Hoppa till huvudinnehåll

Sommarjobb och skolor lockade Lovisaungdomar på mässa

lets go evenemang
Över 300 elever och 35 utställare var på plats i Lovisa idrottshall under Let's Go-mässan. lets go evenemang Bild: Yle/Robin Halttunen lets go evenemang

Över 300 elever fick svar på frågor om andra stadiets läroanstalter och jobbmöjligheter på Let’s Go-mässan i Lovisa.

På tisdagen arrangerades Let’s Go-mässan för tredje gången i Lovisa idrottshall. Let’s Go är ett evenemang för alla Lovisas högstadie- och gymnasieelever där de kan få mera information om andra stadiets läroanstalter och företag som erbjuder arbete för unga.

Ljudnivån i salen var hög bland alla ivriga unga som samlade på sig broschyrer och reklamgodis. De flesta närmade sig modigt de olika utställarnas bord för att få svar på sina frågor.

lets go evenemang
Lovisa idrottshall fylldes av elever och utställare. lets go evenemang Bild: Yle/Robin Halttunen lets go evenemang

Många sade ändå att de redan vet vart de tänker söka efter högstadiet. En av dem var nian Sofia Stenstrand.

- Jag ska söka till Tölö gymnasiums musiklinje. Jag vill jobba med musik. Det har varit tanken sedan jag typ föddes, berättar Sofia Stenstrand.

lets go evenemang
Sofia Stenstrand vill studera i Tölö Gymnasium. lets go evenemang Bild: Yle/Robin Halttunen lets go evenemang

Niorna Rasmus Åminne och Roy Carlsson är mest intresserade av sommarjobben på Let’s Go-mässan. Till deras glädje verkar det finnas mera jobb för 16-åringar än för 15-åringar. Båda tror att de ska kunna hitta jobb i sommar.

På skolfronten har båda riktat in sig på gymnasiestudier. Roy Carlsson säger att det antagligen blir Lovisa gymnasium för hans del eftersom det är nära dit.

- Jag har varit på studiebesök till både Borgå och Lovisa gymnasium och ska välja mellan dem. Jag är inställd på akademiska studier i framtiden så det är klart för mig att det är gymnasiet som gäller efter högstadiet, säger Rasmus Åminne.

lets go evenemang
Lovisa gymnasium bjöd på Mini-Pong vid sitt stånd. lets go evenemang Bild: Yle/Robin Halttunen lets go evenemang

Åttan Walter Willner har siktet inställt på ett visst yrke, men har ännu inte bestämt vilken skola han ska till.

- Jag hoppas på att få en del svar om kockutbildningar i dag. Jag ska ställa frågor till Inveon, kanske också till någon annan, säger Walter Willner.

Han tycker att det är bra att också åttondeklassarna redan ska fundera på framtiden eftersom man då har bra med tid att fundera på vad man vill göra.

lets go evenemang
Haaga-Helia och flickorna i de blå overallerna. lets go evenemang Bild: Yle/Robin Halttunen lets go evenemang

Niorna Dina Gango och Josefin Lindfors tittar nyfiket omkring på utställarnas broschyrer och bord. De är ändå ganska säkra på att de ska fortsätta studera i Lovisa kommande höst, närmare bestämt i Lovisa gymnasium.

De har ändå också frågat runt på lite andra skolor och fick bland annat veta vad man behöver för ett medeltal för att komma in till Linnankosken lukio i Borgå.

lets go evenemang
Dina Gango och Josefin Lindfors. lets go evenemang Bild: Yle/Robin Halttunen lets go evenemang

Flickorna hade också besökt olika mataffärskedjors bord för att fråga om sommarjobb, vilken sorts uppgifter man kan få och hur många sommarjobbare de behöver.

- Det finns många som söker sommarjobb och inte så många platser i Lovisa. Men jag har fått de jobb jag sökt så det är ändå helt möjligt att få arbete, säger Dina Gango.

help care
Företagare var också på plats. Lotta Nygård-Eklöf hoppas hitta två duktiga sommarjobbare. help care Bild: Yle/Robin Halttunen lets go evenemang

Studiehandledare Maria Rosenlöf står vid Östra Nylands yrkesinstitut Inveons bord tillsammans med en studerande från bilmekanikerlinjen och en frisörstuderande. Hon säger att det är viktigt för skolan att synas på den här sortens mässor.

Hon berättar att eleverna på mässan har i uppgift att få svar på vissa frågor på ett ”pass”. Hon tycker det är ett bra system för då vågar de bättre komma fram till utställarna och prata med dem.

lets go evenemang
Inveons elever berättar om sina studier. lets go evenemang Bild: Yle/Robin Halttunen lets go evenemang

- Vi har haft många som kommit fram och ställt riktigt bra frågor i dag. De frågar om vilka utbildningar vi har, och hur mycket teori och praktik som ingår. Hur långa utbildningarna är och så vidare, säger Rosenlöf.

Hon säger att det är många som ännu inte bestämt sig för vad de tänker göra efter högstadiet och tror att mässan behövs.

lets go evenemang
Finlands yngsta företagare Arvi Martikainen var på plats för att berätta varför han valde att bli företagare. lets go evenemang Bild: Yle/Robin Halttunen lets go evenemang
lets go evenemang
lets go evenemang Bild: Yle/Robin Halttunen lets go evenemang