Hoppa till huvudinnehåll

Merkel och Löfven sätter fortsatt press i flyktingfrågan

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven i Stockholm.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven i Stockholm. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven i Stockholm. Bild: EPA/HENRIK MONTGOMERY Angela Merkel,Stefan Löfven,statsbesök,Sverige,rosenbad

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel besöker Sveriges statsminister Stefan Löfven sätter de mera press på att EU ska nå en jämnare fördelning av flyktingar. Merkel och Löfven gör också ett tydligt fördömande av Trumps beslut om inreseförbud.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör ett officiellt besök i Stockholm i dag för att diskutera aktuella frågor tillsammans med Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Merkel och Löfven diskuterade bland annat möjligheterna till ett nytt asylsystem inom EU för att få en jämnare fördelning av flyktingmottagandet.

– Vi behöver en mer harmoniserad lagstiftning och att alla länder i EU delar på ansvaret att ta emot flyktingar, säger Löfven. Frågan kommer att dryftas också på EU:s informella toppmöte i Malta i slutet av veckan.

Fördömer Trumps inreseförbud

De båda regeringscheferna är eniga om att stärka samarbetet mellan Tyskland och Sverige i samband med Storbritanniens utträde ur EU. Sverige har talat mycket om behovet av nya samarbetspartners i EU efter att Storbritannien lämnar unionen. Tyskland har i sin tur behov av att skapa så många nära relationer som möjligt inom EU som motkraft till att många nationalistiska och EU-kritiska partier når framgångar i medlemsländerna.

Sverige och Tyskland fördömer gemensamt den amerikanska presidenten Donald Trumps beslut att införa inreseförbud från en rad länder med stor muslimsk befolkning.

- Att bekämpa terrorism rättfärdigar inte att man går emot en hel folkgrupp, sade Merkel på pressträffen i Stockholm.

- Det här riskerar att öka motsättningar och späda på misstro mellan mänskor. Det är allt annat än bra. EU har en viktig roll för att försvara internationell rätt och mänskliga rättigheter, oavsett vem som utmanar dessa, sade Löfven.

De båda länderna har närmat sig varandra i det som man från svenska sida har kallat för en "värdegemenskap". Läs mera om det här.

Läs också