Hoppa till huvudinnehåll

Skatagarden i Jakobstad har fått bygglov

Skatagarden.
Skatagarden. Skatagarden. Bild: Laaja Arkitekter. jakobstad

Snellmans gamla fabrik i Skata i Jakobstad rivs och ersätts av bostäder. Bygglovet har vunnit laga kraft och byggarbetena inleds i februari-mars. Inledande rivningsarbeten har redan gjorts.

I det första skedet byggs 23 bostäder och underjordisk parkering för alla planerade, närmare 50 bostäder.

Jugendhus bevaras

Byggprojektet omfattar ett helt kvarter i stadsdelen Norrmalm eller Skatan som den kallas i dagligt tal. På tomten har tidigare funnits Snellmankoncernens produktionsutrymmen. De enda byggnader som bevaras är ett skyddat jugendhus, en fastighet byggd i tegel från 60-talet och en gammal bostadsbyggnad i trä som fungerat som kontor i tiderna.

- Det har tagit längre tid att komma igång än vad vi tänkte oss från början. Man är kanske lite överoptimistisk, säger Christian Grankulla från Nordic Rakennus OY som bygger ut kvarteret.

Snellmans gamla fabriksområde på Skatan i Jakobstad
Det gamla fabriksområdet som det ser ut i dag. Snellmans gamla fabriksområde på Skatan i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman skata

Underjordisk parkering

Kvarteret skall byggas ut i två skeden och det första skedet omfattar 23 lägenheter i storleken 32-85 kvadratmeter. Alla kvarterets parkeringsplatser byggs i anslutning till skede 1, sammanlagt ett 50-tal. Kvarteret kommer att få gemensamma utrymmen med en mindre simbassäng, bastu och en mindre festvåning.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten