Hoppa till huvudinnehåll

Förra vinterns bästa finländare i Vasaloppet efterlyser galjonsfigur: ”Måste våga satsa ordentligt”

Starten vid Vasaloppet 2014.
Långlopp som Vasaloppet saknar i Finland samma traditioner som i till exempel Norge och Sverige. Starten vid Vasaloppet 2014. Bild: Kamerapress / All Over Press Vasaloppet

Christoffer Lindvall börjar allt mer inse att det verkligen krävs en helhjärtad satsning på långlopp för att klara sig på internationell nivå.

Förra säsongen gjorde Christoffer Lindvall en prima debut i Vasaloppet. IF Minken-åkaren var bästa finländare med en 65:e plats och sade efteråt att det lockar att fortsätta med långlopp.

Det har han även gjort i vinter – dock inte fullt ut. Lindvall har tidigare klassat sig som sprinter och hemma-VM i Lahtis var inte uteslutet inför säsongen.

– Det är ganska fifty-fifty just nu, beskriver Lindvall sin prioritering mellan långlopp och sprint. Men jag börjar nog mer och mer inse att man måste gå in helhjärtat om man ska vara på topp i den här cirkusen.

– I till exempel Norge ser man att allt fler 20–25-åringar på allvar börjar satsa på långlopp, det är inte bara äldre åkare som gör en andra satsning. Nu ska man vara med för fullt redan tidigt för att kunna nå ändra fram.

Vill se galjonsfigur

Lindvall är 23 år och får stöd med långloppsatsningen i Skiteam Mäenpää, som grundades i somras. Tack vare teamet har Lindvall möjlighet att åka utomlands på tävlingar och få fungerande service.

– Det hjälper, säger Lindvall. Jag ser skidåkningen som mitt jobb. Jag har en del andra sysslor också för att få ekonomin att gå ihop, men i praktiken är jag heltidsidrottare.

IF Minkens Christoffer Lindvall vid FSS-mästerskapen i Vörå 2016.
Lindvall slutade 74:a i sin hittills enda världscupstart i Lahtis fristilssprint i februari 2016. IF Minkens Christoffer Lindvall vid FSS-mästerskapen i Vörå 2016. Bild: Yle/Juho Karlsson if minken

Lindvall inledde säsongen i finska cupens sprint i Vuokatti i oktober och slutade sexa – hans bästa placering i cupen. Det räckte dock inte till någon världscupinbjudan och nu börjar fokus allt mer flyttas mot långloppen.

– Jag har inte till hundra procent bestämt vad jag gör i framtiden, men det lutar mot långlopp. Kulturen finns inte på samma sätt här som i våra västra grannländer, men bara någon vågar satsa ordentligt och når framgång, växer intresset helt säkert.

Kanske du kan bli galjonsfiguren?

– Jag vill göra mitt bästa för hela sporten, svarar Lindvall diplomatiskt med ett försiktigt skratt.

Fick betala för orutin

Förra helgen deltog Lindvall i en annan långloppsklassiker Marcialonga i Italien. Han var bästa finländare på en 71:a plats, knappt tolv minuter bakom vinnaren Tord Asle Gjerdalen från Norge över 57 kilometer.

– Planen var att hänga med så länge som möjligt och det lyckades ungefär halva loppet. Men när man tvingas släppa är det kört, då växer differensen genast.

– Resultatet var den här gången inte det jag ville men det var en fin upplevelse. Jag fick igen betala för min orutin, stod lite felplacerad och var tvungen att jobba på fel ställen. Jag lärde mig mycket.

Christoffer Lindvall och Oskar Sjölund.
Christoffer Lindvall (t.v.) och Oskar Sjölund inför avfärden till Vasaloppet i fjol. Christoffer Lindvall och Oskar Sjölund. Bild: Yle/Sofi Nordmyr sjölund

De lärdomarna ska Lindvall dra nytta av i säsongens huvudmål Vasaloppet den 5 mars.

– Jag vill ta ett steg framåt från i fjol, slår Lindvall fast. Topp-50 ska vara helt realistiskt. Om man var 65:e i fjol kan man ju inte säga att målet är att vinna nu, man måste ta ett steg i taget.

Risktagning i Keuru

Under veckoslutet deltar Christoffer Lindvall på skid-FM i Keuru som inleds med sprint på fredag – även om återhämtningstiden efter Marcialonga är lite väl kort.

– Det kommer snabbt på, medger Lindvall. Klart att jag vill bättra på från förra årets femtonde plats i sprinten, men det beror helt och hållet på återhämtningen.

– Det kan plötsligt komma en superkompensation eller så kan det vara helt botten. Det är en risktagning – men man måste testa sina gränser i den här grenen.