Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals timmar kommunal demokrati: Yle erbjuder Kommunalvalgalleriet

Bild av den svenskspråkiga. logotypen för Yles bevakning av kommunalvalet 2017
Bild av den svenskspråkiga. logotypen för Yles bevakning av kommunalvalet 2017 Bild: Yle kommunalvalet 2017

I vårens kommunalval förenar Yle valkompassen med valgalleriet. I valkompassen samarbetar Yle med kommersiella medier.

I kommunalvalet 2017 förenar Yle valkompassen med valgalleriet. Alla kommunalvalskandidater får förutom bekanta valkompassfrågor också svara på tre frågor i videoformat. På det här sättet skapas valgallerivideor. I det förra kommunalvalet fanns över 37 000 kandidater.

Eftersom kandidaterna är så många görs videorna i år så att kandidaten spelar in videosvaren i Yles applikation samtidigt som hen svarar på valkompassens frågor. För att svara behövs bara en kameraförsedd dator eller mobil enhet. Kandidaterna kan svara på frågorna i valkompassen och valgalleriet med start den 1 februari. För den stora publiken öppnar tjänsten i mars.

Nytt slag av mediesamarbete

Det är första gången Yle samarbetar med kommersiella medier kring valkompassen. Yles valkompass kommer under vårens kommunalval att också finnas på följande webbplatser, utökade med dessa mediers egna valkompassfrågor: KSF Media (Hufvudstadsbladet, Östnyland, Västra Nyland), Uusi Suomi, Maaseudun Tulevaisuus och Suomen Kuvalehti. Yle vill erbjuda sina samarbetspartner unikt innehåll och ge valkompassen ytterligare räckvidd och tyngd.

Viktigt val på kommande

Kommunalvalet har många intressanta aspekter just i år: landskapsfullmäktigena är på kommande nästa år och på riksplan mäts partiernas stöd nu för första gången i val, sedan riksdagsvalet 2015.

“Vi vill aktivera medborgarna och främja demokratin. Också i det här valet testar vi modigt nya, internationellt sett rentav unika sätt att föra demokratin närmare människan”, säger Atte Jääskeläinen som är ansvarig chefredaktör på Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet.

Yle har redan över tjugo års erfarenhet av att göra valkompasser - den första kompassen såg dagens ljus år 1996. Valgalleriet har funnits med sedan 2014 och med det fick alla kandidater möjlighet att delta i videointervjuer.

Kommunalvalet går av stapeln den 9 april 2017.

För mera information:
Petri Kejonen, ansvarig producent, Yles nyhets- och aktualitetsverksamhet, tfn 040 754 4515, petri.kejonen@yle.fi
Pia Johansson, ansvarig producent för kommunalvalet på Svenska Yle, tfn 040-163 8596, pia.johansson@yle.fi