Hoppa till huvudinnehåll

På djurhemmet kan igelkottarna pusta ut

Igelkott på djurhem.
Igelkotten från Raumo tittar fram. Igelkott på djurhem. Bild: Yle/Lotta Sundström igelkott på djurhem

Den milda vintern ställer till det för igelkottarna. De igelkottar som nu vaknar ur sin vinterdvala klarar sig inte i naturen. På Åbo djurhem får igelkottarna pusta ut i väntan på våren.

Åbo djurhem har redan tagit emot flera igelkottar. Egentligen borde igelkottarna inte vakna förrän senare på våren. De igelkottar som nu vaknar har väldigt dåliga odds för att klara sig utan människors hjälp.

- Det är på tok för tidigt för dem att vakna, säger Åbo djurskyddsförenings Britt-Marie Juup.

Stöter man på en igelkott som vaknat ska den gärna föras till djurhemmet.

- Här får de helpension tills det är dags för dem att släppas ut i naturen. De blir oftast förda till stället där de hittats, berättar Juup.

Burar i Åbo djurskyddsförenings avdelning för vilda djur.
Igelkottarna bor på Åbo djurskyddsförenings avdelning för vilda djur. Burar i Åbo djurskyddsförenings avdelning för vilda djur. Bild: Yle/Lotta Sundström åbo djurskyddsförening

På djurhemmet har igelkottarna en egen bur där de får vänta in våren. Igelkottarna har mjuka lakan och byggmaterial för sitt lilla bo, och bjuds på vatten och kattmat. En igelkott har kommit till djurhemmet från Raumo, och i grannburarna finns artfränder från Idrottsparken och Jäkärlä i Åbo och från Harjavalta.

För att fånga en igelkott behöver man inte nödvändigtvis vara så värst snabb i vändningarna. Igelkottarna är ganska långsamma djur, speciellt den här tiden på året då de inte är så pigga, berättar Juup. Men är man inte van med igelkottar kommer ett par tjocka handskar väl till pass.

- De har ju sina taggar och då de blir rädda drar de ihop sig till en boll. Ta lite tjockare handskar, lyft försiktigt upp igelkotten och sätt den i en kartonglåda med tidningspapper på botten, instruerar Juup.

Igelkott på djurhem.
Igelkott på djurhem. Bild: Yle/Lotta Sundström igelkott på åbo djurhem

Igelkottarna har länge minskat i Åbo. Ett sätt att hjälpa igelkottar är att se till att de har byggmaterial för sitt bo. Det gör man bland annat genom att inte ha det så städat i trädgården, utan istället lämna lite löv och gräs kvar på ett ställe på tomten dit smältvatten inte rinner. Man kan till och med förse igelkotten med en lämplig låda att bosätta sig i över vintern.

- Om man har igelkottar där man bor rekommenderar jag varmt att man tar väl hand om dem. För de håller på att minska i en väldigt oroväckande takt, säger Juup.

Djurhemmet i Åbo är öppet vardagar mellan 8 och 18 och veckoslut mellan 8 och 17. Övriga tider tas igelkottar emot enligt överenskommelse.

Igelkottens ide.
Igelkottens ide. Bild: Yle/Johan Lindström igelkottar,igelkott,dvala,Vinterdvala