Hoppa till huvudinnehåll

Pargas svenska gymnasium trea i debattävling

En bild på namnet på skolan alltså Pargas svenska gymnasium.
Arkivbild. En bild på namnet på skolan alltså Pargas svenska gymnasium. Bild: Yle/Andy Ödman pargas svenska gymnasium

Pargas svenska gymnasium kom trea i finalen i Debattävlingen 2017. Lovisa Gymnasium korades till vinnare i tävlingen som ordnades av Svensk Ungdom i samarbete med Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS r.f.

I Pargaslaget ingick Robin Engren, Freya Axo och Benjamin Bergan. I år var lagen totalt 16 stycken. Borgå gymnasium kom på andra plats och Kristinestads gymnasium på fjärde plats.

Med i årets jury satt Ted Urho från Yle huvudstadsregionen, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund Nicholas Kujala och Svensk Ungdoms förbundsordförande Ida Schauman.

Debatten leddes av Rikhard Husu, känd bland annat från Yle-programmet Obs debatt.

Arrangörerna Ida Schauman och Nicholas Kujala är glada över att intresset för Debattävlingen har ökat stadigt.

– Deltagarantalet visar att vi har många unga som är intresserade av samhällsfrågor, vilket bådar gott för framtiden. Förmåga att debattera och diskutera är något man behöver oberoende av vad man gör i framtiden. Vi vill än en gång gratulera Lovisa gymnasium till vinsten samt tacka alla deltagare för en givande och rolig Debattävling, säger Schauman och Kujala.

Enligt arrangörerna är tanken med tävlingen att ge ungdomar en möjlighet att lära sig debattera samt få en inblick och engagera sig i samhällsfrågor.

Tävlingen bestod av tre delmoment. Finalen ordnades på tisdag i Tölö gymnasium. Vinnarlaget belönades med en resa till Bryssel.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland