Hoppa till huvudinnehåll

Iniö bibliotek inför meröppet i höst

Böcker i bokhylla.
Böcker i bokhylla. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström böcker,bokhylla

Efter att ha varit stängt på grund av vattenskada öppnar Iniö biblioteket i tillfälliga utrymmen 8.2. Då biblioteket flyttar tillbaka i höst är det meningen att samtidigt ta i bruk ny teknik som tillåter kunder att låna böcker också utanför öppettiderna.

I början av januari upptäcktes en vattenskada som tvingade Iniö bibliotek att stänga. Ungefär 500 böcker, eller nästan tio procent av bokbeståndet förstördes. En del av böckerna var finskspråkiga barnböcker, men också böcker ur andra kategorier vattenskadades.

Den 8 februari öppnar Iniö bibliotek i en tillfällig lokal, gamla banklokalen på Iniövägen 577. Lokalen är mindre än det egentliga biblioteket, vilket betyder att en del av bokbeståndet kommer att magasineras, berättar Pargas bibliotekschef Carolina Zilliacus.

Vattenskadorna kommer att åtgärdas och samtidigt utförs en renovering som annars också skulle ha varit aktuell. Zilliacus tror att biblioteket kan tänkas återvända från den tillfälliga lokalen i augusti eller i september. Samtidigt är det meningen att ta i bruk nytt system som gör det möjligt att besöka biblioteket också då personalen inte är på plats.

Iniö bibliotek har haft öppet tre dagar i veckan. Ett system med meröppet skulle innebära att man bättre kunde utnyttja lokalen, då kunderna kunde besöka biblioteket då rör sig i närheten och har tid, säger Zilliacus. Kunder skulle då kunna komma och gå enligt egna tidtabeller och låna böcker med hjälp av en låneautomat.