Hoppa till huvudinnehåll

Inte helt stopp för ryska gasledningen i Sverige

Norstreams anläggning i Tyskland.
Ryska Gazprom får använda sig av Karlshamn, men inte av hamnen på Gotland., rapporterar svenska medier. Norstreams anläggning i Tyskland. Bild: EPA/ STEFAN SAUER Nord Stream,gasledningar

Den svenska regeringen ger trots allt grönt ljus åt det ryska gasledningsprojektet i Karlshamn. Men hamnen på Gotland får ryska Gazprom inte använda.

Det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2 har ansökt om att använda sig av svenska hamnar på Gotland och i Karlshamn, som uppläggningshamnar under byggprocessen. Det innebär bland annat att rör skulle förvaras i hamnarna.

Det är de kommunala och regionala beslutsfattarna som tar ställning till uthyrningen av hamnarna. På bägge orter har de lokala politikerna från början önskat ge grönt ljus, med tanke på de hyresintäkter som projektet ger. Regeringen har inte rätt att köra över den lokala bestämmanderätten i frågan.

Men i december snabbinkallades de lokala beslutsfattarna till ett möte med försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström. De informerades om de säkerhetspolitiska bedömningar som regeringen och försvarsmakten gör. Efter det har regionstyrelsen på Gotland sagt nej till användningen av Slite hamn på Gotland, för det ryska rörprojektet.

"Bara förvaring och transport av rör"

I december fick de kommunala beslutsfattarna i Karlshamn uppfattningen att regeringen önskade att kommunen skulle säga nej till användningen av också den hamnen.

Karlshamns kommun ska ta beslut i frågan i morgon, och kommunpolitikerna snabbinkallades på nytt till ett möte med regeringen inför beslutet.

Enligt uppgift till Sveriges Radio Ekot var regeringens tidigare beslut grundat på brister i försvarsmaktens underlag, som inte tog hänsyn till att Karlshamn har en omfattande övrig trafik med ryska handelsfartyg.

Speciella säkerhetsåtgärder

Nu har man efter samtal med Karlshamns kommun kommit fram till att rören som används under projektet, bara ska uppbevaras i Karlshamn, i motsats till Slite hamn på Gotland, där hamnen skulle hyras ut för viss tid. Det meddelar den svenska regeringen på en kort pressträff på måndag kväll.

Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist säger att de i ett möte med Karlshamns kommunledning har kommit fram till att lagringen av de rör som används under byggprocessen kan ske så att man tar till speciella säkerhetsåtgärder.

– Det är samarbeten mellan bland annat polis, kustbevakning, tull och försvar som avses, säger Peter Hultqvist.

Sverige har uttryckt oro - Finland ser inga problem

I Sverige har det funnits en oro över att Gazprom, som till över hälften är ryskägt, skulle ha tillgång till omfattande logistik och faciliteter i svenska hamnar, som kunde innebära en säkerhetsrisk. De ansvariga ministrarna har inte specificerat vilka riskerna är, eftersom uppgifterna är hemligstämplade.

Nu har det gjorts klart att det är hamnbolaget i Karlshamn som kommer att transportera rören, enligt Wallström.

I Finland önskar Gazprom använda sig av hamnen i Hangö som uppläggningshamn för Nord Stream 2. Statsminister Juha Sipilä har, i motsats till den svenska regeringen, inte sett några säkerhetspolitiska problem med projektet.

Artikeln har uppdaterats kl. 20.30 med uppgifter från den svenska regeringens pressträff