Hoppa till huvudinnehåll

Lettisk liga stal utombordsmotorer för hundratusentals euro

Yamaha utombordare
Ligan smugglade utombordsmotorer. Yamaha utombordare Bild: Mikael Crawford/Yle Yamaha Motor Company,yamaha åtta hästkrafter,utombordsmotorer,Båtmotorer

Polisen i Östnyland har sedan försommaren 2016 samarbetat med myndigheter i Lettland för att reda ut en omfattande brottshärva kring stulna utombordsmotorer.

Det hela började i maj i fjol, då de misstänkta gärningsmännen försökte stjäla en utombordsmotor på 225 hästkrafter i Borgå.

Stölden avbröts ändå då gärningsmännens bil fastnade i sanden på stranden.

Bil på strand
Gärningsmännens bil fastnade i sanden. Bil på strand Bild: Polisen i Östnyland brott (juridik),stöldhärva

Bilen var registrerad i en finländsk medborgares namn, men i samband med polisutredningen kom det fram att de egentliga gärningsmännen är från Lettland.

Det här bekräftades då polisen i Finland kontaktade de lettiska myndigheterna. I Lettland hade man observerat misstänkt båttrafik och försäljning av utombordsmotorer.

Två greps på bar gärning

Redan i början av polisutredningen vaknade misstankar om att det inte handlade om ett enskilt fall, utan om en omfattande brottsserie.

Myndigheterna i Finland och Lettland grundade en gemensam utredningsgrupp som visade sig vara väldigt effektiv, enligt ett pressmeddelande från den östnyländska polisen. Samarbetet ledde till att man kunde gripa två gärningsmän på bar gärning då de kom tillbaka till Finland i september.

Männen greps i Asikkala den 7 september strax efter att de hade stulit fem utombordsmotorer. Mannen som misstänks vara gruppens ledare greps ungefär vid samma tidpunkt av polisen i Lettland.

Polisen misstänker att en kriminell grupp ligger bakom brottsserien. Gruppen består av flera personer, både finländare och letter, som har organiserat sig för att stjäla utombordsmotorer.

Stölder under ett och ett halvt år

Den organiserade kriminella gruppen misstänks för flera stölder av utombordsmotorer som har ägt rum under cirka ett och ett halvt år.

De lettiska misstänkta har gjort över 20 resor till Finland, och stulit eller försökt stjäla över 100 utombordsmotorer.

Utombordsmotorer
En del av stöldgodset hittades i samband med husrannsakan. Utombordsmotorer Bild: Polisen i Östnyland brott (juridik),utombordsmotorer

Utöver letterna har en i Finland bosatt ryss som har ordnat med bil för kupperna och en lett som har smugglat utombordsmotorerna till Lettland ingått i gruppen.

Alla stölder har utförts av en och samma person från Lettland tillsammans med olika brottskumpaner.

Smugglades till Lettland

Det totala värdet på de stulna motorerna ligger på över 600 000 euro. Motorerna har stulits på flera orter i Finland, bland annat Asikkala, Esbo, Hollola, Kotka, Lojo, Lovisa, Borgå, Raseborg, Sibbo och Sysmä.

Samtliga utombordsmotorer har sålts vidare i Lettland.

Under förundersökningen har sex personer häktats. Tre misstänkta gärningsmän har överlämnats från Lettland till Finland på grundval av en europeisk arresteringsorder. Nästan alla misstänkta är fortfarande häktade.

Ärendet ligger nu för åtalsprövning hos åklagarämbetet i östra Nyland.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland