Hoppa till huvudinnehåll

En vecka utan att läsa ett endaste ord

Alexandra Häggman.
Alexandra Häggman loggade ut och fick istället tid att måla en tavla och lyssna på poddar. Alexandra Häggman. Bild: Jonas Bergqvist alexandra häggman

Skulle du klara av att inte läsa något alls på en vecka? Det gjorde Alexandra Häggman, och det lärde henne att prioritera, men det gjorde henne också väldigt sugen på ord.

Som en del av en kreativ kurs undvek Alexandra Häggman att läsa under en hel vecka. Hon fick inte läsa inköpslistor eller anteckningar, ingen reklam och så klart inga tidningar eller böcker. Och inga sociala medier.

- Min första reaktion var: Hur ska jag kunna jobba? Men då började jag fundera på hur viktigt allt det jag gör egentligen är. Vad måste jag göra och vad kan jag skjuta upp? Det blev samtidigt en prioriteringsövning, säger hon.

Tid över för annat

När Alexandra berättade om övningen blev folk väldigt överraskade och nyfikna. Det satte igång en hel del intressanta diskussioner.

- Att läsa är en så självklar sak, så när man inte gör det blir man väldigt medveten om all text som finns.

Vi kanske inte tänker på hur mycket tid vi lägger på att läsa varje dag, men en artikel här och en kolumn där kan i slutändan bli en hel del tid. Slutar du läsa uppstår det små tomrum i vardagen som kan fyllas med annat.

- Jag fick mer utrymme för nya tankar och jag började lyssna mer på radio och poddar. En dag målade jag en tavla, berättar Alexandra.

Blev sugen på vokaler och konsonanter

Det är inte svårt att undvika att läsa en bok eller en tidning, men text finns överallt runt omkring oss och att undvika den kan vara problematiskt.

- Ju mer jag tänkte på att jag inte fick läsa desto mer text såg jag. Jag blev sugen på ord och såg konsonanter och vokaler överallt. Jag ville ha dem.

En annan svår sak att klara sig utan var minneslappar och inköpslistor.

- Jag var tvungen att fundera på vilken typ av information jag ville lagra i min hjärna och hur mycket som rymdes där inne.

Svårt att vara borta från sociala medier

En av de största omställningarna var ändå att skippa sociala medier.

- Alla gör som de vill med till exempel Facebook. Jag tycker det är ett bra redskap men man måste inte vara där om man inte vill. Jag använder det jättemycket i mitt jobb och kommunicerar med människor där via, så att inte få vara där var svårt.

Det här innebar också att Alexandra inte kunde följa med i nyhetsrapporteringen på samma sätt som hon brukar, vilket gjorde att hon kände sig lite utanför.

Ett tveksamt hallå

Eftersom Alexandra inte kunde använda sociala medier för att ta kontakt med folk så ringde hon istället.

- Folk svarade med ett tveksamt ”Hallå?” och så förklarade jag att jag måste ringa på grund av den här övningen. Jag kunde ofta höra på deras svar att de funderade varför jag ringde, säger Alexandra.

Det är kanske inte så konstigt att vi svarar lite tveksamt i telefonen eftersom vi nu för tiden ringer varandra rätt sällan. Därför kopplar många kanske ihop ett telefonsamtal med att det hänt något allvarligt.

- Jag tycker om att ringa och man får ringa mig, men i och med att vi kan kommunicera så effektivt via till exempel mejl, så tror jag folk känner sig påhoppade när man ringer.

Alexandra tror att en orsak till vår ovilja att ta emot telefonsamtal kan vara att vi då genast måste ta ställning till en fråga. Dyker det upp ett meddelande finns det istället gott om betänketid.

- Jag tror det är hälsosamt att ringa människor ibland för man kanske vänjer sig av med att prata med människor när man hela tiden kan använda andra kommunikationsmedel.

Bryt dina rutiner

En lärdom som Alexandra tagit med sig efter veckan utan läsning är att det är hälsosamt att bryta sina rutiner ibland och tänka i andra banor.

- Mitt första problem dök upp redan vid morgonkaffet. Jag brukar läsa nyheter på nätet, men när jag inte kunde göra det fick jag tänka om. Skulle jag bara sitta och titta ut i luften eller vad skulle jag göra? Då lade jag på radion och så fick jag nyheterna därifrån istället. Jag tror jag ska fortsätta hålla fast vid det här att logga ut ibland för jag behöver inte vara online hela tiden. Världen går inte under för det.