Hoppa till huvudinnehåll

Sandvikens stadion stängd trots behov av träning

Fotbollsplan
Arkivbild. Fotbollsplan Bild: Yle/Roger Källman fotboll,Elisa Stadion,fotbollsplaner,Konstgräs

Fotbollsföreningarna skulle fylla träningstider fem kvällar i veckan på Sandvikens stadion. Enligt staden är det dyrt och sliter på planen.

Vintertid kan det vara en utmaning för alla Vasas fotbollslag att hitta planer att träna på. Samtidigt står den nybyggda fotbollsstadion i Sandviken stängd, trots att planen är uppvärmd.

- Hallarna där det finns möjlighet att träna blir snabbt fulla, det finns ett stort behov av ställen att träna på. Sandvikens stadion behövs, säger Lars Mosander, träningschef på Vasa fotbollsakademi.

Tillsammans med VPS har Mosander gjort en snabb undersökning över behovet av planer i Vasa.

- Vi kom snabbt fram till att vi enkelt skulle fylla Sandvikens stadions kalender från måndag till fredag, säger Mosander.

Informationen kom sent

På Vasaregionens arenor har man inte känt till behovet. Man hänvisar till stadsstyrelsens beslut att hålla stadion stängd under årets kallaste månader, december till mars.

November visade sig vara en väldigt kall månad, vilket ledde till att lag inte utnyttjade sina bokade tider på stadions plan.

- Man tittade på himlen och konstaterade att det var kallt och snö och tänkte att det inte var läge för träning. Uppvärmningssystemet på stadion går inte bara att sätta på, utan behöver vara på hela dagen. Om ett lag inte tar sin bokning så kostar det i alla fall, säger Kaisa-Leena Ahlroth, direktör för Vasaregionens arenor.

Mosander håller inte med om lag skippar träningen när kvicksilvret kryper neråt.

- Till exempel i Sverige så tränar de flesta lag i allsvenskan utomhus året runt. Att fotbollsspelare inte skulle kunna träna utomhus fast det är minusgrader tror jag inte på, säger Mosander.

Kaisa-Leena Ahlroth menar att det skulle behövas ett system för bindande bokningar för att lösa dilemmat, annars blir det ohållbart att hålla stadion öppen året runt.

Slitage på planen

När man röjer bort snö från konstgräsplanen så sliter det i längden på underlaget och uppvärmningssystemet kan ta skada av användning vintertid.

- Uppvärmningssystemet fungerar optimalt vid temperaturer ner till fem minusgrader. Det är en viktig fråga att fundera på om det är bättre att ha en plan som är i toppskick när den används som mest, eller ha den i användning under alla förhållanden, säger Ahlroth.

Mosander tycker att det är ett märkligt sätt att tänka.

- Man har ju byggt planen med värmerör under för att den ska användas. Visst blir det ett slitage, men om man använder ordentliga grejer och vet hur man ska sköta den så är inte slitaget så stort. Jag håller delvis med men delvis inte.

Pohjalainen var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten