Hoppa till huvudinnehåll

Vi sover en timme mindre än förr - det kan göra oss sjuka

En ung kvinna ligger i sängen och tittar på sin mobiltelefon.
Sent bläddrande på mobiltelefonen bidrar till sömnsvårigheterna, enligt sömnforskare. En ung kvinna ligger i sängen och tittar på sin mobiltelefon. Bild: Lenni Kuivalainen/Yle sömn,sömnbrist,Mobiltelefoner och -apparater,vakande

Finländarna sover numera knappt sju timmar om natten, visar en stor undersökning. Det är farligt lite, varnar sömnforskare.

Yle-programmet Prisma Studio har i samarbete med Helsingfors universitet genomfört en sömnenkät som har besvarats av över 16 000 finländare. Det är den mest omfattande undersökningen i sitt slag någonsin.

Resultatet är anmärkningsvärt. Enkäten visar nämligen att nattsömnen numera är kortare än sju timmar, mer exakt 6 timmar och 55 minuter.

Det är över en timme mindre sömn än tidigare. Enligt undersökningen Finriski 2012 sov vi för bara några år sedan 8 timmar och 8 minuter per natt.

Farligt lite sömn

Den avkortade nattsömnen innebär en sömnbrist som kan vara hälsovådlig. Sömnforskare Markku Partinen säger att vi är nära gränsen för vad människan orkar med.

Enligt Partinen är det förändringar i samhället, som effektivare arbetstakt, som gör att det blir vanligare med sömnsvårigheter och utmattning. Dessutom bidrar användning av mobiltelefoner och annan elektronik sent om kvällarna.

Läs mer på finska här.