Hoppa till huvudinnehåll

Överläkare vid VCS gläds över hjärtvårdsbesked

Mari-Anne Vaittinen är överläkare i kardiologi.
Mari-Anne Vaittinen är överläkare i kardiologi. Mari-Anne Vaittinen är överläkare i kardiologi. Bild: Yle/Kati Enkvist. Vaittinen,mari-anne vaittinen

På onsdagen blev det klart att Vasa centralsjukhus får behålla sin hjärtvård och Mari-Anne Vaittinen, överläkare i kardiologi, är glad över beskedet. Som hon tolkar den rapport som presenterades på onsdag kommer inte verksamheten vid Vasa centralsjukhus att påverkas.

- De akuta ballongvidgningarna vill man koncentrera till universitetssjukhus och sjukhus med omfattande jour men sedan nämns Vasa skilt. Jag tycker att det lyfter Vasa till samma nivå som sjukhusen med omfattande jour, säger Vaittinen.

Vaittinen tror att sjukhusets erfarenhet av ballongvidgningar är en orsak till varför Vasa centralsjukhus blev ett undantagsfall.

- Vi har länge haft verksamheten här, och haft bra resultat. Infarktsdödligheten hos oss är bland den lägsta i landet, säger Vaittinen.

Vad skulle det ha inneburit om Vasa centralsjukhus inte hade fått behålla hjärtvården?

- Om man tänker på hjärtinfarktvården så är ballongvidgningarna den viktigaste vårdmetoden. Mer än hälften av våra patienter är mer eller mindre akuta. Det är färre som kommer hit enligt tidsbokning, säger Vaittinen.

Enligt Vaittinen har det legat en oro i luften över vad som skulle stå i rapporten. Nu kan man koncentrera sig på det egentliga arbetet igen.