Hoppa till huvudinnehåll

Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

Tiina Grönroos.
Tiina Grönroos. Bild: YLE/Marcus Rosenlund tiina grönroos,Yle,Yle Vega

Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

Det har varit oväntat lätt att hålla sig till en strikt vegankost. Enda missen var en dressing på ett lunchcafé där personalen upplyste mig om den innehöll majonnäs gjord på olja och ägg. Då var dressingen redan spridd över hela matportionen. Att för den skull slänga god och förstklassig mat skulle varit fel enligt mig och troligtvis de flesta veganer.

Min poäng har varit att nyfiket, öppet och fördomsfritt pröva på veganmat samt kolla hur svårt och dyrt det är

Under min veganmånad har jag haft glädjen och nöjet att träffa många intressanta personer som belyst veganismen ur flera olika synvinklar. Flera av de här träffarna har blivit radio och webbartiklar.

Jag har också fått en del kritik. Tack! Under en så här kort tid är det svårt att hinna med grävjobb, det vill säga undersökande journalistik som granskar veganism som ideologi eller vår köttproduktion samt miljö- och hälsoaspekter på sikt. Det har inte heller varit min mening. För er som vill läsa mera om för- och nackdelar med veganism kan jag rekommendera att skriva vegan i vilken sökmotor som helst och det kommer drösvis med olika slags artiklar, rapporter, forskningsresultat, fakta, fiktion och åsikter.

Min poäng har varit att nyfiket, öppet och fördomsfritt pröva på veganmat samt kolla hur svårt och dyrt det är att hålla sig till en kost som utesluter ägg, kött- och mjölkprodukter.

Jag kan också säga att jag har varit ovanligt pigg. En orsak kan vara vitamintillskott i pillerform, en annan att det har varit ett roligt projekt. Jag har också mått bra, frånsett en del gaser i magen, men där är det mest omgivningen (min katt) som lidit.

Vardagsvegan eller flexiterian

Det är många som frågat om det är slut på min veganism nu när januari övergått i februari. Tja, det är svårt att svar direkt ja eller nej på den frågan. Jag tror jag fortsätter, åtminstone en tid, som vardagsvegan. Det betyder att jag äter mestadels växtbaserad mat, men inte säger automatiskt nej till kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.

För att citera ur en artikel som min kollega, matjournalisten Leo Gammals har skrivit och där han spår mattrender 2017; klimatsmart, hållbart och hälsosamt, det känns som bra matval för mig. En flexiterian som gärna äter vegetariskt eller vegan, men som ibland tar en bit kött.

PS
Tack för fina kommentarer, hejarop och goda råd och tips på recept. Jag kommer att pröva på dem alla.

PS 2
Ibland funderar när jag hör folk säga att de gärna skulle äta mera grönsaker, men att de inte har råd. Nu under vintern får man saftiga, smakrika och billiga morötter, kålrötter, rödbetor och vitkål. För att nämna några exempel. Samma gäller frukt, må så vara att det är fråga om importerad sådan, men visst är det gott och ganska billigt med en fräsch fruktsallad på till exempel apelsin, banan och äpple. Bara som tips.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

Nyligen publicerat - Hälsa