Hoppa till huvudinnehåll

Tänk dig nätet som ett torg med inbyggd megafon

Benjamin Särkkä är hacker & gäst i Myteriet
Benjamin Särkkä ser till att ingen information som kan användas på fel sätt dyker upp på nätet. Benjamin Särkkä är hacker & gäst i Myteriet Bild: Claudia Rybin/Yle benjamin särkkä

Kan telefonen verkligen avlyssna mig? Det är en fråga som många ställt sig den senaste tiden. Vi reder ut saken med hackern Benjamin Särkkä.

- Absolut, det är inte frågan om telefonen kan, utan om hur många appar i din telefon som gör det och vad de använder informationen till, säger Benjamin Särkkä som jobbar med informationssäkerhet.

Det är inte bara det att telefonen passivt kan lyssna på dig. Du serverar den dessutom en massa information om ditt liv.

- Jag taggar till exempel att jag precis kommit fram till X3M, eller att jag är vid Eiffeltornet och så tar jag en bild av mig själv.

Ditt ansikte finns lagrat

Den där bilden kan sedan vem som helst hitta med hjälp av program som kan känna igen ansikten.

- Vi vet att FindFace använder till exempel VK:s (Rysslands största nätgemenskap red. anm.) databas för att känna igen folk. Du behöver en bild på någon, och bara den personen är över fem år, så hittas alla bilder som finns på den personen på internet.

Facebook har en likadan algoritm. Du tar en bild på din kompis och Facebook vet vem det är så att du enkelt kan tagga den personen. Men det fungerar också så att du kan leta upp alla bilder som finns på personen, också de som är otaggade, eftersom det är en algoritm som känner igen ansikten.

Om du fortfarande tror att det finns något som heter privatliv på internet är det dags att tänka om.

Firmor kan använda det här för sin egen vinning, och vem vet var annanstans tekniken kan användas? Alla bilder som någonsin dykt upp på internet finns kvar där någonstans. Vissa kan till exempel användas för utpressning.

- Ska du på anställningsintervju kan arbetsgivaren kolla hurdant digitalt liv du haft och få fram alla 500 000 bilder som du laddat upp på Instagram när du ligger på en mexikansk strand eller vad du nu gör, säger Benjamin.

Finns inget privatliv på sociala medier

Betyder det här då att vi hela tiden är under uppsikt? Ja i princip. Benjamin säger att privatliv är något som fanns före år 2000.

- Om du fortfarande tror att det finns något som heter privatliv på internet är det dags att tänka om. Det är ganska klart att allt vi gjort de senaste tio åren kommer att finnas kvar för evigt.

Det kan bli problem om saker du gör i dag ses om olagliga eller störande i framtiden. Om tio eller 20 år kanske vi har en regering som tycker att du stödjer terrorism eftersom du år 2017 gav pengar åt exempelvis Greenpeace.

- Det här är saker som alltid kommer att finnas. Det försvinner inte. Det är inget vi kan göra åt det annat än att förstå och kanske fundera över vad vi berättar och visar i olika forum och sociala medier.

Kan telefonen lyssna på mig för att rikta sin reklam?

Men om telefonen nu då kan lyssna på allt jag säger – betyder det att företag kan lyssna på mig och rikta sin reklam enligt det jag pratar om med en kompis? Nej, det fungerar nog inte riktigt så.

- Det är inte så att Facebook messenger lyssnar på din mikrofon hela tiden. Det är inte det som är problemet. Den skulle kunna göra det men det blir i så fall ett rent praktiskt problem om de ska lyssna på alla miljarder användare.

Det är inte så att Facebook lyssnar på din mikrofon hela tiden.

Ljud tar upp mycket utrymme och miljarder användares sparade telefonsamtal skulle kräva enorma mängder data. Visst är det möjligt men knappast något som företag skulle vilja göra.

- Reklam som dyker upp på sociala medier har nog mer att göra med vad du skriver i din chat, mejl eller i Google, säger Benjamin.

Tänk efter lite mer

Men visst blir man ändå paranoid, och det finns ju goda orsaker till det. Benjamin säger att det inte alls är dumt att tänka efter lite noggrannare kring vad du gör på nätet. Nästan alla går omkring med en dator i fickan och vi kan i princip göra vad som helst med våra telefoner, men vi använder dem ändå mest till att skicka tassiga bilder till varandra.

- Så vi gör inte så mycket med dem, men vi har gett tillåtelse till stora firmor att göra i princip vad som helst. Eller så kan någon utomstående gå in och ta över din app eller hela din telefon, säger Benjamin.

Är du en del av ett nätverk, en intressant person eller om du pratar med någon intressant kan det hända att någon vill avlyssna dig, se på dig via kameran eller använda din gps för att se var du rör dig.

- Det finns inget som förhindrar till exempel Apple att köra in en ny kod i din telefon vid varje uppdatering. I teorin är det möjligt men jag vet inte om några praktiska fall där det skulle ha hänt, säger Benjamin.

Allt jag gör är offentligt

Benjamin själv skyddar sig med att tänka så här: Allt han gör på internet är offentligt.

- Då beter jag mig som om jag skulle vara på ett stort torg med en megafon när jag pratar om saker. Det leder till att de saker jag anser vara viktiga eller vill att ska hållas personliga, inte tas upp på de offentliga medierna. De diskuterar jag ansikte mot ansikte på ett kafé.

Han ser alltså till att ingen information som skulle kunna användas på fel sätt överhuvudtaget kommer upp.

Det finns en idé om att vi måste vara jätterädda för superhackarna.

Det här betyder ändå inte att du ska vara rädd för att använda din nätbank eller andra viktiga tjänster. Det är inte riktigt samma sak som sociala medier.

- Det finns en idé om att vi måste gå omkring och vara jätterädda för superhackarna som kan göra vad som helst, och visst, om jag vill så kan jag orsaka stor skada till vem som helst, men jag har inget behov av det. Det har inte den största delen av de andra hackarna heller, säger Benjamin.