Hoppa till huvudinnehåll

Teuvo Hakkarainen fick anmärkning av riksdagsgruppen

Teuvo Hakkarainen
Teuvo Hakkarainen Bild: Lehtikuva Teuvo Hakkarainen

Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen har fått en anmärkning av Sannfinländarnas rikdagsgrupp.

Beslutet fattades med anledning av att tingsrätten i Mellersta Finland för en knapp månad sedan dömde Hakkarainen till böter för hets mot folkgrupp.

Riksdagsgruppens beslut var enhälligt. Gruppen kommer inte att ta upp frågan på nytt.

Hakkarainen dömdes på grund av ett inlägg på Facebook i somras. Han säger nu att han beklagar det som inträffat, men att han inte tänker sluta skriva eller uttrycka sina åsikter.

Hakkarainen lovar vara mer noggrann i sina uttalanden i framtiden. Också riksdagsgruppen framhåller att ledamöterna måste vara noggranna då de uttalar sig.

Kommenterade terrordådet i Nice sommaren 2016

Tingsrätten ansåg att Hakkarainens text på Facebook stämplade muslimer och var förtalande och smädande. Tingsrätten krävde också att texten tas bort från Facebook.

Hakkarainens försvar betecknade inlägget som ett övertramp efter terrorattacken i Nice på Frankrikes nationaldag 14 juli.

Sannfinländarnas gruppordförande Sampo Terho meddelade efter domen i tingsrätten att riksdagsgruppen kommer att behandla fallet. Han betecknade domen som en allvarlig sak.

Forskare efterlyser politiska konsekvenser

Katarina Pettersson som forskar i hatretorik vid Helsingfors universitet ställer sig kritisk till riksdagsgruppens beslut.

- Det är ytterst beklagligt att Sannfinländarnas riksdagsgrupp inte reagerat starkare, skriver hon i ett e-postmeddelande till Yle nyheter.

- Domar som dessa borde få även politiska följder, annars kommer vi inte långt i bekämpningen av hatretorik inom politik och samhälle i stort, skriver hon.

Sex sannfinländska politiker fällda för hets mot folkgrupp

Sammanlagt 42 finländare har dömts för hets mot folkgrupp sedan 2004, visar siffror från Statistikcentralen.

Sex av de dömda är sannfinländska politiker. Fem av dem satt i kommun- eller stadsfullmäktige då brottet begicks. Hakkarainen var den första som satt invald i riksdagen då brottet begicks.

Potentiell ordförandekandidat dömdes 2009

Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho dömdes i augusti 2009 till böter för brott mot trosfrid. Halla-aho hade i ett blogginlägg utmålat islam som en religion som godkänner pedofili.

Helsingfors tingsrätt lade då ner åtalet om hets mot folkgrupp. Fallet gick emellertid vidare till allra högsta rättsinstans och 2012 ansåg Högsta domstolen att det rörde sig om hets mot folkgrupp. HD dömde Halla-aho till ytterligare böter.

Halla-aho är nu aktuell som en tänkbar kandidat till posten som ordförande för Sannfinländarna. Han meddelade för en dryg månad sedan att han sannolikt kommer att ställa upp i valet i sommar.

Läs mera:

Flera sannfinländare fällda för hets mot folkgrupp - 6 domar på 6 år

Sedan 2004 har det delats ut 42 fällande domar och Teuvo Hakkarainen är den sjätte personen som varit invald på Sannfinländarnas listor då han begått brottet.

Artikeln uppdateras 1.2.2017 klockan 14:25 med forskaren Katarina Pettersons reaktioner på riksdagsgruppens beslut.