Hoppa till huvudinnehåll

Stadsbor protesterar då rysk-ortodoxa kyrkan tar över Isakskatedralen i S:t Petersburg

Vy över Isakskyrkan i St Petersburg.
Isakskatedralen är S:t Petersburgs största ortodoxa kyrka. Vy över Isakskyrkan i St Petersburg. Bild: Anders Mård kyrka,ortodoxa kyrkan,Ryssland,St Petersburg

I S:t Petersburg har stadens guvernör plötsligt beslutat att den rysk-ortodoxa kyrkan ska få ensamrätt till den berömda Isakskatedralen. Beslutet har lett till en hätsk debatt och flera demonstrationer.

Isakskatedralen är S:t Petersburgs största ortodoxa kyrka. De senaste 25 åren har katedralen huserat ett museum som säljer biljetter till kyrkans konstskatter. Trots det har också kyrkan tillgång till katedralen och arrangerar gudstjänster varje dag.

Men nu ska museet kastas ut och den ortodoxa kyrkan helt ta över verksamheten. Så har stadens guvernör bestämt och debatten går nu het i staden.

– Jag tycker nog att katedralen borde ha en nära relation till den ortodoxa kyrkan för det handlar ju om en kyrka som har byggts för gudstjänster, menar 45-årige Vladimir när han hastar över det livliga torget utanför Isakskatedralen.

– Men verksamheten borde nog ske under statens kontroll, lägger han till, för det handlar ju inte om vilken byggnad som helst utan Isakskatedralen har också ett stort kulturhistoriskt värde för hela Ryssland.

Isakskatedralen är en av Rysslands ståtligaste kyrkor med en rik interiör och imponerande konstverk från 1800-talet.

Stort motstånd

Opinionsmätningar visar att majoriteten av invånarna i Petersburg motsätter sig att kyrkan helt tar över katedralen.

– Jag är kategoriskt emot därför att katedralen är ett museum, säger 40-åriga Tatjana. Jag misstänker att prästerna bara är ute efter den ekonomiska nyttan. Och jag tror att själva byggnaden kommer att börja förfalla småningom ifall kyrkan tar över. Eller så tvingas väl staden höja våra skatter rejält för att betala för alla renoveringar.

Kritikernas främsta argument handlar om pengar. Isakskatedralen är en av S:t Petersburgs allra främsta sevärdheter som lockar över tre miljoner besökare varje år. Tack vare biljettintäkterna håvar staden in elva miljoner euro i året. Intäkter som också täcker alla utgifter.

När kyrkan tar över senast år 2019 går staden miste om intäkterna men den tvingas ändå finansiera alla restaureringar eftersom staden fortfarande kommer att äga själva byggnaden.

Andra oroar sig för att dagens kulturprogram med utställningar och konserter får ett abrupt slut. Museet har 400 anställda vars framtid nu är osäker.

Gratis inträde

Kyrkan kommer att göra inträdet till katedralen gratis, men den vill fortsätta arrangera guidade turer inne i själva kyrkan. Dessutom fortsätter den att sälja biljetter till katedralens höga utsiktsplattform. Pengar som går direkt till kyrkans kassa.

Isakskatedralen har aldrig ägts av den rysk-ortodoxa kyrkan. När den invigdes år 1858 tillhörde byggnaden staten medan kyrkan hade nyttjanderätt.

Fallet Isakskatedralen bevisar bara den rysk ortodoxa kyrkans allt större inflytande i maktens korridorer. För två år sedan gav staden Petersburg kyrkan nyttjanderätten till Smolnyj-katedralen.

Konflikten visar också på ett stort motstånd gentemot kyrkan i det ryska samhället. På internet har nu över 200 000 personer skrivit under ett upprop om att inte ge efter för kyrkans krav.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes