Hoppa till huvudinnehåll

Mediestuderande presenterar österbottniska nyheter

Sju mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa utgör Noterat. Inom ramen för sina studier i tv-journalistik har de producerat, filmat och klippt en sändning tv-nyheter.

I fem olika inslag presenterar Noterat nyheter och aktuella ämnen i Österbotten. Under den 16 minuter långa nyhetssändningen tar de bland annat reda på varför det endast finns sju elbilar i Österbotten och varför valdeltagandet bland unga är så lågt.

Noterats nyhetssändning leds av Lina Frisk och producent är Roy Mäki-Fränti. Redaktörer är Anna Ingman, Johan Bergman, Marcus Landgärds, Sofie Berg och Susanna Elenius.

Studerande håller på och gör en tv-sändning.
Studerande håller på och gör en tv-sändning. Bild: Åbo Akademis mediestuderande tv-inspelning,studerande,mediestuderande

Elbilarna kan öka om Tesla kommer till Vasa

Det finns 98 000 registrerade personbilar i Österbotten, men endast sju av dem är elbilar.

Bilhandlarna tror att elbilarna kan öka i Österbotten om Teslas Gigafactory placeras i Vasa.

Könsneutrala äktenskap första mars

När den jämlika äktenskapslagen träder i kraft den första mars får samkönade par möjligheten att gifta sig, eller omvandla ett registrerat partnerskap ti äktenskap. Hittills har magistraten inte upplevt någon rusning.

För Ida Rebers har det inte varit någon självklarhet att hon i framtiden ska få gifta sig med sambon Madeleine Grankull.

Svårt få unga engagerade i politiken

I april är det dags för kommunalval och partierna värvar kandidater som bäst.

En utmaning ligger i att få ungdomar att ställa upp i valet. Men det är också en utmaning att få unga röstberättigade att gå till valurnan och överhuvudtaget att få dem att engagera sig i politiken.

Runebergsdagen i Jakobstad

Den femte februari uppmärksammas nationalskalden Johan Ludvig Runeberg då det är Runebergsdagen. I Jakobstad firar man inte Runebergsdagen bara under en dag, firandet pågår i två veckor.

Ökat intresse för motion bland studerande

Intresset för motion har ökat bland studerande. Sedan ÅA-motion grundades för sex år sedan har antalet deltagare och grenar ökat varje år. De flesta som leder aktiviteterna är också själva studerande.

Läs också