Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenskt oratorium till Borgå och Ekenäs

Musiker Thomas Lundin och keyboardist Tomas Enroth
Thomas Lundin står för oratoriets text och Thomas Enroth för musiken. Musiker Thomas Lundin och keyboardist Tomas Enroth Bild: Yle/Julie Ebbe tomas enroth

I november invaderas Ekenäs och Borgå av tre busslaster med 150 österbottniska körsångare och orkestermusiker som bjuder på det nyskrivna finlandssvenska oratoriet "Skymning, gryning - att stiga ut ur krigets skugga".

Thomas Enroth står för musiken och Thomas Lundin för texten. Oratoriet är skrivet Finlands hundraårsjubileum till ära.

Thomas Lundin säger att hans texter är öppna för tolkningar.

- Handlar det om en dag eller handlar det om Finlands historia eller vad som helst som har varit ett problem i ditt liv: en skilsmässa, en sjukdom eller vad som helst. Att lämna "krigets" skuggor bakom oss - vilket krig det än må vara.

Broadwaydirigent

Dirigent är Nils-Petter Ankarblom, den första skandinaviska dirigenten någonsin på Broadway i New York.

Solister är Sören Lillkung, Therese Karlsson, Margaretha Nordqvist och Erik-André Hvidsten.

Enkom för oratoriet har Thomas Enroth varit med och grundat den finlandssvenska symfoniorkestern Orchestra Aurora Finlandica. Med finns yrkesmusiker, studerande och amatörer.

Körmedlemmarna kommer från den blandade kören Nice Noise, Schlagerkören från Larsmo och Nykarleby manskör.

Ekenäs - Åland - Borgå

Uruppförandet blir den 8 november i Schaumansalen i Jakobstad. Till Ekenäs kommer solisterna, sångarna och musikerna fredagen den 17 november. Föreställningarna i Ekenäs kyrka är klockan 17 och 19.

På lördagen bär det iväg till Alandicasalen på Åland och söndagen den 19 november ges två uppföranden på Grand i Borgå, klockan 14 och 16.

Biljetter kan köpas i förköp bland annat från Luckan, Alandica, Studioticket, Netticket samt Schaumansalens biljettförsäljning.