Hoppa till huvudinnehåll

Norma John tävlar i den första semifinalen i Kiev

Eurovisionens logotyp är ett halsband i rött och svart
Eurovisionens logotyp är ett halsband i rött och svart Bild: EBU Eurovision Song Contest,Eurovision Song Contest 2017,Kiev

I dag ordnades den traditionella "allocation draw" i Kiev, Ukraina. Det är fråga om en lottdragning där alla länder som ska delta i årets Eurovision Song Contest får veta i vilken semifinal de kommer att tävla, samt om de tävlar i första eller andra halvan av sändningen.

Undantagen är förstås värdlandet samt de fem stora eurovisionsländerna (Spanien, Italien, Frankrike, Storbritannien och Tyskland) som går direkt till final. I år hade Schweiz ansökt om att få tävla i den andra semifinalen och detta beviljades.

Leende kvinna
Ruslana är stolt över att hennes hemland ska få stå värd för Eurovisionen igen. Leende kvinna Bild: EBU/ Stijn Smulders Ruslana,Eurovision Song Contest

Fjolårsvinnaren Jamala fick hjälp i lottdragningen av Ruslana, som vann Eurovisionen för Ukrainas räkning år 2004.

Balladtung start

Också i år tävlar Finland i den första halvan av den första semifinalen, samma position som under de senaste åren.

Sandhja uppträdde allra först i den första semifinalen i Stockholm 2016 och Pertti Kurikan Nimipäivät var femte ut på scenen i Wien 2015. Ingendera fick en finalplats. Att uppträda tidigt under kvällen ses ibland som en nackdel, eftersom publiken kan ha glömt bort bidraget då alla sånger framförts och det är dags att rösta.

Skålar för lottdragning på en scen
Inga lotter kvar i skålarna. Alla har fått sin startplats. Skålar för lottdragning på en scen Bild: EBU/ Stijn Smulders Eurovision Song Contest,Eurovision Song Contest 2017,Kiev

Norma Johns stämningsfulla ballad Blackbird hamnade dessutom i samma startsektion som åtminstone två andra ballader, både Georgien och Albanien skickar i år kvinnliga sångerskor som framför långsamma låtar. Balladerna kan förstås bli ännu flera eftersom de flesta länder inte ännu utsett sina representanter.

Med andra ord kan man inte riktigt säga att Fru Fortuna gynnade Finland i lottdragningen denna gång, men givetvis är har startordningen ingen nödvändig inverkan på slutresultatet.

En intressant aspekt är att Finland och Sverige tävlar i samma semifinal för första gången sedan 2009, båda i den första halvan av den första semifinalen.

Den första semifinalen 9 maj

Första halvan:

Montenegro
Finland
Georgien
Portugal
Belgien
Sverige
Albanien
Azerbajdzjan
Australien

Andra halvan:

Cypern
Slovenien
Armenien
Moldavien
Tjeckien
Lettland
Island
Grekland
Polen

Italien, Spanien och Storbritannien får också rösta i den första semifinalen.

Den andra semifinalen 11 maj

Första halvan:

Makedoinen
Malta
Nederländerna
Serbien
Danmark
Ryssland
Rumänien
Ungern
Österrike
Irland

Andra halvan:
Schweiz
Estland
Israel
Bulgarien
San Marino
Litauen
Kroatien
Norge
Vitryssland

Också Tyskland, Ukraina och Frankrike röstar i den andra semifinalen.

De slutgiltiga startordningen slås fast av tävlingsproducenterna när tävlingen närmar sig. Anledningen till att man gick in för detta system för fyra år sedan var att man från arrangörshåll ville göra tv-kvällen möjligast varierad och underhållande. Ifall man drog lott om alla startnummer finns risken att exempelvis alla ballader framförs i en klump och alla up-tempo-låtar för sig. På det här sättet kan man skapa en bättre dramaturgi.

Igår presenterades också den officiella sloganen och logotypen för årets Eurovision. Sloganen lyder "Celebrate diversity" (ungefär "fira mångfald"). Logotypen föreställer ett traditionellt ukrainskt pärlhalsband där alla pärlor är olika för att understryka sloganens budskap.