Hoppa till huvudinnehåll

Gränsbevakningens helikoptrar fortsätter flyga nattetid från Åbo

NB Superpuma i Åbo
Gränsbevakningens räddningshelikopter Super Puma. NB Superpuma i Åbo Bild: Yle/Maud Stolpe nb superpuma,Åbo

Gränsbevakningens räddningshelikoptrar kommer att flyga i dåligt väder nattetid från Åbo också i fortsättningen, men utan någon flygledning i Åbo.

De nya planerna för räddningshelikoptrarna väckte stor oro i skärgården då de förra våren presenterades, för utan flygledning kunde det i dåligt väder leda till att räddningshelikoptern måste ta sig till Åboland från Helsingfors. Då skulle flygtiden i värsta fall bli tre till fyra gånger längre.

Nu har Gränsbevakningsväsendet ändå beslutat att från sommaren sluta köpa flygledningstjänster av Finavia nattetid. Men eftersom tekniken har utvecklats, anser man att Super Puma-helikoptern i de flesta fall kan lyfta från Åbo utan flygledning.

Kan bli svårt att landa i Åbo vid dåligt väder

Däremot kan det i dåligt väder bli svårt att landa i Åbo igen, men då får man ta till reservfält i Stockholm, Tallinn, Helsingfors eller Tammerfors. Och om sikten är verkligt dålig så skulle helikoptern inte gå att använda överhuvudtaget.

Orsaken är att Inrikesministeriet måste spara pengar, så därför dras flygledningen in.

I fjol togs två nya medeltunga Super Puma-räddningshelikoptrar i bruk vid basen i Helsingfors, vilket enligt Gränsbevakningsväsendet gör att sjöräddningskapaciteten i södra Finland avsevärt har förbättrats. Dessutom kommer de tre äldre helikoptrarna vid basen i Åbo att moderniseras. Det arbetet har redan inletts.

Inrikesminister Paula Risikko lovade redan förra veckan att Super Puman kommer att flyga dygnet runt. Nu fortsätter diskussionerna med alla i Åboregionen som berörs om hur helikoptern ska verka och hur man kan garantera servicen.

Artikeln har uppdaterats 31.1.2017 kl 14.51: Tidigare stod det att Gränsbevakningsväsendet drar in flygledningen nattetid. Meningen har korrigerats. Gränsbevakningsväsendet slutar köpa tjänsten av Finavia.