Hoppa till huvudinnehåll

Kajanalands brigad informerade - drönarutbildningen inte öppen för personer med dubbelt medborgarskap

Drönare som används vid Kajanalands brigad.
Drönare som används vid Kajanalands brigad. Bild: YLE / Laura Tolonen obemannade luftfarkoster,Kajanalands brigad,infanteri,försvarsmakten

Fler fall i frågan om dubbelt medborgarskap uppdagas nu. Efter Yles rapportering de senaste dagarna och Helsingin Sanomats artikel i dag, erfar Yle i dag att man vid Kajanalands brigad informerat om att personer med dubbelt medborgarskap inte kan utbildas till drönarpiloter. Försvarsmakten misstänker att liknande anvisningar kan ha förekommit också vid andra brigader, rapporterar nyhetsbyrån FNB. Huvudstaben utreder nu saken.

Enligt Yles uppgifter informerades nya beväringar vid Kajanalands brigad i mitten av januari om att personer med dubbelt medborgarskap av säkerhetsskäl inte utbildas till drönarpiloter.

Överstelöjtnant Petteri Soini som är utbildningschef medger att det här har inträffat. Ett kompani på 150-200 personer deltog i informationsmötet.

Soini säger att det inträffade ett fel i informationen vid brigaden och att det här inte upprepas i framtiden.

"Ingen särbehandling"

Soini säger att beväringar vid brigaden inte sorteras på basis av nationalitet, kön eller religion. Det avgörande är enligt honom personens kunskaper, färdigheter och attityd.

Den som har ett brottsregister kan uteslutas från vissa uppgifter, men personer med dubbelt medborgarskap utesluts inte, uppger Soini.

- Ingenstans i våra direktiv sägs det att personer med dubbelt medborgarskap inte kan utbildas. I fortsättningen kommer sådana här fel och grodor inte att förekomma, säger Soini.

Yle rapporterade i tisdags att Försvarsmakten inte längre anställer personer med dubbelt medborgarskap. Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) har tillbakavisat uppgiften. Helsingin Sanomat rapporterade i dag om ett fall där en jobbsökande nekades plats vid Utrikesministeriet när det kom fram att personen var både rysk och finsk medborgare. Utrikesministeriet har tillbakavisat den här uppgiften.

Artikeln uppdaterades 2.2.2017 klockan 17:41 med följande tillägg till första stycket: Försvarsmakten misstänker att liknande anvisningar kan ha förekommit också vid andra brigader, rapporterar nyhetsbyrån FNB. Huvudstaben utreder nu saken. .

Läs också