Hoppa till huvudinnehåll

Brandfackla av Tors tränare: Vi är det bästa laget i division ett

Lovisa Tors gryende storform bådar gott inför slutspelet i innebandyns division ett. Ingen vinner över oss om vi spelar så som vi kan, säger Tors tränare Peik Salminen.

Innebandyexperterna förutspådde inför säsongen att Lovisa Tor kommer att vara ett av bottenlagen i division ett. Den svajiga säsongsstarten gav olyckskorparna vatten på kvarn, men i november fick Tor upp ångan. Av sina nio senaste matcher har man vunnit sju.

– Vi har det bästa laget i division ett även om vi inte toppar tabellen. Om vi får ut kapaciteten ur laget så finns det inget lag i serien som vinner över oss. Men frågan är hur får man ut den, säger Tors spelande tränare Peik Salminen.

Ligadrömmarna har vaknat till liv

Endast sex matcher återstår av Lovisa Tors grundserie. Peik Salminen är mån om att påpeka att marginalerna är små i det instundande slutspelet.

– Slutspelet spelas onsdag, fredag och söndag. En olämplig förkylning kan förstöra mycket.

I och med att formkurvan pekar uppåt så vågar man i Lovisa igen drömma om en comeback till innebandyligan. Tor föll från ligan till division ett våren 2014.

– Det är det som vi spelar för. Det var kanske inte vårt mål i början av säsongen men nu är det ett mål, säger Conny Lindblom.

Conny Lindblom, Lovisa Tor
Conny Lindblom har innebandyligan i sikte. Conny Lindblom, Lovisa Tor Bild: Yle / Christian Vuojärvi Lovisa Tor,innebandy,conny lindblom

Truppen spikades sent

Snacket inför säsongen om att Lovisa Tor inte kommer att rosa marknaden var logiskt med tanke på att det fanns många osäkerhetsmoment. Några veckor före säsongsstarten var lagbygget rejält på hälft.

– Det kändes osäkert hur säsongen skulle bli. I augusti hade vi inte ens truppen klar. Till slut fick vi en jättebra trupp ihop. Men man kan säga att det har gått lite bättre än förväntat , säger Conny Lindblom och får flankstöd av Peik Salminen:

– Faktum är att vi hade 2-3 spelare i augusti och serien började i september. Det vad vi har gjort är en otrolig bedrift.

"Grundserien är våra träningsmatcher"

Lovisa Tors innebandy har under hela 2000-talet förknippats starkt med spelare som Peik Salminen, Joni Niiranen och Andreas Hietala. Av dessa trotjänare har Niiranen redan slutat sin aktiva karriär.

Utöver den spelargenerationen så har Tor förlitat sig på spelarimporter. Också årets trupp innehåller spelare från många olika håll, till exempel Villmanstrand, Kouvola och Helsingfors.

– En del av killarna sitter 300-400 kilometer i bilen då vi ska träna. Det är mycket utmanande att få bra kvalitet på träningarna. Så resultatet har varit att vi tränar då vi spelar, säger Peik Salminen.

Peik Salminen, Lovisa Tors spelande tränare
Peik Salminen drar ett stort lass i Lovisa Tor. Peik Salminen, Lovisa Tors spelande tränare Bild: Yle / Christian Vuojärvi Peik Salminen,Lovisa Tor,innebandy

De logistiska utmaningarna har betytt att de gemensamma träningspassen är förhållandevis få. Endast två per vecka.

– Det är ganska lite för ett division ett-lag. Men det blir för mycket att åka tre gånger per vecka på träningar från Villmanstrand. Plus matcher på veckoslutet. Det är så här det måste vara, säger Conny Lindblom.

– Grundserien är våra träningsmatcher. Jag har alltid varit säker på att vi är med i slutspelet. Och då det börjar så har vi 26 träningsmatcher bakom oss, konstaterar Salminen.

Kedjorna intakta sedan i höstas

För att göra laget så samspelt som möjligt så har Tor genast från säsongsstarten gått in för att hålla kedjorna och backparen intakta genom hela säsongen.

– Vi har så snabbt som möjligt försökt hitta de rätta kombinationerna. Vi har lyckats hyfsat. Vår första kedja har varit tillsammans sedan augusti, säger Salminen.

Också spelarna verkar gilla den stabilitet som de oförändrade kombinationerna har lett till.

– Kedjorna har varit de samma sedan säsongsstarten så det är trevligt att spela. Lagandan är på topp och vi har bestämt oss för att vinna alla jämna matcher, svarar Markus Hällsten på frågan om varför Tor lyckats vinna så gott som samtliga tajta matcher den här säsongen.

Lovisa Tors innebandyherrar
Lovisa Tor har gjort två sejourer i innebandyligan. Lovisa Tors innebandyherrar Bild: Yle / Christian Vuojärvi Lovisa Tor,innebandy

Ny spelargeneration på kommande?

Markus Hällsten, Conny Lindblom, Alvar Luode och Stefan Brusas är exempel på Tor-fostrade spelare som har tagit för sig den här säsongen. Nu hyser man i Lovisa hopp om att en ny hemmafostrad spelargeneration håller på att växa fram.

– Det har blivit bättre. Tidigare säsonger så har juniorerna varit vid sidan om eller spelat då någon har skadat sig eller är sjuk, säger Hällsten.

– Det kan inte fortsätta som så att vi tar in spelare från andra orter än Lovisa. Om vi skall trygga vår plats i division ett eller ligan så måste vi ta in egna juniorer i laget. Jag tycker att det har lyckats jättebra, konstaterar Lindblom.

Peik Salminen säger att han insåg redan förra säsongen att Tors löften har potential. Det går inte att ta miste på att han är nöjd med hur de har utvecklats under den här säsongen.

– Om de tränar bra så har Tor en fin framtid, men mycket hänger på dem. Jag är stolt över dem. De har gjort ett bra jobb.

Tor spelar sin nästa match på lördagen. Då möter man tabelltvåan SB Welhot på bortaplan i Kuopio.