Hoppa till huvudinnehåll

Hietanen & Henrikson: Småstaden är en vulkan

Anne Hietanen och Ida Henriksson
Anne Hietanen och Ida Henriksson Bild: Yle/ Barbro Ahlstedt anne hietanen

Jag besöker Manhattan ofta, ibland nästan varje dag. Hela New York är för mig en filmduk där jag kan projicera alla mina drömmar. I New York kan vem som helst vara vad som helst. Det behöver inte vara New York, det kan vara en annan stor stad. Ifall du kommer från en riktigt liten ort kan det kanske till och med vara Vasa eller Helsingfors. 

Dröm om frihet

Eftersom de något pinsamma tonåren tillbringades i Borgå anklagade jag snabbt staden som den skyldige för allt som kändes trångt och smått i mitt liv. Det här var på 80-talet, det jag pratar om finns kanske inte ens mera, men då var det så att den som var annorlunda, kanske gay, för smart, ful eller tjock lätt blev mobbad. Den sociala kontrollen var svår att inte underkasta sig, eller åtminstone notera och därför började min kärlek till storstaden som en enkel dröm om frihet. 

Först var det små detaljer som att det i storstaden fanns butiker som var öppna dygnet runt. Sedan var det andra saker som att folk hälsade glatt åt en på gatan, hello love, samtidigt som man ändå kunde vara helt anonym. I Borgå stirrade man med misstänksamma ögonen, med det var sällan någon sade något, ibland ropade någon eventuellt Vitun hurri. 

Lustiga huset

Om storstaden är en tom duk du kan hänga alla dina drömmar på, en plats där du kan bli det du vill vara - du kan till och med vara dig själv, ja då är småstaden en förminskande spegel i lustiga huset som ständigt visar den lilla människan i dig.

Småstaden är farlig

Småstaden är en underbar frögrund för stor litteratur. Småstaden är farlig, full av övervakande ögon. Småstaden är en vulkan som när som helst kan aktiveras och spy ut sig farliga hemligheter och småstaden är också temat för det tredje avsnittet av Hietanen & Henrikson - Svenska Yles nya bokpodd. Vi pratar om Lucia Berlins novellsamling Handbok för städerskor, Saara Turunens Rakkaudenhirviö och Lola Uppochner.

Ps. Jag är ofta på besök i New York i mina drömmar och med hjälp av böcker, tv-serier och filmer. Fysisk har jag varit där endast två gånger,  i mitten av åttiotalet och tjugo år senare. Det första besöket gjorde mig hänförd, det andra fick mig att inse att Manhattan också är en by och att man kan hitta småstadsmentalitet överallt, både vitun hurri och hallo darling kan existera precis var som helst.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje