Hoppa till huvudinnehåll

Biskop: Präster blir arbetslösa om kyrkan ger upp vigselrätten

Bröllop i Mikaelskyrkan i Åbo.
Bröllop i Mikaelskyrkan i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman mia bäck

Församlingarna tvingas minska personalen märkbart ifall kyrkan frånsäger sig vigselrätten som en följd av den könsneutrala äktenskapslagen. Det framhåller biskopen i S:t Michels stift.

I Finland vigs årligen cirka 24 000 par, ungefär hälften av dem i kyrklig regi. Biskop Seppo Häkkinen i S:t Michel säger att följderna blir avsevärda om kyrkan slutar viga, eftersom arbetsmängden minskar för de församlingsanställda.

- Det blir genast påtagbara följder för präster, kantorer, kyrkvaktmästare och andra anställda. När arbetsmängden blir mindre, minskar också antalet arbetstillfällen, säger Häkkinen.

Han tillägger att det också blir mindre användning för kyrkorna.

Omdebatterat förslag

Kyrkan överväger att frånsäga sig vigselrätten som ett alternativt sätt att reagera när äktenskapslagen i Finland från och med början av mars blir könsneutral, det vill säga att personer av samma kön kan ingå äktenskap genom borgerlig vigsel.

Nöjer sig kyrkan med att välsigna borgerligt vigda par, så slipper den ta ställning till om det ska finnas en könsneutral kyrklig vigsel eller inte. Bland andra biskop Björn Vikström i Borgå stift har lyft fram den möjligheten. Ärkebiskop Kari Mäkinen har uttalat sig kritiskt mot förslaget.

Biskopsmötet har i alla fall startat en utredning om vigselrätten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes