Hoppa till huvudinnehåll

”Massmedia har ingen fosterländsk uppgift”

Helsingin Sanomats tidigare chefredaktör Janne Virkkunen
Janne Virkkunen säger att försvarsministerns uttalande påminner om 70-talet Helsingin Sanomats tidigare chefredaktör Janne Virkkunen Bild: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä Janne Virkkunen

Försvarsminister Jussi Niinistös uttalande om massmedier får kritik från Helsingin Sanomats tidigare chefredaktör Janne Virkkunen. Han ser det som allvarligt att Niinistö vill skyffla över ansvaret för Finlands relationer till Ryssland på medierna. Han ser det som finlandisering.

Härvan kring om Försvarsmakten redan nu sätter stopp för halvryssar från att få känsliga arbetsuppgifter inom försvaret har fått försvarsministern att ta till stora ord. Igår krävde Jussi Niinistö ansvarsfullhet från Yles sida som enligt hans mening är en statlig aktör.

– Massmedierna är aldrig några statliga aktörer, säger Janne Virkkunen mångårig publicist och chefredaktör för Helsingin Sanomat.

Virkkunen säger att ingen politiker kan förutsätta att massmedierna har en fosterländsk plikt att driva Finlands intresse och tiga om sådant som de vet.

Virkkunen anser att det är tvärtom – medborgarna har alltid rätt att få veta.

Politikerna - inte massmedierna - har ansvar för staten

– Då politikerna talar om massmediernas ansvar är det ett sätt att lägga munkavle på massmedierna, att de skulle ha något särskilt ansvar för ett förment fosterländskt intresse, anser Virkkunen.

Han slår fast att det inte går till så, det är politikerna som har ett ansvar för landet.

– Här är frågan om att vilja begränsa, i det här fallet, Yles pressfrihet, anser Virkkunen.

Virkkunen påpekar att han inte känner till Yles källor i fallet om det dubbla medborgarskapet, men han har heller ingen orsak att betvivla Yles rapportering.

– Det viktigaste enligt min mening är att man garanterar Yles frihet att verka, medan Yle å sin sida måste försäkra sig om att rapporteringen håller streck och att den grundar sig på korrekta uppgifter.

President Urho Kekkonen får en medalj av en sovjetisk ledare.
President Urho Kekkonen får en medalj för folkens vänskap av sovjetledaren Nikolaj Podgornyj i april 1973. President Urho Kekkonen får en medalj av en sovjetisk ledare. Bild: Jarmo Hietaranta / HS / Lehtikuva urho kekkonen och nikolai podgornyi i helsingfors april 1973.

Virkkunen var chefredaktör för Nordens största morgontidning Helsingin Sanomat åren 1991–2010. Han har också varit styrelseordförande för International Press Institute IPI, som är ett globalt nätverk för journalister och publicister. IPI:s uppgift är bland annat att värna pressfriheten i världen.

Janne Virkkunen var också en av medförfattarna till boken Tamminiemen pesänjakajat som utkom 1981. Den satiriska boken var en uppgörelse med den unkna politiska atmosfär och ”finlandiseringen” som rådde under Urho Kekkonens sista år på presidentposten.

Finlandisering och fläkt från 70-talet

Försvarsminister Jussi Niinistö sade i veckan att Yles rapportering kan skada relationen mellan Finland och Ryssland. Virkkunen ser likheter mellan försvarsministers uttalanden 2017 och den som rådde i Finland under Kekkonens era.

– Det här får mig att tänka på 1970-talet och den tidens statliga kommunikéer i vilka man förutsatte att massmedierna ska utveckla och stöda Finlands och Sovjetunionens relationer och Finlands officiella utrikespolitik. En sådan uppgift har inte massmedierna, säger Virkkunen bestämt.

Är det här finlandisering?

– Ja, man kan se det så, vi lever givetvis inte längre på 1970-talet, så till vida är situationen helt annorlunda, men själva grundfrågan är om en minister föreställer sig att något massmedium har ansvar för grannrelationerna. Det har de inte, anser Virkkunen.

Gamla tendenser verkar alltså gå igen. Och det är inte heller överraskande.

– Om ministern på något sätt är utsatt eller svag börjar alltid pratet om att massmedierna ska ta andra hänsyn än läsarnas, tittarnas och lyssnarnas rätt att få korrekt information. Det är ett enkelt sätt skjuta över ansvaret till någon annan då man själv borde bära det, tror Virkkunen.

Läs också