en enorm budget och var en lika stor succé i Svenskfinland som Skam är idag. Hur väl serien har åldrats får du avgöra själv.

Läs mera om 16 på Arkivet

Du behöver absolut inte ha sett serien tidigare för att tycka att det här är enormt underhållande. Kolla in jeansen, frisyrerna och den något krystade dialogen. #TeamAnita

Svåråtkomligt men sevärt

Tyvärr ställer rättigheterna ibland till det för oss som vill se nordisk tv över gränserna. Trots det vill vi rekommendera de svenska serierna Boys och Juicebaren, som är geoblockade på svtplay. Ifall du känner någon som har bandat avsnitten när svt sände dem är du lyckligt lottad.