Hoppa till huvudinnehåll

Ilkka Kanerva häpen över försvarsministerns uttalanden

Ilkka Kanerva, Samlingspartist och ordförande i försvarsutskottet
Ilkka Kanerva är förvånad över försvarsministerns utfall mot Yle. Ilkka Kanerva, Samlingspartist och ordförande i försvarsutskottet Bild: Alexander Shalgin/All Over Press Ilkka Kanerva,Samlingspartiet,försvarsutskottets ordförande

Ordföranden för riksdagens försvarsutskott Ilkka Kanerva (Saml.) har följt försvarsminister Jussi Niinistös uttalande med stigande förvåning. Ministern går åt Yles rapportering om Försvarsmakten.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf.) sade igår att Yles nyhet om försvarets regler om dubbelt medborgarskap är en nyhetsanka. Niinistö misstänkte också att Yle har fallit offer för desinformation.

Ilkka Kanerva som leder riksdagens försvarsutskott är förvånad över Niinistös kommentarer.

– Det är onekligen hårda ord (Niinistös kommentar). Jag hajade till och försökte tona ner saken för mig själv och sätta den i proportion, men jag blev onekligen överraskad, säger Kanerva till Yle.

Kanerva hann inte komma över gårdagens kommentar från Niinistö innan försvarsministern i dag konstaterade att Yles nyhet har skadat Finlands och Rysslands relationer.

– Nu har vi redan nått en sådan nivå att det krävs måttfullhet och vishet i den här frågan. Här talas med verkligt stora bokstäver i en allvarlig fråga, kommenterar Kanerva.

Själv vill Kanerva inte ta direkt ställning till Försvarsmaktens agerande då det gäller dubbelt, finskt och ryskt, medborgarskap. Kanerva anser ändå att det är viktigt att Finland bereder en lag med vilken man kan förhindra att personer med dubbelt medborgarskap får tjänster inom militären.

Håller ni med ministern om att Yles nyhet har skadat Finlands och Rysslands relationer?

– Jag har redan sagt vad jag anser om användningen av stora bokstäver, säger Kanerva.

Vanhanen: en fråga om lojalitet

Den tidigare statsministern Matti Vanhanen (C.) håller med om att en lagstiftning om dubbelt medborgarskap behövs. Vanhanen säger att man har varit medveten om risken redan i flera år.

– Det är en fråga om lojalitet. Om man står inför ett svårt val mellan två fosterländer, vem är man då lojal med? Här vill man försäkra sig beträffande personer som står i en central säkerhetspolitisk ställning, säger Vanhanen.

Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne anser för sin del att Finlands säkerhet måste tas i betraktande då lagändringarna görs.

– Vi måste vara noggranna vad de finska medborgarnas och statens säkerhet beträffar i nuvarande läge, säger Antti Rinne.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes