Hoppa till huvudinnehåll

Merkel besöker Löfven i Stockholm - nära relation i osäker omvärld

Angela Merkel och Stefan Löfven
Merkel och Löfven ska dryfta det nya omvärldsläget. Angela Merkel och Stefan Löfven Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ (Angela Merkel) Patrik Österberg / IBL All Over Press (Stefan Löfven) Angela Merkel,Stefan Löfven

Sverige och Tyskland söker närmare samarbete när Tysklands förbundskansler Angela Merkel besöker Sverige i dag för samtal med Sveriges statsminister Stefan Löfven. Här är några av orsakerna till den nära relationen.

Länderna hittade en "värdegemenskap"

Det är inte en tillfällighet att just Sverige och Tyskland försöker bygga på en redan nära relation.

Efter brexit-omröstningen har man i Sverige fört en livlig debatt om vem som ska bli Sveriges nya bundsförvant i EU. Sverige och Storbritannien hade ett omfattande samarbete inom unionen.

Den akuta flyktingsituationen hösten 2015 förde Tyskland och Sverige närmare varandra. Den svenska EU-ministern Ann Linde har talat om en slags "värdegemenskap".

Det syns också i flera besök som statsminister Stefan Löfven har gjort i Berlin och i många gemensamma försök att ha en jämnare fördelning av flyktingmottagandet inom EU. Sverige och Tyskland blev som bekant de länder som i proportion tog emot flest flyktingar av alla EU-länder.

Oberäkneliga stormakter

Också efter det amerikanska presidentvalet har världens ögon riktats mot Tyskland. Tidningen The New York Times utnämnde Angela Merkel till "den liberala västvärldens sista försvarare", strax efter valet av Donald Trump till USA:s president.

Det är osäkert om Merkel sjläv gillar den benämningen, eftersom hon inte vill framstå som ensam symbol, utan i första hand ses som en samarbetsmänniska.

Dagens besök i Stockholm är ett klart försök att skapa stabilitet i det nya världsläget och dryfta relationerna till ett oberäkneligt Ryssland och ett likaså oberäkneligt USA. I de analyser som skrivs inför besöket talas om den transatlantiska länken som just nu darrar, och som gör det ännu mer viktigt för Sverige att ha ett starkt samarbete med Tyskland.

Bilateralt försvarssamarbete på kommande

Också konkret försvarssamarbete kan finnas på agendan. Försvarsminister Peter Hultqvist sade för ett par veckor sedan att Sverige kommer att sluta ett bilateralt avtal om försvarssamarbete med Tyskland.

Landet är dessutom Sveriges största exportmarknad. Att Merkel och Löfven respresenterar olika politiska linjer i traditionell bemärkelse, då det gäller borgerlig gentemot socialdemokratisk politik, verkar spela en mindre roll i dag.

Att fortsätta nå gemensamma strategier i flyktingfrågan är högaktuellt igen. I slutet av veckan är det dags för Merkel och Löfven att ses på nytt, i samband med ett informellt toppmöte i Malta. Då handlar det bland annat om vad EU kan göra för att förhindra en ny flyktingvåg och drunkningar på Medelhavet.

Läs också