Hoppa till huvudinnehåll

Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.
Dyr, dyrare, dyrast. Att dricka växtmjölk är inte billigt. en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk. Bild: Yle/ Tiina Grönroos veganism,växtmjölk

Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Det har säkert i alla tider varit dyrare att följa specialdieter, det vet alla gluten- och laktosintoleranta. Blir något dessutom trendigt brukar priserna sällan gå ner, trots större efterfrågan. Baljhavre är ett exempel på veganmat som många andra än veganer springer benen av sig för att få tag på. Kilopriset för detta halvfabrikat är över 15 euro och det är nog ett ganska häftigt pris på vatten, havre och lite ärt- och bönprotein.

Ett annat halvfabrikat är bondbönan som påminner om baljhavre och alltså liknar färdigstekt köttfärs. Kilopriset är också här kring 15 euro. Fördelen med både baljhavren och bondbönsfärsen är att de är inhemska uppfinningar och tillverkas i Finland.

Vill man äta billigare veganmat gäller det alltså att kolla priser noga och överväga att börja blötlägga torkade bönor kvällen innan de ska ätas. Precis som i all annan matlagning blir det billigast om man gör allt från grunden. Snabbmat kostar.

Jag har varit på en butiksrunda i Ekenäs i Västnyland för att kolla både priser men också utbud. Mataffärerna i Ekenäs är inte några megastora hypermarketar längs livligt trafikerade riksvägar, men de är ändå större än kvarters- och bybutikerna.

Det är lite tokigt jo, att specialvaror kostar mera

Vid hyllan som är fylld av ganska många olika sorters växtmjölk står marketchef Mika Gabrielsson och radar upp tetraförpackningar i olika färger och med olika växtinnehåll. Där finns många utländska varumärken, men också inhemska alternativ. De inhemska hör glädjande nog till de billigaste, men ingen växtmjölksburk är billig. Den billigaste havremjölken kostar kring 1,70, de dyrare mandel- och risvarianterna kostar nästan tre euro. Jämför det här med den billigaste lättmjölken i samma affär, 69 cent.

Marketschef Mika Gabrielsson står vid en butikshylla med växtmjölk.
Mika Gabrielsson snyggar till raderna med växtmjölk. Marketschef Mika Gabrielsson står vid en butikshylla med växtmjölk. Bild: Yle/ Tiina Grönroos veganism,Ekenäs,växtmjölk

- Det är lite tokigt jo, att specialvaror kostar mera, säger Mika Gabrielsson. Men jag tror att priset sjunker efterhand som produktionen ökar.

Hur mycket styrs av mjölkindustrin, hur mycket pressar de ner priserna på vanlig mjölk?

- Det vågar jag inte säga, jag sitter inte med där priserna görs upp, men det är klart att konkurrensen är hård, svarar Mika Gabrielsson.

Det som Mika Gabrielsson har kunnat bestämma om är hur specialvaror läggs fram i den matbutik han förestår. Till exempel glutenfria torrvaror och veganprodukter finns på egna hyllor på kortsidorna av de långa butikshyllorna.

- Det här är inget som är centralstyrt, vårt gäng här har beslutat att vi prövar det här sättet. Dessutom är de vegetariska varorna i färdigmatsdisken markerade med grönt, säger Mika Gabrielsson.

Mika Gabrielsson säger att sortimentet av vegetariska och veganprodukter ökar hela tiden, likaså efterfrågan. Allt fler frågar efter veganmat.

- I februari får vi trettio nya produkter till butiken, av dem är nio vegetariska, säger Mika Gabrielsson.

Är de också vegan?

- Så långt har jag inte ännu kollat svarar Mika Gabrielsson, som däremot berättar att han och andra i butikspersonalen brukar provsmaka nya produkter.

- Jag hinner inte smaka på allt själv, men vi brukar kommentera och ha lite åsikter om det som var och en av oss har prövat på.

Kunderna är pålästa och vet vad de vill ha

I en annan mataffär plockar Carolina Kallström upp färdigmat. Hon ansvarar dessutom för påläggen och det förpackade köttet i affären.

- Nog får jag frågor om veganmat, säger Carolina Kallström. Kunderna är pålästa och vet vad de vill ha, men de hittar inte alltid vad de söker och det är då de kommer fram till mig och frågar.

Veganvarorna finns utspridda i butiken och kan ibland vara svåra att hitta. Om varan saknas brukar butiken ofta beställa den, säger Carolina Kallström.

Carolina Kallström ansvarar också för butikens facebooksida. Där har hon just lagt upp information om nya, gröna produkter, men om de är vegan eller vegetariska är hon inte helt säker på.

- Men i frysdisken vet jag att vi har sex olika biffliknande varor som är 100 procent vego.

Carolina Kallström står framför en butikshylla med färdigmat.
Carolina Kallström plockar upp varor och svarar på kunders frågor om mat. Carolina Kallström står framför en butikshylla med färdigmat. Bild: Yle/ Tiina Grönroos veganism,veganism

Carolina Kallström säger att baljhavren är en produkt som säljer slut nästan med en gång. Här skulle leveranserna kunna vara större. Men så finns det produkter som inte har lika bra åtgång, där bäst före datum hinner passera.

- Vi har ett pålägg med grönpeppar och soja, men vi har inte tagit bort det från vårt sortiment eftersom det är ganska nytt. Vi testar oss fram ännu, det tar ibland tid för konsumenterna att hitta nyheter.

Själv medger Carolina Kallström att hon inte är speciellt insatt i veganmat. Jag gör ett test och ber henne erbjuda en färdigrätt som går snabbt att värma i mikrovågsugnen och som är vegan.

- Hmm, här finns några grönsakssoppor, de borde väl gå? På den här står det att den innehåller kokosmjölk och det borde väl passa, eller hur säger Carolina Kallström först med en viss tvekan men när hon ser mitt solvargsgrin så börjar också hon skratta.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa