Hoppa till huvudinnehåll

Stadsstyrelsen i Borgå röstade ja till Citymarketplanerna

Gården vid konstfabriken i Borgå
Gården vid konstfabriken i Borgå Bild: Yle/Jeannette Lintula konstfabriken i borgå

Stadsstyrelsen i Borgå beslöt efter omröstning att för stadsfullmäktige föreslå att fullmäktige godkänner detaljplaneändringen som gäller strandkvarteren vid Konstfabriken.

Rösterna föll 9-4. I omröstningen förlorade Jaakko Jalonens (SDP) förslag. Jalonen föreslog att detaljplaneändringen förkastas.

För en detaljplaneändring röstade Berndt Långvik (SFP), Perttu Tuomaala (Saml), Tuula Virkki (SDP), Matti Nuutti (SDP), Anders Rosengren (SFP), Raija Tölkkö (Saml), Kristel Pynnönen (SFP), Pehr Sveholm (SFP) och Janette Englund (SFP).

Emot röstade styrelseledamöterna Jari Oksanen (Grön), Sari Glad (obunden Sannf), Jaakko Jalonen (SDP) och Markku Välimäki (Saml).

Ingen dramatik

Stadsstyrelseledamoten Anders Rosengren (SFP), sade att mötet var helt odramatiskt och att omröstningen var en helt normal omröstning.

- Diskussionen som fördes inför röstningen var riktigt saklig. Det var inte läge att argumentera mera, men det gavs tillfälle för styrelseledamöter som eventuellt inte hade alla fakta på hand, att göra sig en bild av läget, säger Anders Rosengren.

Hur mycket tror du att medborgarupprop och allmän opinion påverkat röstningen?

- Klart att den har påverkat, men det har varit en viss informationsbrist, vilket bland annat har resulterat i att många trott att man i stället kunde bygga till exempel en supermarket i Kungsporten. Det kan man inte. Det tar mellan 5 och 8 år att få till stånd en förändring i landskapsplanen där. På Västra åstranden går det betydligt snabbare än så, säger Rosengren.

Nu går frågan till stadsfullmäktige i Borgå, som den 13 februari ska rösta om detaljplaneändringen som gäller strandkvarteren vid Konstfabriken i Borgå.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland