Hoppa till huvudinnehåll

Sandra Beijers andra roman gav henne skrivkramp - nästa projekt en novell

Porträttbild på Sandra Beijar
Sandra Beijer uppträder i Helsingfors 1.2 på Amos Andersons konstmuseum. Porträttbild på Sandra Beijar Bild: Sandra Beijer/Privat sandra beijar

Sandra Beijers andra roman Allt som blir kvar är en lågmäld explosion av känslor och fest. Ett fyrverkeri av stillhet, men utan att för det vara stillsam.

I både den nyaste boken och i debuten Det handlar om dej, är det ungdomar som står i fokus. Ungdomar och den svartvithet som själva ungdomstiden ofta är. Beijer har en otrolig känsla av att kunna skriva här och nu. Att ungdomar blev fokus i författarskapet kom lite som ett måste.

- Egentligen tror jag inte tanken var att skriva för ungdomar, utan snarare om dom. Jag tycker tonåren är en spännande värld, känslorna sitter utanpå kroppen och det mesta man gör är för allra första gången. Jag tror jag i mitt författarskap var tvungen att börja just där, i tonåren.

Du har gett ut din andra bok för ett tag sedan. Det brukar sägas att den andra boken är den svåra, upplevde du något av “den svåra andra boken”?

- Ja, det stämmer. Jag hade otroligt mycket skrivkramp och hade svårt att inte bedöma min text utifrån hur den skulle mottas. Med första boken var ju varje skede en present egentligen. Från att jag skrev klart den till att den blev antagen till att den kom ut. Kunde knappt tror att det var sant. I och med andra boken hade jag ju både förlag och läsare och då blev pressen att göra något bättre och något annat väldigt stor. Jag hoppas jag slipper den slags skrivkrampen när jag påbörjar min tredje.

När skrivandet blir en läkeprocess

Allt som blir kvar är en väldigt smärtsam bok om kärlek och samtidigt en berättelse om vänskap. I den välbesökta blogg som Beijer driver skriver hon också väldigt öppet om sina egna relationer och också om förhållanden som tagit slut. Själv beskriver hon sitt skrivande som en läkeprocess, ett sätt att kunna reflektera.

- Jag tror det är så för de flesta skrivande människor, man skriver för att det är det verktyget man har och kan. Det faller sig naturligt för mig att få ner mina känslor i ord.

Beijers kan också förstå om hennes bloggläsare läser in henne själv i karaktärerna.

- Visst har alla författare skärvor av sig själva i sina böcker, men det är en skönlitterär roman.

Att det skulle vara någon skillnad på Beijers blogg-jag och författar-jag ser hon ändå inte.

- Jag är jag. Jag är skribent och har jobbat med att skriva under hela mitt vuxna liv i olika former. Just nu är det i bokform och bloggform. Jag är jätteglad att jag hade så många bloggläsare som var peppade på att läsa mina böcker innan de ens var utgivna.

För tillfället jobbar Beijer på en novell om ett tjejgäng som ska på språkresa och leker samtidigt med tanken på en tredje roman. En idé finns redan.

- Just nu marinerar jag den i huvudet och funderar på om jag kommer orka hänga i den romanvärlden i ett par år. Det är ju ett ganska stort projekt att skriva romaner, jag känner att jag vill vara säker på att jag tror på min idé.

Sandra Beijer uppträder i Helsingfors den 1.2 på Amos Andersons konstmuseum.