Hoppa till huvudinnehåll

Styrkelyftaren Susanna Törrönen: "Jag är en kvinnlig Fredrik Smulter"

18-åriga Susanna Törrönen har förbättrat världsrekordet 15 gånger under de senaste tre åren och i samma veva vunnit VM-, EM- och FM-guld i klasserna under 72 och 84 kilogram. Jag var fem år när vägen mot världsrekord började, berättar FSI:s ungdomspristagare.

Satsningen går vidare och Susannas framtida mål är att som senior bli världens bästa på bänkpress.

– Jag insåg genast under den första tävlingen jag deltog i att jag är på en mycket högre nivå än någon annan. Då hade jag inte ens tränat styrkelyft så länge, berättar Törrönen när Yle Sporten hälsar på i Sibbo.

– Jag är säkert en kvinnlig Fredrik Smulter.

Styrkelyftare Susanna Törrönen
Susanna tränas av pappa Jari Törrönen. Styrkelyftare Susanna Törrönen Bild: Yle/Fredrika Sundén fsbilder,styrkelyft,Bänkpress

Som sin största framgång hittills räknar Törrönen VM-titeln i Texas i somras.

– Jag var endast ett halvt kilogram från världsrekordet i sammandraget. Knäböj och marklyft har aldrig varit min styrka utan det är bänkpress som jag är världsbäst på. Men med massor av träning gick det.

Började lyfta som femåring

Törrönen anser att den tidiga starten när hon var fem år gammal är hemligheten bakom hennes framgång. De flesta börjar betydligt senare. Sedan spelar ju träningsmängderna och metoderna en ytterst viktig roll.

– Jag lyfter i dagsläget nästan varje dag. Jag kan ha tre bänkpressdagar i följd med en mellandag och sen två gymdagar igen, går hon igen det späckade schemat.

Styrkelyftare Susanna Törrönen
Törrönen vill lyfta ett personligt rekord på varje träning. Styrkelyftare Susanna Törrönen Bild: Yle/Fredrika Sundén styrkelyft,fsbilder

– Jag tränar mångsidigt olika varianter av bänkpress. Dessutom friidrottar jag och skidar. Jag simmar också mycket så det blir mångsidig träning.

Friidrotten med i bilden

Susanna friidrottar fortfarande aktivt. Mest satsar hon på diskus och i sommar tänker hon testa sin kastkapacitet i olika tävlingar.

– Målet i diskus är att nå Kalevaspelen och framgång där. Främst vill jag förbättra mitt eget rekord och på träning har jag lyckats kasta över 43 meter. I kula har jag med tre kilograms redskap stött 16 meter.

– Just nu kan jag inte stöta kula med min högerhand och ibland när jag stöter med vänstern så harmar det nog riktigt ordentligt. Det känns tungt men jag vet inte om jag i framtiden kan stöta.

"Värdesätter mina prestationer"

Lördagen den 4 februari premieras Susanna Törrönen med FSI:s ungdomspris under den finlandssvenska idrottsgalan i Helsingfors tillsammans med friidrottaren Alina Strömberg och skidåkaren Julia Häger. Ett pris som Susanna värderar mycket högt.

– Jag har alltid haft höga värderingar när det gäller FSI. Det har varit roligt att idrotta när FSI uppmärksammat prestationerna och stämningen alltid varit så bra.

– Om jag fick välja skulle just ett pris utgivet av FSI smälla högst eftersom jag vet att de värdesätter mina prestationer, hyllar Törrönen som redan valt ur galadressen.

Styrkelyftare Susanna Törrönen
Törrönen hyllar FSI-stämningen. Styrkelyftare Susanna Törrönen Bild: Yle/Fredrika Sundén fsbilder

Törrönen har vunnit allt som junior – följande steg är att upprepa bravaderna bland vuxna.

– Hoppas jag i framtiden kan sätta världsrekord i seniorklassen. Det krävs 136 kilogram i klassen under 84 kilogram och jag har på träning lyft 120 kilo.

Läs också