Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslösa diplomingenjören Robert fick nej i arbetsintervju: "Mitt CV var för bra"

Man med dator skriver på ett anteckningsblock.
Man med dator skriver på ett anteckningsblock. Bild: Pixabay Jobb (musikstycke),startupföretag,företag,arbete,pennor,Anteckningar

Året var 2012 då en av Nokias flera uppsägningsvågor sköljde över bland annat Esbo. Diplomingenjören Robert hade 13 år bakom sig på Nokia då han fick höra att han får sparken.

Efter uppsägningen har Roberts arbetskarriär präglats av osäkerhet och sedan december i fjol är han arbetslös igen.

Yle Huvudstadsregionen har tidigare rapporterat om arbetslösheten i Esbo. Enligt statistiken är en tredjedel av de arbetslösa i Esbo akademiskt utbildade.

Rekryteraren tyckte att jag är för erfaren.― Robert, arbetslös diplomingenjör

Robert är omkring 40 år och han har jobbat över 20 år inom teknologibranschen. Enligt honom är en lång erfarenhet långt ifrån alltid en fördel då man söker jobb.

- Jag har varit med om ett fall där rekryteraren tyckte att jag är för erfaren. Arbetsgivaren är rädd för att en erfaren person inte är motiverad att fortsätta länge. Arbetsgivaren tänker att en erfaren person stannar en kort tid och fortsätter till ett bättre jobb och försvinner. I sådana fall föredrar en arbetsgivare att anställa en person med sämre kunskaper, säger Robert som egentligen heter något annat.

Robert vill vara anonym för att inte försämra sina chanser att hitta ett nytt jobb.

Möte
En del arbetstagare väljer att satsa på unga arbetstagare i stället för att lita på erfarenhet. Möte Bild: Creative Commons / Sculpt, LLC mitt första sommarjobb

"Unga arbetstagare lättare att styra"

Inom teknologibranschen är kampen om motiverade arbetstagare stenhård och därför är det redan i sig en nackdel att vara en arbetslös arbetssökande, oberoende av hur bra man är, säger Robert.

- En anställd har det lättare att söka sig till ett nytt jobb. Då blir man lättare anställd, eftersom arbetsgivaren känner att man är motiverad. När det gäller arbetslösa är det svårare för en arbetsgivare att bedöma om behovet eller motivationen väger tyngre, säger Robert.

Ett problem som berör uppsagda vid Nokia eller Microsoft är att det inte finns jobb som motsvarar de jobb som försvann.

- Efter uppsägningarna på Nokia är de nya jobben som uppstått inte på samma lönenivå som de jobb som försvann. Om man hade ett jobb med en månadslön på 5000 till 8000 euro per månad får man kanske nöja sig med 4000-5000 euro i månaden i dagens läge. Det är ett stort problem för någon som har jobbat med en högre lön. Man ska motivera för sig själv att nu ska man jobba för 4000 till 5000 euro per månad, det vill säga för samma lön som en nybörjare, säger Robert.

Arbetsgivaren är rädd för att en erfaren person inte är motiverad att fortsätta länge.

Att jobba för samma lön som en nybörjare är en tanke som känns orättvis och omotiverande i Roberts öron, eftersom han redan har jobbat i branschen i över 20 år.

Det här i sin tur leder till att företag inte vågar anställa erfarna arbetstagare, eftersom de misstänker att arbetsvillkoren inte är tillräckligt motiverande för dem.

Arbetstagare är lättare att styra då de är i början av sina karriärer, tror Robert. Han medger att det finns en sanning i hur en del arbetsgivare resonerar.

- I viss mån har de rätt. Om företaget inte vill hjälpa en med att gå framåt i karriären så blir man till slut frustrerad, säger Robert.

Robert blev uppsagd från Nokia år 2012. Sedan dess har hans arbetskarriär präglats av osäkerhet. Bild: YLE/Fred Wilén mell

Går inte att ta emot vilket jobb som helst

Roberts erfarenheter är ett exempel på att utbud och efterfråga på jobb i Esbo eller i huvudstadsregionen inte alltid möter varandra.

Det kan leda till situationer, så som i Roberts fall, där arbetsgivaren tycker att en sökande är för kompetent för ett jobb. Robert påpekar att det i hans och många andras fall handlar om att se på karriären som en helhet.

- Man har vissa krav för vilka jobb man vill ha och man måste tänka på sin karriär. Om man tänker på sin karriär kan man inte ta emot vad som helst utan man måste fortsätta på en viss nivå. Allt som man gör ska vara logiskt. Framför allt om man vill ha bättre jobb i framtiden måste man försöka upprätthålla nivån och visa att man går framåt och blir bättre i sitt jobb, förklarar Robert.

Att bli företagare innebär risker - framför allt för arbetslösa"

Robert tror att en del akademiskt utbildade kunde hitta jobb genom att starta eget. För att det skulle bli vanligare borde reglerna för entreprenörskap luckras upp, anser Robert.

- Det är lättare att ha ett sidojobb som entreprenör om du redan har ett jobb. Men om du är arbetslös och vill bli entreprenör så är det svårare. Om du får mindre inkomster från entreprenörsjobbet än från ditt huvudsakliga jobb så får du sociala förmåner som normalt. Men om du är arbetslös och inte får andra inkomster räknas du som entreprenör och då försvinner alla sociala förmåner så som sjukvård och arbetslöshetspenning, säger Robert.

Det är lättare att ha ett sidojobb som entreprenör om du redan har ett jobb. Men om du är arbetslös är det svårare.

Enligt honom finns det många människor med idéer, men tröskeln för att bli företagare när man är arbetslös är hög,

Trots att Robert yrkesmässigt har tuffa år bakom sig ser han positivt på framtiden. Han ser potential i många startupföretag som också lockat många tidigare anställda vid Nokia och Microsoft. Problemet är ändå att en del av de här företagen har en osäker ekonomi. Till exempel kan det uppstå problem med löneutbetalningar, vilket kan höja på tröskeln att ta emot ett jobb.

- Det är livligt på startup-fronten, men det är alltid fråga om pengar. Har företagen pengar eller är det bara en grupp som sysslar med något skojigt? Den frågan får man ofta ställa. Jag tror att det har blivit livligare på arbetsmarknaden, så ur den synvinkeln är jag lite optimistisk just nu, säger Robert.

Läs mera:

En kvinna sitter vid ett bord med en kaffekopp i händerna. Kvinnans ansikte syns inte på bilden.

"I dag skulle jag aldrig få det jobb jag hade i 22 år"

Vasabon Linda trodde uppsägningen skulle innebära en chans att göra något nytt, men åren har gått och nu är hon inne på sin andra utbildning i hopp om att få jobb. Arbetslösa över 50 år ökar i Österbotten och många har svårt att komma tillbaka.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen