Hoppa till huvudinnehåll

JO: Statsministern var inte jävig i Terrafame-fallet

Statsminister Juha Sipilä (C)
Statsminister Juha Sipilä (C) Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Juha Sipilä,Statsminister,Centern i Finland

Riksdagens justitieombudsman anser att statsminister Juha Sipilä inte var jävig då regeringen beslutade om tilläggsfinansiering för gruvbolaget Terrafame.

Justitieombudsmannen utredde ärendet till följd av 22 klagomål om kapitaliseringen av Terrafame.

Statsministern var enligt förvaltningslagen inte jävig då frågan behandlades i regeringen, meddelar justitieombudsmannen.

Enligt JO:s utredning finns det inget som helst samband mellan kapitaliseringen av Terrafame och avtalet mellan Terrafame och Katera Steel, där Sipiläs barn hade en ägarandel på 5 procent.

Enligt utredningen skulle Terrafame ha beställt utrustning för malmtransport av Katera Steel även om gruvans verksamhet skulle ha avvecklats. JO konstaterar vidare att Katera Steels affärsframgång inte är beroende av Terrafame.

Därför fick Sipiläs barn inte en sådan förväntad eller synnerlig nytta av Terrafames avtal med Katera Steel att Sipilä skulle ha gjort sig skyldig till jäv, anser JO.

Statsminister Juha Sipilä kommenterar på Twitter att JO:s beslut var entydigt och att det också motsvarar hans egen uppfattning. Sipilä skriver att han inte har något att tillägga i frågan.

Misstankar om jäv

Statsminister Juha Sipilä blev föremål för spekulationer om jäv i november 2016 då Kansan Uutiset och Yle avslöjade att nära släktingar till statsministern har kopplingar till bolaget Katera Steel som fått en stor beställning av det statliga gruvbolaget Terrafame.

Regeringen Sipilä hade tidigare i november beslutat att Terrafame ska få ytterligare 100 miljoner euro i finansiering av staten. Anslaget var inte i linje med regeringens beslut från i somras, enligt vilket gruvan körs ner om man inte hittar privata finansiärer före årsskiftet.

Katera Steel ägdes då av Sipiläs morbröder och kusiner. Statsministerns barn ägde 5 procent av Katera Steel, men har senare sålt sin andel.

Sammanlagt har regeringen pumpat in hundratals miljoner euro i Terrafame för att hålla gruvbolaget flytande.

Justitieombudsmannen fick redogörelse av Sipilä

Riksdagens justitieombudsman fick i slutet av december en redogörelse av Sipilä med anledning av uppståndelsen kring tilläggsfinansiering till Terrafame.

Justitieombudsmannen och justitiekanslern har fått sammanlagt 22 klagomål i frågan. Efter det beslutade JO utreda frågan om jäv.

Sipilä har själv begärt att justitiekanslern ska utreda frågan.

Läs mera:

Sipilä förnekar jäv i frågan om Terrafame

Juha Sipilä upprepar i ett svar till Justitieombudsmannen att han inte var jävig när regeringen beslöt att ge tilläggsfinansiering till det statliga Terrafame. Varken han själv eller hans närmaste drar heller någon nytta av affären mellan Katera Steel och Terrafame.