Hoppa till huvudinnehåll

Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

Tiina Grönroos.
Tiina Grönroos. Bild: YLE/Marcus Rosenlund tiina grönroos,Yle,Yle Vega

Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

Det har varit oväntat lätt att hålla sig till en strikt vegankost. Enda missen var en dressing på ett lunchcafé där personalen upplyste mig om den innehöll majonnäs gjord på olja och ägg. Då var dressingen redan spridd över hela matportionen. Att för den skull slänga god och förstklassig mat skulle varit fel enligt mig och troligtvis de flesta veganer.

Min poäng har varit att nyfiket, öppet och fördomsfritt pröva på veganmat samt kolla hur svårt och dyrt det är

Under min veganmånad har jag haft glädjen och nöjet att träffa många intressanta personer som belyst veganismen ur flera olika synvinklar. Flera av de här träffarna har blivit radio och webbartiklar.

Jag har också fått en del kritik. Tack! Under en så här kort tid är det svårt att hinna med grävjobb, det vill säga undersökande journalistik som granskar veganism som ideologi eller vår köttproduktion samt miljö- och hälsoaspekter på sikt. Det har inte heller varit min mening. För er som vill läsa mera om för- och nackdelar med veganism kan jag rekommendera att skriva vegan i vilken sökmotor som helst och det kommer drösvis med olika slags artiklar, rapporter, forskningsresultat, fakta, fiktion och åsikter.

Min poäng har varit att nyfiket, öppet och fördomsfritt pröva på veganmat samt kolla hur svårt och dyrt det är att hålla sig till en kost som utesluter ägg, kött- och mjölkprodukter.

Jag kan också säga att jag har varit ovanligt pigg. En orsak kan vara vitamintillskott i pillerform, en annan att det har varit ett roligt projekt. Jag har också mått bra, frånsett en del gaser i magen, men där är det mest omgivningen (min katt) som lidit.

Vardagsvegan eller flexiterian

Det är många som frågat om det är slut på min veganism nu när januari övergått i februari. Tja, det är svårt att svar direkt ja eller nej på den frågan. Jag tror jag fortsätter, åtminstone en tid, som vardagsvegan. Det betyder att jag äter mestadels växtbaserad mat, men inte säger automatiskt nej till kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.

För att citera ur en artikel som min kollega, matjournalisten Leo Gammals har skrivit och där han spår mattrender 2017; klimatsmart, hållbart och hälsosamt, det känns som bra matval för mig. En flexiterian som gärna äter vegetariskt eller vegan, men som ibland tar en bit kött.

PS
Tack för fina kommentarer, hejarop och goda råd och tips på recept. Jag kommer att pröva på dem alla.

PS 2
Ibland funderar när jag hör folk säga att de gärna skulle äta mera grönsaker, men att de inte har råd. Nu under vintern får man saftiga, smakrika och billiga morötter, kålrötter, rödbetor och vitkål. För att nämna några exempel. Samma gäller frukt, må så vara att det är fråga om importerad sådan, men visst är det gott och ganska billigt med en fräsch fruktsallad på till exempel apelsin, banan och äpple. Bara som tips.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Hälsa

 • Sömn

  Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Man sover lutad mot sitt arbetsbord

  Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Markku Partinen

  Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • En kvinna som vilar på en hög med häften på ett konferensbord.

  Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

 • öga

  Glaukom (grönstarr)

  Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • bild för sluta panta

  Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat - Hälsa

 • En arnikaplanta i kruka.

  Slåttergubbe lagar muskelskador

  Slåttergubbe borde finnas i alla husapotek.

  Det finns vissa läkeväxter som är sådär alldeles extra användbara. Slåttergubbe är en av dem, en växt som borde finnas i alla husapotek.

 • Läkare talar i telefon på mottagning.

  Lättare att nå hälsovården i Vasa

  Ny telefontjänst tas i bruk i vår.

  Har du ett brådskande ärende till hälsovården i Vasa? Då kan du ringa den nya telefontjänsten och få svar efter en stund i kö. Med ett mindre brådskande ärende lämnar du ringbud och hälsovården återkommer till dig.

 • Bluffläkaren Esa Laiho.

  Hovrätten skärpte domen mot bluffläkaren Esa Laiho

  Laiho ska omedelbart fängslas. Fem års fängelse väntar.

  Hovrätten har skärpt domen mot bluffläkaren Esa Laiho. Han dömdes nu till fem års ovillkorligt fängelse, och ska omedelbart fängslas. Åtalen om dråp förkastades. Laihos rättsbiträde Kari Uoti säger att Laiho kommer att anhålla om rätt att överklaga till Högsta domstolen.