Hoppa till huvudinnehåll

Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

Tiina Grönroos.
Tiina Grönroos. Bild: YLE/Marcus Rosenlund tiina grönroos,Yle,Yle Vega

Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

Det har varit oväntat lätt att hålla sig till en strikt vegankost. Enda missen var en dressing på ett lunchcafé där personalen upplyste mig om den innehöll majonnäs gjord på olja och ägg. Då var dressingen redan spridd över hela matportionen. Att för den skull slänga god och förstklassig mat skulle varit fel enligt mig och troligtvis de flesta veganer.

Min poäng har varit att nyfiket, öppet och fördomsfritt pröva på veganmat samt kolla hur svårt och dyrt det är

Under min veganmånad har jag haft glädjen och nöjet att träffa många intressanta personer som belyst veganismen ur flera olika synvinklar. Flera av de här träffarna har blivit radio och webbartiklar.

Jag har också fått en del kritik. Tack! Under en så här kort tid är det svårt att hinna med grävjobb, det vill säga undersökande journalistik som granskar veganism som ideologi eller vår köttproduktion samt miljö- och hälsoaspekter på sikt. Det har inte heller varit min mening. För er som vill läsa mera om för- och nackdelar med veganism kan jag rekommendera att skriva vegan i vilken sökmotor som helst och det kommer drösvis med olika slags artiklar, rapporter, forskningsresultat, fakta, fiktion och åsikter.

Min poäng har varit att nyfiket, öppet och fördomsfritt pröva på veganmat samt kolla hur svårt och dyrt det är att hålla sig till en kost som utesluter ägg, kött- och mjölkprodukter.

Jag kan också säga att jag har varit ovanligt pigg. En orsak kan vara vitamintillskott i pillerform, en annan att det har varit ett roligt projekt. Jag har också mått bra, frånsett en del gaser i magen, men där är det mest omgivningen (min katt) som lidit.

Vardagsvegan eller flexiterian

Det är många som frågat om det är slut på min veganism nu när januari övergått i februari. Tja, det är svårt att svar direkt ja eller nej på den frågan. Jag tror jag fortsätter, åtminstone en tid, som vardagsvegan. Det betyder att jag äter mestadels växtbaserad mat, men inte säger automatiskt nej till kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.

För att citera ur en artikel som min kollega, matjournalisten Leo Gammals har skrivit och där han spår mattrender 2017; klimatsmart, hållbart och hälsosamt, det känns som bra matval för mig. En flexiterian som gärna äter vegetariskt eller vegan, men som ibland tar en bit kött.

PS
Tack för fina kommentarer, hejarop och goda råd och tips på recept. Jag kommer att pröva på dem alla.

PS 2
Ibland funderar när jag hör folk säga att de gärna skulle äta mera grönsaker, men att de inte har råd. Nu under vintern får man saftiga, smakrika och billiga morötter, kålrötter, rödbetor och vitkål. För att nämna några exempel. Samma gäller frukt, må så vara att det är fråga om importerad sådan, men visst är det gott och ganska billigt med en fräsch fruktsallad på till exempel apelsin, banan och äpple. Bara som tips.

 • Förändrade matvanor belastar Kina

  Kina har gått om USA i antalet barn med övervikt.

  För bara ett par decennier sedan såg man sällan feta barn i Kina, men nu visar en ny undersökning att mer än 15 miljoner barn i dag är överviktiga. Utvecklingen anses ha varit skrämmande snabb.

 • O.J. Simpson friges villkorligt

  Sammanlagt har Simpson suttit nästan nio år i fängelse.

  Den före detta amerikanska fotbollsspelaren O.J. Simpson kommer att friges villkorligt, enligt en frigivningsnämnd i USA. Simpson dömdes år 2008 till fängelse för beväpnat rån.

Läs också

Hälsa

 • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

  Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

  Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

 • Glaukom (grönstarr)

  Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat - Hälsa