Hoppa till huvudinnehåll

Alko varnar för uppsägningar efter alkoholreform

Flaskor i Alkos butik.
Flaskor i Alkos butik. Bild: YLE alkoholdrycker,Alko

Alko räknar med att anställda måste sägas upp om omsättningen minskar till följd av den planerade reformen av alkohollagstiftningen.

Alko säger i ett utlåtande till Social- och hälsovårdsministeriet att mängden alkohol som säljs via Alko minskar, och det i sin tur försvagar Alkos möjligheter att att sköta sina uppgifter.

I lagförslaget görs bedömningen att Alko förlorar mellan 70 och 90 procent av försäljningen av cider och long drink i och med att alkoholprocenten i drycker som säljs i detaljhandeln ska höjas.

Alko räknar med att försäljningsintäkterna minskar med åtminstone 100 miljoner euro. Det motsvarar sju procent av företagets omsättning.

En annan konsekvens är att butiksnätet minskar från nuvarande 354 butiker, säger Alko.

Vill ha ensamrätt på starkare drycker

Alkos ståndpunkt är att detaljhandeln också i fortsättningen skulle sälja alkoholdrycker med en alkoholhalt som motsvarar mellanöl. Starköl och andra drycker med en alkoholhalt över 4,7 procent skulle Alko ha ensamrätt till.

Också den svenska modellen förs fram som ett alternativ; i Sverige är den högsta tillåtna alkoholprocenten 3,5 för drycker som säljs i detaljhandeln. Alko konstaterar ändå att den här modellen inte verkar ha finländarnas stöd.

I förslaget till ny alkohollag sägs att alkoholhalten i starköl höjs till 5,5 procent, vilket betyder att till exempel starköl kunde säljas i detaljhandeln i sammanlagt 5 000 butiker. Restaurangernas utskänkningsrättigheter skulle också bli friare och de kan i princip ha öppet dygnet runt om de så vill.

Läs mera:

Nya alkohollagen – glädjebudskap eller inte?

Myteriet sammanfattade lagförslaget för den nya alkohollagen och vad det kan innebära. Här är några viktiga saker som kan hända och vad de kan få för följder.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes