Hoppa till huvudinnehåll

Snabbtest för alggift snart i affärerna

En algtestare
Den senaste versionen av algtestare. En algtestare Bild: Yle/Jesper Alm algtest

Snart kan du göra ett snabbtest för att ta reda på om blågröna alger vid stranden är giftiga. Testet ska vara tillgängligt för konsumenter i Norden redan i år.

Snabbtestet har utvecklats av Åbo universitet och Teknologiska forskningscentralen VTT, och tillverkas av företaget Salofa. Testet mäter vanligaste gifterna som förekommer i blågröna alger. Salofa är ett Saloföretag som satsar på hälsorelaterad teknologi.

Testet påminner om ett graviditetstest. Det görs genom att ta ett vattenprov och svaret syns i två rutor inom 15 minuter. I den ena kontrollrutan syns alltid en linje och det visar att testet har fungerat som det ska, men om den andra rutan också har en linje betyder det att det finns gifter i vattnet.

Algtestet använder Salofas modell som också används för graviditetstest samt drogtest.

På den slutgiltiga modellen blir det ännu anvisningar för att underlätta användningen.

Har du lagt tillräckligt med vatten dyker ett streck upp vid T. Och finns det alggifter i vattnet så blir det ett till streck vid C.

Artikeln är uppdaterad 31.1.2017 kl. 16.52: Tidigare stod det felaktigt att testet är klart på två minuter.

En första version av algsnabbtestet såg ut som ett bankkort.
En tidigare version av algtestet. En första version av algsnabbtestet såg ut som ett bankkort. Bild: YLE/Niclas Lundqvist Cyanobakterier,blågrönalger,Åbo universitet,statens tekniska forskningscentral vtt,snabbtest

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland