Hoppa till huvudinnehåll

Tillsvidare ingen rusning till vård på grund av halkan i Östnyland

halt
Under veckoslutet och under måndagsmorgonen var det ordentligt halt på många håll i regionen. halt Bild: Yle/Robin Halttunen is

Halkan i regionen har inte lett till någon större rusning vid hälsocentralerna i Lovisa och Sibbo eller vid sjukhuset i Borgå.

- Visst märks halkan hos oss varje gång det är halt. På morgonen när man kör till jobbet vet man redan om föret kommer att märkas också vid jouren, säger Pernilla Eriksén, avdelningsskötare vid öppenvårdsmottagningen i Sibbo.

Vid halvtolvtiden på måndag förmiddag hade man inte ännu haft så många samtal som berörde halkan vid hälsostationerna i Sibbo.

- Överlag när det är halt brukar vi ha två till tre samtal per dag. Det handlar om folk som har ramlat omkull och behöver komma och visa upp sig samt kanske ta en röntgenbild.

Mindre skador vanliga

Eriksén säger att det oftast handlar om mindre skador som slagna knän, sjuka armbågar eller ryggar.

- Halkan leder inte alltid till frakturer, men handledsfrakturer är vanliga. Allvarligare fall som kräver ambulansskjuts går ofta direkt till Borgå sjukhus.

I Lovisa är ledande läkare Tero Taipale precis på väg för att ta en titt på en patient som halkat då Yle Östnyland ringer upp under måndagsmorgonen.

- Det första fallet ska jag just ta en titt på, så jag vet inte ännu hur allvarligt skadad patienten är, säger han, och skyndar vidare.

Lugnt vid Borgå sjukhus

Överläkare Kimmo Halonen vid Borgå sjukhus säger att man inte har haft så många halkningsfall vid jouren under morgonen eller under veckoslutet.

- Några frakturer har vi haft, men det är ingen rusning vid jouren för tillfället. Till en början söker ju sig folk till hälsocentralerna, men om vädret blir kallare kanske vi får flera fall i dag senare under kvällen.

Halonen konstaterar att folk oftast söker vård vid sjukhuset för benbrott i handleder och vrister. För äldre är det ofta lårbensbrott som kan bli följden vid halkningsolyckor.

Yle Östnyland har inte lyckats nå någon ansvarig vid Västra hälsostationen i Borgå för en kommentar om läget där.

Benbrott
Alla halkningsolyckor leder inte till benbrott (arkivbild). Benbrott Bild: Yle benbrott,halka,Kärnis

Läs också