Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö till FNB: Trumps inresebegränsning strider mot västerländska värden

Republikens president Sauli Niinistö.
President Niiniistö anser att terrorismen bör bekämpas på annat sätt. Republikens president Sauli Niinistö. Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa president sauli niinistö

Republikens president Sauli Niinistö accepterar inte den amerikanske presidentens beslut att förvägra inresor till USA för människor som kommer från sju muslimska länder. Nyhetsbyrån FNB var först ute med nyheten.

– Att stämpla människor utgående från ursprung och nationalitet är felaktigt. Det strider mot västerländska värden och internationella fördrag, sade Niinistö som svar på frågan om de amerikanska inresebegränsningarna.

Istället för begränsningar uppmanar presidenten USA att samarbeta med de länder från vilka misstänkta terrorister kommer. Samarbetet kunde bestå av utbyte av underrättelser.

Ledande finländska politiker har varit försiktiga i kommentarerna om Donald Trumps politik de senaste dagarna.

I regeringen är det bara Samlingspartiets ordförande, finansminister, Petteri Orpo som har uttalat sig.

Också Orpo sade att han tror att beslutet att förvägra inresor står i strid med internationella överenskommelser.

Orpos bedömning är att Trump prövar gränserna för systemet.

– USA är ändå en rättsstat där lagstiftningen och balansen mellan myndigheterna är klar, sade Orpo.

Utrikesminister Timo Soini ville inte kommentera frågan på måndagen. På söndagen twittrade han på Utrikesministeriets konto: ”Att förvägra inresor till USA för människor från vissa länder är inte rättvist. Varje människa förtjänar att behandlas individuellt”, skrev han på engelska. Hoppa över Twitterpostning

Utrikeshandels- och biståndsminister Kai Mykkänen (Saml) twittrade att Finland och resten av EU inte får och inte kommer att diskriminera flyktingar utgående från deras religion. Inte under några som helst omständigheter, skrev Mykkänen på Twitter.

]

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes