Hoppa till huvudinnehåll

Busstationen i Lovisa kan få café och paketcenter

Buss utanför busstation
Bussarna stannar fortfarande utanför Lovisa busstation, men någon annan service finns inte längre. Buss utanför busstation Bild: Yle/Fredrika Sundén busstationer,bussar,Lovisa,busstationen i lovisa

Lovisa stad, tillsammans med Degerby Constructor, har gjort en plan för den gamla busstationen. Tanken är att återuppliva busstationen som logistikcenter med café och pakettjänster.

För en tid sedan flyttade Matkahuolto till R-kiosken i Lovisa. Det betyder att den gamla busstationen i Lovisa inte längre har erbjudit några paket- och resetjänster.

Nu har Lovisa stad och bolaget Degerby Constructor kommit med en plan för busstationen.

Tanken är att den ska bli en mötesplats för resenärer, kunder och gods. Konceptet bygger på ett nytt café med snabbmat och ett utvidgat paketcenter.

Matkahuolto tillbaka till busstationen

Degerby Constructor ska hyra busstationens lokaler av Lovisa stad. Bolaget ska ansvara för att utveckla verksamheten och för ombyggnadsarbeten.

Lokalerna hyrs sedan vidare till en caféföretagare, medan Degerby Constructor tar över Matkahuolto-ombudsuppgifterna.

Pakettjänsterna ska utvecklas så att en ny företagare tar över i framtiden.

I busstationen finns just nu en arbetsverkstad. Den verksamheten kan flytta till Painoyhtymäs före detta lokaler på Smedjevägen i Fredsby. Där skulle staden ansvara för ombyggnadsarbetena.

Ärendet bereds vidare

Stadsstyrelsen godkände projektet för fortsatt beredning på sitt möte på måndagen.

Ersättare Vesa Peltoluhta (Sannf) föreslog att man skulle lägga till en mening om att säkerställa arbetsverkstadens verksamhet i sin nuvarande omfattning om busstationsprojektet förverkligas.

Styrelsen godkände förslaget enhälligt.

På sitt möte den 13 februari ska stadsstyrelsen ta ställning till detaljerade avtal och ett finansieringsförslag.