Hoppa till huvudinnehåll

Ingå granskar fastigheter för 28 000 euro

Ett frostigt fönster på en röd stuga.
Ingå ska räkna sina byggnader, men man börjar i ett litet område och ser vad det ger för resultat. Sedan bestämmer kommunen hur man går vidare. Ett frostigt fönster på en röd stuga. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen advent,vinter,fönster,jul,snö,bostadshus,boende,Christmas,house,frost,kyla

Det finns brister i Ingå kommuns och skatteförvaltningens register över hur många och hurudana byggnader det finns i kommunen. Det leder till att Ingå går miste om stora skatteinkomster och nu tar kommunen tag i frågan.

Konsultföretaget FCG har räknat att det i Ingås register finns drygt 8 700 byggnader i Ingå, men att den verkliga siffran är över 13 500.

Ingå kommun inleder uppdateringen av uppgifterna i fastighetsregistret i området kring Torbackaviken, Barölandet, Orslandet och Älgsjölandet.

Då kommunen får veta vad resultaten av kartläggningarna ger beslutar man om vidare utredningar.

Tre personer utför granskningarna

Utredningen i terrängen sköts med hjälp av två personer från FCG och en person från Ingå kommun. Ingå kommun bidrar med en mätningsassistent medan FCG har med sig en skatteexpert och en mätningsledare.

Man räknar med att granska mellan fem och åtta fastigheter per arbetsdag.

Ingå kommunstyrelse beslutade på sitt senaste möte att man sätter 28 arbetsdagar på försöket och det leder till att mellan 100 och 150 objekt granskas. Granskningarna ska vara klara före utgången av maj.

Det kostar kommunen nästan 28 000 euro.

Fastighetsskatten är en av kommunernas viktigaste inkomstkällor i framtiden.

Läs mera:

Ingå har 5 000 hemliga hus

Ingå kommun tror att det finns cirka 8 700 byggnader på kommunens område. Men i verkligheten finns det nästan 5 000 fler. Nu ska saken rättas till.